X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4068

Sute de tone de deşeuri vor fi sortate şi reciclate în Chişinău

20 ian. 2023,, 08:30   Capitala
2803 0

La 19 ianuarie a fost semnat contractul care prevede prestarea serviciilor de sortare a deșeurilor, colectat zilnic, în orașul Chișinău și în suburbii între Î.M. Regia „Autosalubritate” şi compania SRL „ABS”.

Suma totală a contractului este de 217,5 milioane de lei și este valabil pe o perioadă de cinci ani.

Potrivit autorităților municipale, toate deșeurile colectate din oraș, aproximativ 190 000 tone/an, vor fi trimise spre sortare și revalorificate, indiferent dacă au fost sortate la sursă sau nu, iar acest lucru va permite în 2023, reciclarea a peste 10% din masa deșeurilor sau cca 40/45% din volumul deșeurilor.

Astfel, Chișinăul va deveni primul oraș din Moldova care va recicla începînd de săptămîna viitoare o masă foarte mare de deșeuri.

Ieri, a fost semnat contractul care prevede prestarea serviciilor de sortare a deșeurilor, colectat zilnic, în orașul Chișinău și în suburbii între Î.M. Regia „Autosalubritate” şi compania SRL „ABS”.


Contractul este valabil pe o perioadă de 5 ani. Suma totală a contractului este 217,5 mil. lei (cu TVA).

Astfel, toate deșeurile colectate din oraș, aproximativ 190 000 tone/an, vor fi trimise spre sortare și revalorificate, indiferent dacă au fost sortate la sursă sau nu, iar acest lucru va permite în 2023, reciclarea a peste 10% din masa deșeurilor sau cca 40/45% din volumul deșeurilor.

Pentru prima etapă, Î.M. Regia „Autosalubritate” va achita 120 lei/tona spre sortare (cu TVA) cîștigătorului licitației.

La a doua etapă, care va fi inițiată peste aproximativ 1,5 ani, sortatorul va fi obligat să identifice spre reciclare și RDF-ul din deșeuri, ceea ce va aduce la reciclarea a peste 20% din toată masa deșeurilor colectate din oraș (peste 38 000 tone) sau aproximativ 70% din volumul deșeurilor transmise spre sortare.

Sortatorul va fi obligat să recicleze toate tipurile de deșeuri menționate pe contul propriu, adițional fiind obligat să recicleze și astfel de deșeuri precum sînt: pneurile de cauciuc, mobilier, etc.

La fel, vor fi identificate și alte soluții de sortare și reciclare, care vor permite majorarea coeficientului de sortare și reciclare a deșeurilor, precum și să dezvoltăm o economie circulară de succes.

Cu ajutorul unui grant, au fost procurate 3000 de containere pentru depozitarea deşeurilor, dintre care 1000 au ajuns deja la Chişinău.

În primul trimestru al acestui an, urmează să ajungă cele 6 autogunoiere cu încărcare laterală, pentru a substitui ZIL-urile care au peste 20 de ani de exploatare.

În trimestrul II vor ajunge și cap tractoarele (8 la număr) pentru transportarea deșeurilor, iar la mijlocul lunii februarie va fi semnat și contractul de achiziționare a 30 de autogunoiere moderne.

Tot în februarie, Î.M. Regia „Autosalubritate” urmează să lanseze și achiziția pentru construcția Stației de Transfer a deșeurilor cu o linie de sortare.

5
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?