X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Imaginea zilei: Furtunile de pe Jupiter

25 iun. 2018,, 03:30   Externe
3972 0

Jupiter este cunoscută pentru furtunile sale uriaşe, dar ultimele imagini sugerează că acest fenomen extrem nu are loc doar în regiunea Marii Pete Roşii. Într-o nouă imagine a fost înregistrată intensitatea vîrtejurilor din regiunea nordică a planetei.

Imagininile sugerază că în regiunea nordică a lui Jupiter există nori formaţi din cristale de amoniac îngheţat şi regiuni cu pete întunecate, unde cercetătorii consideră că norii ar fi mai adînci. Conform Mail Online, imaginea a fost realizată de sonda Juno, pe cînd se afla la 7.900 de kilometri de norii gigantului gazos.

Furtuna se roteşte în aceaşi direcţie precum planeta şi are structură predominant ciclonică. În regiune se află două anticiloane ce au culori închise. Norii observabili din imagine sînt compuşi din amoniac îngheţat sau o combinaţie între amoniac îngheţat şi apă. Deşi regiunea, per total, pare haotică există şi regiuni mai calme la nord şi sud de ,,furtună''.

Foto: NASA


Cercetătorii consideră că regiunile întunecate extinse reprezintă locuri în care norii se propagă în adîncimea atmosferei planetei. În urma analizelor realizate cu instrumentul JIRAM, de la bordul sondei Juno, aceste regiuni emit mai multă căldură şi au o adîncime mai mare decît restul zonelor.

Anterior, majoritatea imaginilor realizate de sonda Juno s-au axat pe Marea Pată Roşie de pe Jupiter. Într-un studiu anterior, cercetătorii au declarat că regiunea ar putea dispărea în următorii 10-20 de ani. În 1800, furtuna avea o lăţime de 30 de grade longitudine, de patru ori diametrul Pămîntului. Însă atunci cînd Voyager 2 a trecut pe lîngă Jupiter, în 1979, furtuna se micşorase, ajungînd la o lăţime de două ori cît Terra.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?