Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4058

Vijelia din capitală a provocat pagube și la Grădina Botanică

30 mar. 2023,, 17:00   Capitala
9648 0

Mai mulţi copaci au fost doborîţi, iar unele sere în care sunt colecţii preţioase de plante au rămas fără mai multe sticle de pe acoperişuri.

De asemenea, vremea rea a afectat înflorirea copacilor de magnolii, piersici sau pruni, iar plantele exotice mai rezistă doar pentru că încă nu a fost deconectată căldura, însă, chiar şi aşa, temperatura din unele sere a scăzut sub media necesară. Doar în sera denumita biotehnologie sînt peste 400 de specii de plante crescute in vitro, acestea sunt acum expuse pericolului după ce mai multe sticle de pe acoperișul serei au fost doborîte de vînt, iar temperatura a scăzut brusc, transmite publika.md.

Pentru că serele sunt învechite, vîntul puternic este un adevărat pericol, spun angajaţii Grădinii Botanice. Ei sunt îngrijoraţi şi pentru că în aceste zile temperaturile coboară noaptea sub zero grade.

''Şase sticle mari au căzut de pe grădina de iarnă şi ne aflăm în mare pericol, nu putem să intrăm să facem curăţenie. Sunt plante tropicale, trebuie temperatura să nu fie mai mică de zece grade'', a spus Nina Ciorchină, şef laborator Biotehnologie Grădina Botanică din Capitală.

''Au suferit şi serele ca şi întreg teritoriul Grădinii Botanice. Au mai zburat cîteva sticle de pe acoperişul serelor. Ele sunt foarte vechi, sunt date în exploatarea în anul 1984. Nu este deconectată încă căldura de la Termoelectrica, încă ne mai menţinem şi sperăm că perioada asta rece va fi menţinută pentru că de altfel plantele vor suferi'', a comunicat Valentina Țîmbală, şef laboratorul Plante de teren protejat Grădina Botanică din Capitală.


Directorul Grădinii Botanice spune că vîntul a doborît 13 salcii, plopi şi stejari.

''Unii din arbori au fost doborîţi la pămînt, florile, desigur au fost toate suflate de vînt. Abundenţa înfloririi şi unele dintre magnolii iarăşi au avut de suferit. Temperaturile reduse au afectat speciile care sunt abundenţa înfloririi: prunii decorativi, magnoliile, piersicul'', a constatat ION ROŞCA, director Grădina Botanică din Capitală.

Deocamdată, nu se cunoaşte valoarea pagubelor provocate. Grădina Botanică din Capitală se întinde pe o suprafaţă de 104 hectare şi găzduieşte peste 10 000 de specii de plante, arbori şi arbuşti.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?