Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

În California este pe cale să reapară un lac secat de aproape 80 de ani

22 mar. 2023,, 23:00   Externe
2554 0

Un lac secat de aproape 80 de ani urmează să reapară în California, unde ploile torențiale din ultimele săptămîni riscă să ducă la revărsarea barajelor şi a rezervoarelor locale de apă.

Corpul de ingineri din armata regiunii Sacramento (USACE) a anunţat luni operaţiuni ce vizează transferul apei care se acumulează din cauza ploilor în barajul Pine Flat din valea centrală a comitatului Fresno spre amplasamentul fostului Lac Tulare, în prezent secat.

„Debitul rîurilor în aval faţă de baraj va continua să crească”, a declarat într-un comunicat Steve Haugen, directorul asociaţiei care gestionează rîul Kings.

„Rîul Kings a ieşit din matcă în ultimele două-trei săptămîni din cauza tuturor acelor furtuni cu care ne-am confruntat”, a spus Randy McFarland, consultant al aceleiaşi asociaţii. „Nu am mai avut un an hidrologic atît de important din 1982 sau din 1983.

Acesta ar putea fi cel mai important an înregistrat sau observat vreodată în istoria modernă”, a adăugat el, potrivit AFP, preluată de Agerpres. Precipitații record în vestul SUA Statul California, în special în centrul şi sudul său, a înregistrat marţi precipitaţii de pînă la 80 de milimetri în zonele costiere şi ninsori care au dus la formarea unui strat de zăpadă cu grosimea de pînă la 120 de centimetri în anumite zone. Ordine de evacuare au fost emise în comitatul Tulare, unde se află bazinul fostului lac Tulare, în prezent secat.


Serviciile americane de meteorologie au emis avertizări privind riscuri de inundaţii din sudul Californiei şi pînă la San Francisco. În regiunile muntoase, vîntul ar putea să atingă viteze ridicate şi să cauzeze prăbuşirea liniilor de alimentare cu energie electrică. Vestul Statelor Unite se confruntă de mai multe săptămîni cu recorduri de precipitaţii şi de ninsori.

Furtunile recente din California sunt alimentate, la fel ca majoritatea celor formate în sezonul actual, de un "rîu atmosferic", un gigantic culoar de ploaie care transportă vaporii de apă înmagazinaţi la tropice, adeseori în jurul insulelor Hawaii. Deşi este dificil să se stabilească o legătură directă între aceste furtuni şi schimbările climatice, oamenii de ştiinţă explică cu regularitate că încălzirea climei provoacă o creştere a frecvenţei şi a intensităţii fenomenelor meteorologice extreme.

0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?