X 
Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4145

Așteptările locuitorilor din sectorul Centru

21 mai. 12:42 (reactualizat 10 iun. 06:10)   Capitala
6152 0

Portalul Noi.md a lansat o nouă serie de materiale în cadrul proiectului „Așteptările locuitorilor capitalei”, lansat în 2020.

Atunci, redacția Noi.md a publicat o serie de materiale ample, care au reflectat problemele fiecărui sector al capitalei, precum și propunerile oamenilor pentru îmbunătățirea situației.

În acest răstimp, multe dintre problemele capitalei moldovenești exprimate de cetățeni la acea vreme au fost soluționate de autoritățile locale, lucru care se vede cu ochiul liber. Au fost reparate multe drumuri, trotuare, pasaje subterane, au fost restaurate și modernizate numeroase parcuri și havuzuri, au fost construite terenuri pentru copii și terenuri de sport, au fost amenajate parcuri și alte teritorii.

În același timp, există încă o serie de probleme nerezolvate, la care s-au adăugat altele noi care necesită a fi rezolvate.

Deosebit de acute sînt problemele referitoare la clădirile nefinalizate, așa-numitele „derelicts”, atunci cînd un agent economic oprește construcția, iar clădirea capătă un aspect inadecvat, se adună gunoaie în ea și se stabilesc acolo persoane fără domiciliu stabil.


Locuitorii se așteaptă ca autoritățile municipale să întreprindă acțiuni active pentru a le soluționa, inclusiv prin elaborarea unor modificări legislative care să permită luarea de măsuri împotriva proprietarilor de clădiri nefinalizate de pe teritoriul municipiului Chișinău, care nu fac nimic în ceea ce privește finalizarea construcțiilor conservate sau abandonate de mai mult de trei ani.

Continuă să fie de actualitate problemele legate de repararea drumurilor din curți, deschiderea de noi parcări, amenajarea parcurilor etc.

Cetățenii ar dori să vadă în viitorul apropiat rezultate mai rapide și mai tangibile în aceste și alte domenii.

Pentru a contura gama celor mai urgente sarcini pe care chișinăuienii le așteaptă să fie rezolvate, portalul Noi.md a realizat un sondaj printre cititorii săi pentru a identifica cele mai stringente probleme ale locuitorilor din fiecare sector al capitalei.

De data aceasta continuăm să vorbim despre așteptările locuitorilor din Centru.

1. În primul rînd, cetățenii sînt îngrijorați de soarta fostului Stadion Republican, teritoriul căruia fostele autorități au decis să-l vîndă părții americane pentru construcția unui nou complex al ambasadei SUA la Chișinău.

Mulți chișinăuieni consideră că pentru noua clădire a misiunii diplomatice americane ar trebui găsit un alt loc în capitală, iar pe locul fostului Stadion Republican locuitorii propun construirea unui complex sportiv multifuncțional cu o arenă de gheață, unde tinerii chișinăuieni ar putea practica sporturile de iarnă și altele.

2. În general, orășenii consideră că este foarte important să se păstreze imaginea Chișinăului vechi și să se folosească potențialul acestuia. În opinia lor, capitala ar avea un aspect complet unic și, cel mai interesant, este destul de realist să se facă acest lucru. Astfel, se propune crearea unor zone pietonale din cartierele istorice (după ce majoritatea locuitorilor vor fi relocați), delimitate de străzile Pușkin, București, Pîrcălab și Șciusev.

Cetățenii ar putea, lăsîndu-și mașinile, să intre în această zonă cu case cu două și trei etaje, în care etajele superioare sînt locuite, iar etajele inferioare ar găzdui cafenele, muzee, magazine etc. Locuitorii Chișinăului notează că orașul are un potențial ascuns și caracteristici unice care îi permit să devină atractiv pentru vizitatori.

3. După cum Noi.md a scris anterior, potrivit locuitorilor capitalei, autoritățile ar trebui să acorde o atenție deosebită iluminării clădirilor dominante, precum și restaurării fațadelor și iluminării blocurilor înalte din Chișinău. În acest sens, cetățenii remarcă necesitatea iluminării arhitecturale a unor astfel de clădiri și structuri din centrul capitalei moldovenești, cum ar fi hotelul „Chișinău” și hotelul „Cosmos”.

4. Cetățenii Chișinăului consideră, de asemenea, că este important să fie îmbunătățită iluminarea monumentelor de arhitectură, istorie, cultură și artă monumentală.

5. Cetățenii cer restaurarea havuzurilor de lîngă fostul hotel „Național” și a altor havuzuri din centrul orașului.

6. De asemenea, ei se pronunță pentru reconstrucția rapidă a sinagogii și a clădirii azilului pentru săraci din centrul Chișinăului, care au rămas goale din anii '90 și sînt în curs de distrugere. Clădirea în cauză se află pe strada Rabbi Tsirelson nr. 8 (fosta stradă Sovietică) - colț cu strada V. Alecsandri (fosta stradă Cotovschi).

7. O altă doleanță a locuitorilor capitalei este păstrarea unicității (valoare artistică) a acoperișurilor caselor și a ornamentelor de pe pereții caselor de pe bulevardul Ștefan cel Mare.

8.Locuitorii capitalei mai cer înlăturarea gardului din spatele catedralei centrale a orașului și curățarea teritoriului de acolo.

9. Locuitorii Chișinăului sînt îngrijorați de ceea ce va apărea în locul celebrului Hotel Inturist, redenumit ulterior Hotel Național. Ei își dau seama că fostul „Inturist” nu va fi restaurat, dar nu vor să vadă în locul acestuia o altă clădire de locuințe nouă.

Potrivit cetățenilor, în locul Hotelului Național, în centrul Chișinăului ar putea fi construit un centru modern pentru copii, o zonă de parcuri sau un nou hotel, ținînd cont de amplasarea avantajoasă a obiectului chiar în centrul orașului, pe unde trec aproape toți turiștii străini în drum spre aeroport sau gară.

În plus, pe amplasamentul Hotelului Național ar putea fi construit un turn înalt cu o punte de observație, urmînd exemplul turnului de observație Atakule, situat în centrul capitalei Turciei, Ankara.

10. Locuitorii capitalei consideră, de asemenea, modernizarea Pieței Centrale ca fiind un punct important, care, în opinia lor, poate deveni și o destinație turistică atractivă.

11. Orășenii așteaptă restaurarea fațadei clădirii unice a Primăriei, care va înfrumuseța și mai mult centrul orașului, spre bucuria locuitorilor și a oaspeților capitalei.12.

12. În plus, chișinăuienii doresc ca autoritățile să descarce inima capitalei moldovenești și să mute toate structurile administrative - de la guvern, la subdiviziunile ministerelor și primărie - în afara centrului orașului.

13. Cetățenii consideră, de asemenea, că este necesară mutarea închisorii în afara centrului orașului.

14. În plus, chișinăuienii cer autorităților locale să restaureze cît mai curînd posibil fațada clădirii din centrul capitalei, vizavi de monumentul lui Ștefan cel Mare. Clădirea istorică se află într-o stare de degradare și reprezintă un pericol pentru trecători: în orice moment de pe ea ar putea cădea ceva în capul oamenilor.

Este vorba despre restaurarea clădirii din colțul de la intersecția străzii Bănulescu Bodoni cu bulevardul Ștefan cel Mare, care a găzduit cîndva Hotelul Elvețian. În acest hotel au locuit cîndva regele sîrb Milan I, marele cîntăreț Fiodor Șaleapin, ministrul Educației al Imperiului Rus Leon Casso, celebrul scriitor și om public francez Henri Barbusse și alte persoane care au lăsat o amprentă semnificativă în istorie.

15. Locuitorii Chișinăului consideră, de asemenea, că este necesar să fie rezolvată problema construcției de lungă durată din apropierea Teatrului Național de Operă și Balet din centrul orașului. Această construcție îndelungată strică de mulți ani priveliștea străzii centrale a orașului.

16. Locuitorii din Centru doresc să știe unde se păstrează faimosul mozaic „Miorița”, care a decorat peretele clădirii ceva mai sus de hotelul „Cosmos” pînă la demolarea clădirii în sine, și dacă autoritățile au găsit un loc potrivit pentru acesta.

Nenhuma descrição de foto disponível.

17. Orășenii nu-și pierd speranța că Ministerul Culturii împreună cu Consiliul Monumentelor vor aproba caietul de sarcini pentru proiectarea restaurării „vechiului conac” și vor găsi fondurile corespunzătoare. Casa Hertz-Kligman, cunoscută și sub numele de Muzeul Național de Artă, este bogată în istorie și frumoasă prin arhitectura sa, ceea ce o face să aibă o valoare deosebită pentru oraș.

Conacul orășenesc al negustorului Moisei Kligman (bulevardul Ștefan cel Mare nr. 113) a absorbit, de asemenea, multă istorie. Este una dintre puținele case în stil neoclasic care au supraviețuit în oraș, și care astăzi are nevoie de restaurare.

18. Trebuie restaurată și salvată clădirea din spatele plajei din Valea Trandafirilor, dat fiind că ruinele actuale au fost în trecut casa de vacanță a nobilei familii De Carriere.

19. Casa în care a locuit celebrul sculptor moldovean Alexandru Plămădială trebuie renovată, deoarece starea ei se deteriorează pe zi ce trece.

20. Orășenii propun să salveze „ușile vechi ale Chișinăului”, deschise de mii de oameni de-a lungul anilor și care poartă amprenta timpului. Acestea ar trebui să fie restaurate și să li se dea o nouă viață, păstrînd autenticitatea tîmplăriei.

21.Un alt loc legendar din Chișinău care merită salvat este Vila Nazarov. În afară de stilul său arhitectural unic, este un monument care ascunde, probabil, multe povești urbane și o mulțime de informații necunoscute nouă.

22.Clădirea fostului gimnaziu pentru femei fondat de baroneasa Iulia A. von Geijking (strada Alexei Mateevici, nr. 85) se află acum într-o stare extrem de degradată, semănînd cu o clădire obișnuită abandonată. În perioada postbelică a găzduit sediul Consiliului Comisarilor Poporului din RSSM, apoi școala medie nr. 5.

23. Capela familiei Oganovici (strada Valea Trandafirilor nr. 11) se află într-o stare de degradare severă și a fost vandalizată în mod repetat. Această clădire de cult nu ar trebui să își piardă istoria, așa cum și-a pierdut aspectul de odinioară.

24. Cetățenii solicită autorităților să restabilească părțile lipsă din gardul parcului Ștefan cel Mare, deoarece acesta este un loc preferat al chișinăuienilor și o carte de vizită a Centrului.

25. Să fie construită o nouă Filarmonică și să i se restabilească aspectul de odinioară.

Locuitorii Chișinăului cer, de asemenea, ca sculpturile să fie readuse pe acoperișul Sălii cu Orgă.

26.De asemenea, locuitorii capitalei și-au dorit ca oficialii, venind la putere, să nu redenumească străzile în grabă, ci să adopte experiența altor țări europene în astfel de inițiative, unde astfel de propuneri sînt amînate timp de 5-7 ani, după care, ani mai tîrziu, se analizează oportunitatea de a reveni la ele de la caz la caz. De asemenea, orășenii se pronunță în favoarea extinderii orașului, ceea ce ar permite apariția de noi străzi și bulevarde. Mulți oameni consideră că denumirea „Bulevardul Tineretului” a fost redenumită nemeritat în memoria scriitorului moldovean Grigore Vieru, care putea fi imortalizat printr-o altă soluție demnă.

Problemele legate de repararea drumurilor din curți și deschiderea parcărilor, tipice pentru toate sectoarele, rămîn acute.

În acest sens, se așteaptă ca autoritățile să prezinte un plan detaliat cu termene precise pentru rezolvarea acestor probleme și a altor probleme urgente. Portalul Noi.md a solicitat deja comentariile autorităților locale pe marginea acestui subiect și va oferi răspunsuri imediat ce le va primi.

Am adresat o solicitare și la Pretura sectorului Centru, dar nu am primit încă un răspuns.

Redacția Noi.md vă îndeamnă să ne semnalați și alte probleme din acest sector, scriindu-ne la adresa mailto:[email protected].

15
3
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав