X 
Arşiţa stiri: 182
Jocurile Olimpice stiri: 141
Transnistria stiri: 1455

Flashmob în centrul Chișinăului

7 iul. 13:00   Capitala
3335 1

Stop discriminării pe etnii. Asta au strigat într-un glas mai mulți voluntari, care au desfășurat un flashmob în centrul Capitalei.

În mare parte de etnie romă, aceștia s-au plîns că sînt stigmatizați de societate.

„Opriți discursul de ură. Da! Opriți discursul de ură față de romi. Da! Opriți discursul de ură față de oricine. Da!”

Cîteva zeci de oameni, în mare parte de etnie romă, s-au adunat ieri în centrul Capitalei pentru a atrage atenția că ura și discriminarea nu-și au rostul în societatea noastră. Unii dintre participanți s-au plîns că de multe ori sînt discriminați și că nu se pot angaja la muncă ușor. Iar cei care totuși reușesc - se confruntă cu critici și reticențe din partea colegilor.

„Romu chiar și cînd ne urcăm într-un troleibuz sau într-un autocar, cînd văd romii se uită cu ură. Discriminează și spune că de ce nu ți-ai găsit alt loc sau de ce te-ai oprit aici. Eu am fost mulți ani peste hotare și am văzut lume diferite și numai în Moldova este această discriminare.”


„Romii vor să lucreze, dar atunci cînd încearcă să se angajeze sînt discriminați pe criteriul etnic. Recent noi am avut un cîștig de cauză la consiliul de egalitate. Toată primăria Glodeni beneficia de tichete alimentare. Și primarul și paznicul, toată lumea mînca. Unul sigur mediator comunitar care era de etnie romă nu i se oferea acest tichet alimentar", spune Valeriu Caldararu, director executiv, Asociația Mediatorilor Comunității Rome.

O soluție ar fi crearea unui birou la nivel de stat, care să coordoneze politicile pe filiera romă, spune o membră a unei organizații ce luptă pentru drepturile romilor.

„Să ne accepte, să ne respecte. Desigur că mesajul vine nu doar pentru societate, ci și pentru comunitatea romă. Ne pasă de soarta copiilor noștri. Ei trebuie să fie integrați și vor fi acceptați. Copiii trebuie să meargă la grădiniță, la școală. Asta este foarte important. Dar cel mai tare mă doare că romii nu pot să se angajeze în cîmpul muncii", spune Silvia Feraru, secretară generală la Coaliția „Vocea Romilor”.

Purtătoarea de cuvînt a ministerului Muncii și Protecției Sociale nu a răspuns deocamdată pentru o reacție. Anterior, Alexei Buzu a anunțat că 31 de persoane de etnie romă au fost angajate în cîmpul muncii prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Totodată, în prezent este în aplicare Programului pentru susținerea populației de etnie romă pentru anii 2022-2025. În țara noastră sînt aproximativ 30 de mii de romi.

4
4
0
4
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав