X 
Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1341

Expoziția Antreprenor Expo, la Moldexpo. Ce vor vedea vizitatorii

23 noi. 2023,, 18:45   Capitala
2420 0

Circa 100 de întreprinderi mici și mijlocii din R. Moldova își expun produsele și serviciile în cadrul celei de-a doua ediție a Expoziției „Antreprenor Expo”, organizată în perioada 23-26 noiembrie de CIE „Moldexpo” în colaborare cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).

Expoziția are ca scop reunirea mediului de afaceri și a instituțiilor de stat pentru a da un nou impuls de dezvoltare a antreprenorilor în vederea susținerii și promovării acestora, transmite Știri.md.

La ceremonia de deschidere a evenimentului, directorul ODA, Dumitru Pîntea a evidențiat faptul că participarea întreprinderilor mici și mijlocii la expoziții este importantă pentru a identifica noi oportunități de dezvoltare și extindere pe piața europeană.

„Recomandarea Comisiei Europene privind deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE va oferi oportunități extinse companiilor autohtone de a exporta produse și servicii pe piața europeană. Putem spune cu toată încrederea că, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului contribuie, prin intermediul mecanismelor de suport antreprenorial, la integrarea economiei naționale în economia UE. Prin urmare, participarea producătorilor autohtoni la expoziții atît naționale, cît și internaționale este importantă și benefică pentru a identifica noi parteneri și a diversifica piața de desfacere. Pe platforma „Antreprenor Expo”, ODA își propune, împreună cu CIE Moldexpo, să susțină întreprinderile mici și mijlocii autohtone pentru a-și promova mărfurile și serviciile naționale, de a iniția noi relații de colaborare și de a studia mai minuțios piața” , a menționat Pîntea.

„Prioritatea Guvernului este să dezvoltăm economia și să oferim noi oportunități pentru mediul de afaceri. În diferite domenii cheie intervenim pentru a crea un climat favorabil inovației, investițiilor și stimula creșterea. Platforma „Antreprenor Expo”, dezvoltată împreună cu ODA și CIE Moldexpo vine să ofere sprijin antreprenorilor. Vrem să contribuim la crearea sinergiilor benefice, colaborărilor fructuoase, dar și să înțelegem mai bine unde ne aflăm și ce oportunități de creștere putem identifica”, a declarat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.


Reprezentantul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Adam Grodzicki, a reiterat susținerea europeană pentru antreprenorii moldoveni de a accede pe piețe externe.

„Dezvoltarea sustenabilă a IMM-urilor este nucleul abordării integrate a UE în ceea ce privește dezvoltarea sectorului privat. Uniunea Europeană reafirmă angajamentul său de a sprijini R. Moldova pe calea sa către o economie de piață durabilă și incluzivă, în cadrul căreia IMM-urile sînt principalul generator al inovării și creării locurilor de muncă”, a declarat Adam Grodzicki, Șeful adjunct de Cooperare în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Reprezentantul GIZ Moldova, Karin Horhan, director de programe, a declarat că prin această platformă - Antreprenor Expo - vor fi promovate companiile pe piețe externe prin întîlnirile B2B și inițierea de noi parteneriate în afaceri.

„sîntem foarte mîndri că prin contribuția Guvernelor Germaniei și Elveției, proiectul „Întreprindri și Comune Puternice pentru Moldova” susține Antreprenor Expo pentru al doilea an consecutiv. În acest an, agenda evenimentului este ambițioasă și complexă, incluzînd discuții despre accesul la finațare, internaționalizarea companiilor, prezentarea programelor guvernamentale pentru IMM-uri, etc. Mai mult de 100 companii și 5.000 vizitatori sînt așteptați la eveniment, iar acesete numere ne confirmă importanța și unicitatea acestui eveniment pentru Moldova”, a spus Karin Horhan.

Ediţia din acest an reunește circa 100 de participanți din cele mai diverse domenii. Eșantionul de bază îl formează reprezentanţii businessului mic şi mijlociu din toată republica care prezentă realizările și care propun cea mai vastă gamă de produse și servicii din domeniile:

Industria alimentară (produse alimentare, apicole, conserve, băuturi);

Industria ușoară (textile, articole vestimentare, încălţăminte);

Turismul intern, agropensiuni;

Design interior, mobilă, construcții, energetică.

Un segment aparte revine serviciilor de care beneficiază antreprenorii, și anume:

Instituţii financiare, de creditare, contabile, juridice, asigurări ş.a;

Companii investiţionale, de consulting, organizații non-guvernamentale, proiecte de dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii;

Cele mai diverse servicii, inclusiv de pază și securitate, cleaning; transportatori, etc.

Pe parcursul desfășurării expoziției, ODA organizează un Program de Afaceri pentru informarea publicului larg cu cele mai recente inițiative guvernamentale susținute de Uniunea Europeană privind accesul la finanțare atît pentru antreprenori, cît și pentru cei care vor să pășească în lumea afacerilor. Programul include seminare și activități tematice, întîlniri de afaceri dintre IMM din Republica Moldova și companii internaționale, prezentări de programe de suport.

În același timp, toți agenții economici, care participă la această expoziție, au posibilitatea să-și deconteze cheltuielile de participare prin intermediul „Programului de subvenționare a participării agenților economici la tîrguri și expoziții”, gestionat de ODA.

2
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?