Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Unul pentru toți. Candidații pe circumscripțiile uninominale din Chișinău

23 feb. 2019,, 13:44   Politică
14938 1

În viitorul parlament Chișinăul va fi reprezentat de 11 deputați aleși cu majoritate de voturi. Anume în atîtea circumscripții uninominale a fost împărțită capitala.

La Chișinău și în suburbii, la cele 11 mandate pretind 66 candidați, dintre care 12 – independenți. Cel mai mic număr de concurenți electorali a fost înregistrat în circumscripțiile nr.25 (Botanica, Centru) și nr.29 (Centru, Rîșcani). Cea mai dificilă alegere le revine electorilor din circumscripția nr.30 (Ciocana), căci la acel mandat pretind simultan nouă candidați.

Cu privire la pronosticuri

În toamna lui 2017, după ce comisia creată de guvern a împărțit harta republicii în circumscripții uninominale, iar cabinetul de miniștri le-a aprobat, opoziția proeuropeană a declarat, că orașul Chișinău a fost împărțit în așa fel, ca să fie minimizate rezultatele obținute în alegerile prezidențiale de Maia Sandu, liderul partidului ”Acțiune și Solidaritate”.

“Comisia creată de autorități a croit cele 11 circumscripții chișinăuiene în așa fel, că în 6 dintre ele, dacă ar fi să comparăm cu rezultatele primului tur al prezidențialelor, să învingă socialiștii. În celelalte 5 candidatul proeuropean va avea majoritatea, dar cu o marjă care, la dorință, poate fi lesne ajustată ”,– a declarat atunci vicepreședintele “Platformei DA” Alexandru Slusari.


Astăzi, cei din blocul electoral “ACUM”, creat de PAS și DA, cred că ei cu siguranță vor învinge în ambele circumscripții din suburbiile capitalei. Potențial, opoziția proeuropeană mai poate obține circumscripțiile nr.30 (Ciocana) și nr.27 (Buiucani, Rîșcani). “Cred, 50% la 50% - în circumscripțiile nr.25 și 26. În rest șansele noastre nu trec de 30%”, a declarat pentru Noi.md un reprezentant al blocului “ACUM”.

Comunitatea experților consideră că lucrurile nu-s chiar așa de simple: preferințe politice există, dar în circumscripțiile uninominale mulți alegători nu-s gata să voteze niște simboluri electorale. Ei au nevoie de oameni reali, cu programe reale de dezvoltare a localității sau a sectorului dat, însă participanții la actuala cursă electorală nu au putut înainta candidați cunoscuți în toate cele 51 de circumscripții uninominale. Chiar și în cazul principalelor partide care pretind la victorie se face simțită lipsa de personalități cunoscute.

Deficitul de cadre al concurenților electorali s-a resimțit și în capitală. Nici politologii, nici analiștii politici - persoane foarte pregătite – nu cunosc o jumătate dintre candidații înaintați pe cele 11 circumscripții uninominale din Chișinău.

“În vară, după turul doi al alegerilor primarului de Chișinău, discutam perspectivele și eu am prognozat că la viitoarele alegeri parlamentare, în Chișinău 9 din 11 circumscripții uninominale ar putea reveni socialiștilor. Nu renunț la acel pronostic nici acum. Teoretic, socialiștii au cele mai mari șanse. Singurii, care îi pot împiedica pe socialiști să ia orașul, ar fi propriii lor candidați, spune politologul, Vitalii Andrievschii. – PSRM a înaintat la Chișinău candidaturi evident slabe. Numele a 80% dintre candidați nu-s cunoscute deloc, iar cei mai mult sau mai puțin cunoscuți s-au făcut renumiți pentru că au distrus gardurile unor șantiere, care după plecare lor, și-au reluat activitatea. Nu degeaba președintele Dodon, într-un interviu recent ,a chemat alegătorii să nu voteze numele, ci simbolul indicat în buletinul de vot. Adică, el conștientizează existența problemei de personal, însă PSRM nu are alți candidați – a fost nevoie ca persoanele bine cunoscute să meargă în teritoriu ”.

Aceeași problemă, în opinia lui V.Andrievschii, o au nu doar socialiștii: și alți concurenți electorali se confruntă cu problema candidaților puțin cunoscuți în circumscripțiile chișinăuiene.

“Este ca în istoria în care Stalin, la jalba privind scriitorii, a răspuns: “Nu am alți scriitori pentru voi”. Citind listele candidaților din cele 11 circumscripții uninominale din Chișinău, am înțeles că cunosc maxim 15% dintre ei! Iar majoritatea alegătorilor din oraș nu vor acumula nici acest procent de persoane cunoscute. Oamenii nu știu cine candidează în circumscripția lor. Și suficient de mulți alegători nu vor să voteze mecanic pentru un simbol electoral. O confirmă și sondajele sociologice: dacă în circumscripția națională, în care candidează partidele, numărul indecișilor este de cca 20%, apoi în cele uninominale cca 50% dintre alegătorii cu drept de vot nu știu încă pe cine vor vota. Așa că în cazul circumscripțiilor uninominale nu e așa simplu să faci pronosticuri. În mare parte, alegătorii s-au decis în privința partidelor, dar cu privire la candidații din circumscripțiile uninominale, fără îndoială, mulți vor decide nemijlocit în cabina de vot”, crede V.Andrievschii.

Circumscripția uninominală nr.23 – 5 candidați

(sect. Botanica) cca 56 mii alegători

La Botanica de jos, mandatul de deputat este revendicat de Valentina Rotaru (PDM), Oleg Lipschii (PSRM), Petru Jardan (partidul “Șor”), Vasile Grădinaru (blocul “ACUM”) și independentul Serghei Biriucov.

Valentina Rotaru – deputat în actualul parlament, membru al consiliului politic PDM. A fost ministru-adjunct al sănătății în guvernul Streleț. La minister a venit din sectorul spitalicesc: a fost șefa secției nefrologie de la Institutul mamei și al copilului, medic-șef al Spitalului clinic al feroviarilor și șefa secției pediatrie la Spitalul clinic municipal în numele lui V.Ignatenco. Este proprietara unui șir de companii în sfera medicinii. În 2012, împreună cu soțul său, a înregistrat “Santel-M” S.R.L. (din 2016 fondator și administrator al companiei este doar soțul), care are ca genuri de activitate transportul de mărfuri, turismul, acordarea asistenței medicale instituțiilor medico-sanitare private, tranzacții imobiliare.

Oleg Lipschii – președintele organizației teritoriale Chișinău, membru al Comitetului executiv PSRM, deputat în parlamentul actual. Posedă afaceri în domeniul transporturilor. Este vicepreședintele Uniunii transportatorilor și drumarilor. În circumscripția națională este nr.17 pe lista PSRM.

Petru Jardan – una dintre persoanele de încredere ale lui Ilan Șor. Directorul companiei “Avia-Invest”, care administrează activitatea Aeroportului internațional Chișinău, vicepreședintele clubului de fotbal ”Milsami”, care aparține lui Ilan Șor. În august, trecut, a fost numit reprezentant autorizat al partidului ”Șor” în sectorul Botanica. Promitea atunci că va elabora un program teritorial al sectorului, care să țină cont de specificul și problemele locale. Este nr.3 pe lista electorală a partidului ”Șor”.

Vasile Grădinaru – administratorul companiei Move Flex, angajată în proiectarea, reconstrucția și edificarea clădirilor, precum și în sfera producerii și a comercializării echipamentelor. Președintele organizației teritoriale PAS în sectorul Botanica, nr.45 pe lista electorală a blocului “ACUM”.

Serghei Biriucov – veteran, grănicer, fost activist în “Partidul Nostru”. Candidat independent pe circumscripția nr.23, în același timp, nr.1 în lista electorală a partidului “Patria-Родина” pe circumscripția națională. CEC zice că se admite.

***Experții înclină să creadă că în această circumscripție va învinge Oleg Lipschii, PSRM.

Circumscripția uninominală nr.24 – 5 candidați

(sect. Botanica) 56,7 mii alegători

Alexandr Bannicov (PDM) – ex-director al Departamentului privatizării și al Agenției relații funciare și cadastru. La alegerile precedente a acces în parlament pe listele PCRM, apoi în componența grupului de 14 deputați a părăsit fracțiunea comuniștilor și a aderat la fracțiunea PDM. Presa a scris că este unul dintre milionarii legali din parlamentul care pleacă. Co-proprietar al Timetron-Imobi S.R.L.

Vasilii Bolea (PSRM) – deputat în parlament. Jucător profesionist de rugby (în componența echipelor “Авиатор” din Kiev, “КРЕДО-1963”din Odessa), a evoluat în selecționata Moldovei. Este președintele asociației municipale de rugby din Chișinău. A activat ca jurist al fondului de binefacere “Soluția”. Este unul dintre coautorii legii privind sistemul electoral mixt, nr.12 pe lista PSRM.

Serghei Burgudji (partidul “Șor”) – președintele organizației teritoriale a partidului ”Șor” în sectorul Botanica. Predă la Colegiul Internațional de administrare și business, este managerul companiilor DFM și “Dufremol” (cel mai mare operator duty free în Moldova). Nr.31 pe lista electorală a partidului ”Șor”.

Grigore Colun (blocul “ACUM”) – președintele organizației teritoriale a Platformei DA în sectorul Botanica. Administrează “Locuinta confortabila” S.R.L. și agenția de turism “Globalcontact-TUR”. Nr.49 pe lista electorală a blocului “ACUM”.

Artur Croitor (candidat independent) – președintele ONG-ului “Lumea Libera” în sprijinul drepturilor businessului mic și mijlociu. Membru al grupului de inițiativă pentru demisia primarului de Chișinău Dorin Chirtoacă. Promite, în caz că accede în parlament, să propună o lege a lustrației ”pentru a curăța țara de hoți” cu confiscarea proprietăților furate și ascunse - în folosul cetățenilor.

***În această circumscripție, cred experții, lupta principală se va da între socialistul Vasilii Bolea și reprezentantul blocului “ACUM” Grigore Colun, iar victoria, cel mai probabil, va fi a candidatului PSRM.

Circumscripția uninominală nr.25 – 4 candidați

(sect. Botanica, Centru) 55,1 mii alegători

Victor Mîndru (PDM) – deputat în parlament, în trecut – membru activ al PCRM, fost membru al CC, secretar executiv al CC PCRM, șef de personal la CC PCRM. În 2015 a părăsit fracțiunea PCRM în componența ”grupului celor 14”, apoi a aderat la fracțiunea PD. Este președinte al organizației teritoriale PDM în sectorul Centru.

Alexandr Odințov (PSRM) – consilier municipal în fracțiunea PSRM, membru al Consiliului republican PSRM. Politolog. Angajat al “Licha” S.R.L.

Inga Grigoriu (blocul “ACUM”) – vicepreședinta partidului Platforma DA. A participat activ la acțiunile antiguvernamentale de protest din anii 2015-2016. Licențiată în domeniul artei dramatice. Angajată a Asociației pentru dezvoltarea democrației Decid. Nr.11 pe lista electorală a blocului “ACUM”.

Dmitrii Chitoraga (partidul “Șor”) – directorul companiei “Media Resurse”, care administrează posturile TV “Televiziunea centrală” (fostul Euro TV) și Orhei TV. Reieșind din declarația prezentată CEC, mai colaborează cu agenția internațională de informații “Россия сегодня”. Nr.43 pe lista electorală a partidului “Șor”.

***În această circumscripție șanse relativ egale au socialistul Alexandr Odințov și Inga Grigoriu din partea blocului “ACUM”. Totul va depinde de gradul de mobilizare a electoratului lor și de numărul de voturi pe care le vor sustrage alți concurenți electorali

Circumscripția uninominală nr.26 – 7 candidați

(sect. Buiucani, Centru) 55,4 mii alegători

Dinarii Cojocaru (PSRM) – consilier municipal PSRM. Medic-urolog la spitalul republican Timofei Moșneaga. A luptat activ pentru înlăturarea din funcție a șefului Direcției municipale de sănătate Mihai Moldovanu, pe care l-a acuzat de distrugere a sistemului municipal de sănătate și interese personale. Membru al Consiliului republican PSRM.

Victor Cotelea (partidul“Șor”) – jurist de profesie, șef de tură la compania “Avia-Invest”, administrator al aeroportului internațional Chișinău. Reieșind din declarația prezentată CEC, mai predă la Colegiul internațional de administrare și business .

Mihail Stratulat (PDM) – neonatolog, pediatru la o clinică privată. Anul trecut i-a acuzat pe medicii de la două spitale de stat din capitală că ar completa locurile din spitale cu bolnavi prin formularea unor diagnoze false în scopul atragerii de fonduri. Comisia specială, creată de ministerul sănătății a ajuns la concluzia că acuzațiile date nu corespund realității. În actuala campanie electorală a fost înregistrat ca candidat doar la a doua încercare – inițial consiliul electoral de circumscripție i-a respins actele din cauza unor erori la perfectarea lor.

Vlad Bilețchi (PL) – participant activ la mișcarea unionistă, președintele organizației unioniste “ODIP-Unirea”. Predă educația civică la liceul ”Gh.Asachi”. Nr. 2 pe lista electorală a PL.

Valeriu Cerba (candidat independent) – jurist, doctor în drept, prorectorul Universității de ștințe europene din Moldova. Activează și în cadrul biroului de avocați “ProDreptate”.

Iurie Reniță (blocul “ACUM”) – ex-ambasadorul RM în România, Serbia și Muntenegru. S-a remarcat prin faptul că pe durata executării mandatului său a încălcat etica profesională și a pledat deschis pentru unirea Moldovei cu România conform modelului RDG și RFG. Opoziția a calificat aceste afirmații ca fiind ”antistatale” și a cerut rechemarea diplomatului. Însă autoritățile l-au numit ambasador al RM în Belgia și NATO. Decorat cu Ordinul Național al României Crucea mare “Serviciul Credincios” .

Anton Miron (PCRM) – pensionar, ex-deputat, membru al CC al PCRM, unul dintre cei care au refăcut partidul comuniștilor.

***O altă circumscripție enigmatică”, în care candidații blocului ACUMși ai PSRM au cam aceleași șanse. Unul dintre experți spune că nu toți alegătorii proeuropeni din această circumscripție, care susțin blocul “ACUM”, îl vor vota pe Iurie Reniță. Iar politologul Arcadie Barbăroșie nu exclude că din cauza ”neclarității”, în circumscripția nr.26 ar putea ”lua foc” și candidatura comunistului Anton Miron.

Circumscripția uninominală nr.27 – 6 candidați

(sect. Buiucani, Rîșani) 56,3 mii alegători

Veaceslav Nedelea (PDM) – deputat (a acces în parlament în mai, 2018 ). Anterior, a administrat zona economică liberă Expo-Business Chișinau. A mai activat la “Moltlelecom”S.A., ÎS “Registru”, a fost director de oficiu la ÎS “Posta Moldovei”.

Radu Mudreac (PSRM) – deputat, președinte al organizației teritoriale PSRM Botanica. Fost director general al Agenției sanitare veterinare și siguranța produselor de origine animală. Este coproprietarul (50% acțiuni) companiei Gradioni, care în 2015 a deschis la Chișinău centrul comercial Grad (în preajma Pieței Centrale). Presa a scris că anterior în acel loc se afla o clădire istorică, înscrisă în registrul monumentelor. Nr.18 pe lista electorală a PSRM.

Cristian Botnarenco (partidul “Șor”) – economist, consilier municipal Orhei. Conducătorul organizației teritoriale Buiucani a partidului ”Șor”. Nr.47 pe lista electorală a partidului.

Vladimir Bolea (bloculACUM”) – istoric, jurist. Președintele organizației teritoriale Chișinău a partidului “Acțiune și Solidaritate” (PAS). Fondatorul “Holboca”S.R.L. (înregistrată în or. Iași, România). Nr. 24 pe lista blocului electoral “ACUM”.

Ilian Cașu (“Partidul Nostru”) – vicepreședinte al “Partidului nostru”, președintele fracțiunii PN în CMC. A activat ca consultant politic la ambasada Turciei în Moldova și ca analist politic independent - la posturile de radio “Europa liberă”, “Vocea Americii”, BBC. Nr.5 pe lista electorală a “Partidului Nostru”.

Avgustin Volconovici (PCRM) – fiul ex-ministrului agriculturii, rectorul Universității agrare Liviu Volconovici . Este consultant principal al ministerului agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, predă la Universitatea agrară. Secretar al organizației primare a PCRM. Nr.42, sector Buiucani. Presa menționează, că Avgustin Volconovici este cumătrul vicepreședintelui PDM, Serghei Sîrbu.

***Potrivit experților, cu o probabilitate de 60%, în această circumscripție va învinge candidatul blocului “ACUM” Vladimir Bolea, ceea ce este logic în principiu – în ultimii ani la Buiucanii de sus se construiește mult, apartamentele le procură moldovenii plecați la muncă peste hotare, așa că în această parte a capitalei este concentrat electoratul proeuropean.

Xenia Florea

(Va urma

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?