X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Locatarii unui bloc avariat din capitală sînt în pericol

25 iun. 14:15   Capitala
3572 0

Locatarii unui bloc de pe stradă Drumul Viilor din capitală, avariat în 2008 după ce pămîntul s-a surpat în urmă unor lucrări de construcții în zonă, se tem că situația s-ar putea repetă.

Asta pentru că acolo au început pregătirile pentru ridicarea unui nou complex rezidențial, transmite protv.

De partea cealaltă, responsabilii din cadrul companiei de construcții dau asigurări că au toate actele permisive pentru ridicarea blocurilor. Însă, o ultimă analiză geotehnică a solului din zonă a fost realizată acum 7 ani.

Așa arăta, în 2008, zona din preajma blocului cu 5 etaje de pe stradă Drumul Viilor 40. Pilonii, care trebuiau să asigure siguranța construcțiilor din zonă, au căzut în urmă unei alunecări de teren.


Așa că în jurul orei 12 noaptea, oamenii au fost evacuați din apartamentele lor.

„Am dormit pe podea, fără nimic, în această haină groasă.” Locatarii spuneau atunci că pămîntul s-a surpat din cauza lucrărilor de construcție din zonăLocatarii de pe stradă Drumul Viilor 40 spun că se tem că situația din anul 2008 s-ar putea repetă sau, și mai rău, blocul lor ar putea să se prăbușească.

„Uneori stai și asculți și se aude trosc, trosc.” De partea cealaltă, responsabilii din cadrul companiei de construcții spun că au respectat toate normele.

Anatolie ODAGIU, REPREZENTANT COMPANIE DE CONSTRUCȚII: „Blocul nu va fi alipit de blocul de la Drumul Viilor 40, el va fi la o distanță de 10 metri, nu știu exact, nu sînt inginer.” Totodată, acesta dă asigurări că are toate actele permisive de a efectua lucările, atît autorizația de construcții, cît și certificatul de urbanism.

Anatolie ODAGIU, REPREZENTANT COMPANIE DE CONSTRUCȚII: „Acum inginerii au făcut calculele respective, toată documentația de proiect a fost verificată în modul corespunzător, a fost înaintat la primărie pentru obținerea autorizației de construcție. Noi vom respectă legislația.” Și reprezentanții direcției arhitectură a capitalei spun că actele permisive au fost emise conform prevederilor legale.

DIRECȚIA GENERALĂ ARHITECTURĂ, URBANISM ȘI RELAȚII FUNCIARE: „Actele permisive au fost emise în conformitate cu prevederile legale. Terenul este amplasat în zonele de reglementare urbanistică R6 și parțial R7, care cuprinde porțiuni rezidențiale cu o densitate medie. În aceste zone sînt permise toate tipurile de locuințe colective, blocuri de locuințe multifamiliale.

Igor LUNGU, DIRECTORUL ADJUNCT AL AGENȚIEI PENTRU GEOLOGIE ȘI RESURSE MINERALE: „Poate fi o alunecare de teren străveche stabilizată, dar în caz de anumite lucrări s-ar putea petrece unele lucrări de mișcare de teren. Întrebați dacă au fost efectuate cercetări în acest sens înainte de eliberarea actelor permisive, reprezentanții de la primărie au menționat că acest lucru trebuia făcut de compania de construcții. Reprezentanții agentului economic spun că nu au făcut cercetări, pentru că cele efectuate anterior ar fi valabile pentru 50 de ani înainte și nu sînt necesare altele. Responsabilii spun însă că vor fi efectuate lucrări de consolidare a solului.”

Dumitru EREMCIUC, ARHITECT: „Soluțiile noastre de arhitectură prevăd consolidarea terenului. S-au propus stîlpi de susținere adiționali chiar la săparea gropii de fundație, ceea ce ar preveni surparea malurilor." Între timp, locatarii de pe stradă Drumul Viilor 40 au transmis un demers către primăria capitalei în care cer stoparea lucrărilor



0
0
0
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?