COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Ce trebuie să știi despre călcatul hainelor pentru bebeluș

Ce trebuie să știi despre călcatul hainelor pentru bebeluș

Multe persoane le recomandă proaspetelor mămici să-i calce bebeluşului hăinuţele pînă cînd împlineşte 2 luni, 12 luni sau chiar 5 ani, în funcţie de nişte criterii doar de ele ştiute.

Oare chiar trebuie să calc toate hainele copilului? Dar răspunsul la întrebare a venit prompt, din partea unor mame cu vechime: „Da, trebuie să le calci. De ce? Păi, ştii tu, germeni, bacterii, microbi…” Dar care este adevărul?

Motivele pentru care multă lume ne recomandă să-i călcăm hainele bebeluşului, mai ales în primele luni de viaţă, ţin în primul rînd de igienă. Pentru că, prin călcat, datorită temperaturii înalte, mor şi microbii care au rezistat ciclului de spălare. Şi sînt mulţi microbi care rezistă la spălare, studiile o confirmă. Mai ales că, în ultima vreme, din considerente ecologice sau economice, aproape nimeni nu mai spală haine la 90°C. Ba chiar etichetele recomandă în general spălatul la maximum 40°C, chiar şi în cazul hainelor din bumbac. Iar la 40°C, microbii nu prea mor, ci mai degrabă se împrăştie pe toate hainele din maşina de spălat. De aceea, în ultimii ani se vorbeşte tot mai des despre „sick laundry cycle”, făcînd referire la ciclurile rapide şi la cele setate pe temperaturi scăzute ale maşinii de spălat. În concluzie, dacă doreşti să igienizezi hăinuţele bebeluşului, fierul de călcat este ieșirea din situație, scrie noi.md cu referire la totuldespremame.ro.

Totuşi, înainte de a te apuca de călcat body-uri, pijamale şi salopete, gîndeşte-te la altceva. Ce fel de microbi ai în casă astfel încît să fie nevoie de sterilizarea hainelor? Dacă e vorba despre Salmonella, E.coli sau Stafilococ auriu, ca să dau doar cîteva exemple, atunci într-adevăr trebuie să iei nişte măsuri mai stricte de igienă. Dar altfel, de ce să calci hainele copilului? Dacă pe hăinuţele lui sînt microbi, cu siguranţă aceiaşi microbi au ajuns deja şi pe mînuţele lui, şi pe mîinile tale, şi prin casă. Dacă tu vii acasă cu microbi din exterior, aceştia ajung la puiul tău imediat ce îl iei în braţe, deci nu aşteaptă cuminţi să ajungă în maşina de spălat haine pentru a contamina şi alte lucruri. Şi chiar şi după călcat şi depozitat, hăinuţele tot se pot contamina cu diverse microorganisme care se găsesc practic pretutindeni.


Deci, în afară de cazul în care este vorba despre haine noi (despre care, într-adevăr, nu ai de unde să ştii pe unde au umblat pînă au ajuns pe raft) sau despre o infecţie bacteriană mai gravă de care să sufere cineva din familie, nu ai niciun motiv să calci hainele bebeluşului. Decît dacă îţi face plăcere.

În plus, nu ai niciun motiv pentru a încerca să creezi un mediu cît mai steril pentru copilul tău. Nenumărate studii au demonstrat că acei copii care sînt lăsaţi încă din primul an de viaţă să intre în contact cu tot felul de microorganisme au o imunitate crescută, suferă mai rar de alergii şi sînt în general mai sănătoşi decît cei crescuţi într-un mediu cît mai steril. Iar asta deoarece sistemul lor imunitar, expus la tot felul de microbi, învaţă să se adapteze şi se dezvoltă treptat. Şi încă un aspect: nu uita că microbiotas are rol nu doar asupra dezvoltării sistemului imunitar, ci influenţează şi riscul de a face numeroase boli, de la diabet la cancer.

În concluzie, nu se poate spune că a călca hainele bebeluşului este un lucru greşit. Dar nu este nici necesar. Este mai degrabă o pierdere de vreme, o jumătate de oră sau mai mult în care te-ai putea relaxa sau te-ai putea juca cu puiul tău. Iar în cazul în care călcatul nu te atrage, dar totuşi îţi este teamă de bacteriile care rezistă la spălat, poți pune în sertarul pentru detergent cîteva picături de ulei esenţial de arbore de ceai. Acesta are efecte antimicrobiene şi antifungice, iar în plus dă hainelor un miros plăcut.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load