Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4033

Betonarea malurilor râului Bîc influențează negativ biodiversitatea, ecolog

16 aug. 2022,, 14:01   Capitala
2637 0

Consolidarea malurilor rîului Bîc prin betonare influențează negativ biodiversitatea din această regiune, a declarat Elena Culighin, președinta Centrului Național de Mediu, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Ecologiștii nu văd cu ochi buni nici scurgerea apelor de ploaie din oraș în rîu, deoarece acestea „spală totul din calea lor, sînt o sursă suplimentară de poluare și afectează toate formele de viață din apa rîului”, transmite IPN.

„Este o intervenție destul de agresivă. Se dorește să fie consolidate malurile, pentru ca ele să nu se surpe în caz de precipitații, dar acest lucru influențează negativ biodiversitatea din această regiune”, a spus Elena Culighin. Autoritățile municipale susțin că aceste intervenții sînt necesare pentru a preveni acumulările de nămol, pentru a asigura tranzitul apelor pluviale și pentru a opri inundațiile, îndeosebi pe porțiunea de pe strada Albișoara, în zona podului de lîngă Circ, care este afectată periodic de ploile torențiale.

Elena Culighin a mai declarat pentru Europa Liberă că apa din Bîc nu poate fi folosită în niciun fel, întrucît de pe segmentul care traversează capitala și în aval este ,,de calitatea a cincea”, ceea ce înseamnă că este foarte poluată. Principala sursă de poluare o reprezintă scurgerea apelor reziduale în rîu fără a fi epurate. În opinia sa, autoritățile centrale ar trebuie să revadă penalitățile prevăzute pentru aruncarea deșeurilor industriale în rîu astfel încît mărimea lor să poată descuraja fenomenul.

Acum doi ani, albia rîului Bîc a fost curățată de nămol pe o porțiune de 2 km, de la podul din strada Mihai Viteazul pînă la deversarea rîulețului Țiganca în Bîc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?