Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Blinken: SUA nu caută un conflict cu China

7 apr. 2023,, 12:30   Externe
2984 0

Administrația Statelor Unite nu caută un conflict cu China în privința situației din Taiwan.

Acest lucru a fost declarat de secretarul de stat american Anthony Blinken într-un interviu pentru Euronews.

Secretarului de stat i s-a cerut să comenteze posibilitatea unui conflict între cele două țări din cauza Taiwanului. "Am spus foarte clar că nu vrem [asta], nu vrem conflicte. Nu încercăm să stăpânim China. Dimpotrivă, vrem să menținem pacea, stabilitatea, să creăm oportunități. Când este vorba de Taiwan, politica noastră a fost consecventă de zeci de ani." „Orice diferențe dintre China continentală și Taiwan ar trebui rezolvate pașnic. Niciuna dintre părți nu ar trebui să facă ceva care ar încălca status quo-ul. [Niciuna dintre părți nu ar trebui] să întreprindă careva acțiuni unilaterale care ar putea duce la aceasta”, a spus secretarul de stat al SUA.

Potrivit oficialului american, aliații și partenerii SUA, în special din Asia, „se tem că, dacă apare o criză ca urmare a acțiunilor Chinei împotriva Taiwanului, aceasta va avea consecințe de-a dreptul asupra tuturor țărilor planetei”. „50% din traficul comercial mondial trece zilnic prin strâmtoarea Taiwan. 70% din semiconductorii de care avem nevoie pentru smartphone-urile noastre, pentru mașinile noastre de spălat vase, pentru mașinile noastre, sunt fabricați în Taiwan. Dacă ar exista vreo criză ca urmare a acțiunilor Chinei , ar avea consecințe teribil de devastatoare pentru economia globală. De aceea țările lumii se așteaptă la comportament și acțiuni responsabile de la toată lumea", a adăugat șeful diplomației americane.

"Da, concurăm. Nu este nimic în neregulă cu concurența dacă este corectă. Dar vrem să ne asigurăm că această competiție nu se va transforma în conflict", a concluzionat Blinken.


Președintele Camerei Reprezentanților SUA, Kevin McCarthy, s-a întâlnit miercuri cu șeful de cabinet din Taiwan, Tsai Ing-wen, care se află în tranzit în Statele Unite. În urma întâlnirii, McCarthy, în special, a anunțat necesitatea de a continua vânzările de arme către Taiwan. Potrivit Associated Press, aceasta a fost prima întâlnire din Statele Unite între președintele Camerei inferioare a Congresului și șeful de cabinet al Taiwanului de când Washington a rupt relațiile diplomatice cu partea taiwaneză, în 1979.

Ministerul chinez de Externe a declarat că China va lua măsuri drastice și hotărâte pentru a proteja suveranitatea statului și integritatea teritorială ca răspuns la acțiunile greșite ale Statelor Unite și Taiwanului. China a cerut, de asemenea, SUA să „înceteze imediat creșterea nivelului de conținut cu Taiwan, să nu mai creeze tensiuni în strâmtoarea Taiwan, să nu mai încerce să descurajeze China prin intermediul Taiwanului și să nu continue pe calea greșită”.

Cea mai mare insulă chineză Taiwan este guvernată de propria sa administrație din 1949, dar în Beijing este considerată parte integrantă a unei singure țări. Washingtonul rămâne principalul furnizor de arme și echipament militar către Taipei.

0
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?