Transnistria stiri: 1395
Eurovision stiri: 502

Excesul de medicamente poate provoca alergii

20 dec. 2020,, 04:31   Externe
16577 0

Antibioticele pot fi cel mai bun prieten în combaterea infecțiilor, însă nu mereu trebuie să apelezi la ele.

Dezvoltarea alergiilor poate apărea ca o consecință a excesului de medicamente pe bază de antibiotice. Oamenii de știință avertizează de zeci de ani că utilizarea excesivă a antibioticelor duce la dezvoltarea de bacterii rezistente la medicamente. Asta înseamnă că e mult mai greu să combați bolile infecțioase. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor estimează că bacteriile rezistente la medicamente provoacă, în medie, 23.000 de decese și două milioane de boli în fiecare an.

Cînd vine vorba de antibiotice, nimeni nu se gîndește și la alergii. Acest studiu sugerează că ar trebui. În ultimele trei decenii, imunologii și alergologii au observat o creștere dramatică a prevalenței alergiilor. Academia Americană de Astm, Alergie și Imunologie raportează că aproximativ 40-50% dintre elevii din întreaga lume sînt sensibili la unul sau mai mulți alergeni.

Cele mai frecvente sînt alergiile cutanate, ca eczemele (10-17%), alergii respiratorii, ca astmul și rinita, și alergii alimentare. Această creștere a reflectat utilizarea crescută a antibioticelor, în special la copii, pentru infecții virale comunia, ca răceli și dureri în gît. Astfel, studiile arată că acestea pot fi conectate.

În timp ce antibioticele luptă împotriva infecțiilor, ele reduc bacteriile normale din sistemul nostru gastro-intestinal, așa numitul microbiom intestinal. Datorită interacțiunii dintre bacteriile intestinale și echilibrul normal al celulelor sistemului imunitar, microbiomul intestinal joacă un rol important în răspunsurile umane.


Atunci cînd această interacțiune între bacterii și celulele imune nu are loc, sistemul imunitar răspunde în mod necorespunzător substanțelor inofensive, ca alimente sau praf. Acest lucru poate duce la dezvoltarea unor alergii cu potențial letal. Expunerea la microbi de la o vîrstă fragedă este importantă pentru dezvoltarea sistemului imunitar. Reducerea unor microbi îl pot face pe copil să fie mai „curat”, dar sistemul lui imunitar poate suferi.

Cercetările efectuate în Europa au arătat că acei copii care cresc în ferme au o diversitate mai mare de microbi în intestin, dar au și o prevalență redusă de alergii și astm. Comparativ cu cei care nu cresc la ferme, ei sînt feriți de alergii cu pînă la 70%. Asta se datorează expunerii la o gamă largă de microbi, care permite sistemului imunitar să sufere o dezvoltare echilibrată, oferind astfel protecție împotriva răspunsurilor imune necorespunzătoare.

Un studiu din 2005 a constatat că sugarii expuși la antibiotice în primele șase luni au un risc de 1,3 pînă la 5% mai mare de a dezvolta alergii. Nu numai antibioticele pe care le iau copii fac diferența. Medicamentele pe bază de antibiotice pe care le iau mamele au un cuvînt de spus.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?