Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

O expoziție în format accesibil pentru persoanele cu dizabilități a fost inaugurată la un muzeu din capitală

23 noi. 2023,, 02:00   Societate
1527 0

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și Alianța INFONET, în colaborare cu partenerii proiectului „Acces egal, bazat pe drepturile omului, al persoanelor cu dizabilități de vedere și auz la patrimoniul cultural (tradiții, practici, costum național, mod de viață, habitat)”, a inaugurat astăzi expoziția în format accesibil în Sala Casa Mare a muzeului.

Solicitată de agenție, Elena Cojocari, directorul adjunct al instituției, a menționat că persoanele cu dizabilități mult timp au fost lipsite de dreptul de a cunoaște instituția muzeală și expozițiile din interiorul ei. ”Pentru persoanele cu deficiențe de vedere și de auz era necesar un proiect, un program special, un produs cultural, care să le facă lor cunoștință cu exponatele muzeale. În cazul persoanelor cu dizabilități de vedere, noi avem tehnica audiodescripției, adică tot ce noi vedem, ei văd prin ochii minții, așa cum am asculta un meci de fotbal la radio și ne-am imagina ce se întîmplă pe gazon. Este povestit după o anumită tehnică de la mic la mare despre ceea ce se află în sală”, a precizat Elena Cojocari, transmite moldpres.md

Potrivit sursei citate, complexele expoziționale din Sala 16 – Casa Mare, Nunta și Hora vor fi însoțite de coloană sonoră în format de audiodescripție în limbile română, ucraineană, engleză, franceză, italiană și rusă, precum și înregistrări video adaptate în limbajul mimico-gestual utilizat în R. Moldova. Beneficiarii proiectului, în același format, vor putea cunoaște informații despre simbolistica Pomului Vieții, despre istoria muzeului și arhitectura lui.

Prezent la eveniment, secretarul de stat la Ministerul Culturii, Ion Budeci, a afirmat că instituția pe care o reprezintă va face tot posibilul ca tradițiile și cultura noastră să fie cunoscute de toate categoriile de persoane, inclusiv de cele cu dizabilități. La rîndul său, directorul muzeului Petru Vicol a mulțumit Ministerului Culturii și Alianței INFONET și altor instituții pentru susținerea acestui proiect. Potrivit directorului executiv al Alianței INFONET, Victor Koroli, în R. Moldova sînt 168 de mii de persoane cu dizabilități, ceea ce constituie 6,8% din populația țării.

Proiectul „Acces egal, bazat pe drepturile omului, al persoanelor cu dizabilități de vedere și auz la patrimoniul cultural (tradiții, practici, costum național, mod de viață, habitat)”, a fost implementat de Alianța INFONET, în parteneriat cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Asociația Surzilor din Republica Moldova, Asociația RADIOVISION și Centrul Național de Informare și Reabilitare a Asociației Nevăzătorilor din Moldova, cu suportul financiar al Ministerului Culturii, în cadrul Programului de proiecte culturale desfășurate de organizațiile necomerciale.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?