X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Unda nevăzută: E nocivă oare radiația stațiilor de telefonie mobilă în Moldova?

27 apr. 2018,, 11:09   Analitică
22034 3

Partea întîi

Victor Surugiu

O mare parte a teritoriului Republicii Moldova este acoperită de așa-numite stații de bază, care pot capta semnalul oricărui telefon celular aflat în raza lor de acțiune.

Pentru ca semnalul să fie stabil, operatorii de pe piață își tot extind ”pilonii”, adesea instalîndu-i în imediata apropiere de locurile foarte aglomerate. Oriunde te uiți – peste tot vezi antene de telefonie mobilă (pe acoperișurile oficiilor și ale caselor de locuit, de-a lungul drumurilor, în apropierea școlilor și grădinițelor de copii). La ce să ne așteptăm de la ”invazia electronică” și cum influențează această vecinătate starea fizică și psihică a omului?

Se consideră că numărul stațiilor de bază și amplasarea acestora în apropiere de locurile de muncă sau de trai ale oamenilor este direct proporțional cu nocivitatea lor pentru sănătatea noastră. Dar specialiștii de la care am cerut comentarii ne-au spus că e o părere greșită. Totuși, există motive de îngrijorare. Concluziile multor savanți vorbesc despre faptul că trebuie să avem o atitudine mai serioasă față zgomotele electromagnetice.

În Moldova sînt 4,5 milioane de abonați

În Moldova, numărul utilizatorilor de telefonie mobilă crește de la an la an. Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), în anul 2017, acest indice a sporit, comparativ cu anul precedent, cu 0,7% și a constituit 4,5 milioane. Statistica vorbește despre creșterea gradului de penetrare a serviciilor telefoniei mobile la fiecare 100 de locuitori ai țării, care, la începutul anului 2018, a atins pragul de 125,6%.


Cu alte cuvinte, tot mai mulți cetățeni posedă două sau mai multe cartele SIM. Din cei 4,5 milioane de abonați, cca 3,7 milioane au fost utilizatori activi ai telefoniei mobile, iar 800 de mii – pasivi, adică mai multe luni nu au folosit și nu au achitat niciun serviciu. Traficul mediu lunar al unui utilizator a constituit anul trecut 3 ore 41 de minute, durata medie a unui apel fiind de cca 1,7 minut.

Dar un adevărat boom are loc pe piața internetului mobil. Anul trecut, numărul utilizatorilor acestui serviciu în baza tehnologiei 4G a crescut cu 83,7% și a trecut de 692 de mii. Majoritatea absolută a lor – cca 610 mii – s-a conectat la internet prin smartphone.

Totodată, cei de la ANRCETI menționează că numărul total de utilizatori ai accesului mobil la internet în bandă largă (în baza tehnologiei 3G, 4G și accesului dedicat) a crescut cu 28,3% și a trecut de 2,43 mil. Potrivit companiilor Orange, Moldcell și Moldtelecom-Unite, nivelul de penetrare al acestor servicii la 100 de locuitori ai țării a sporit cu 15,1 puncte procentuale și a ajuns la 68,4%. O creștere considerabilă a avut și volumul general al traficului generat de utilizatorii de internet prin smartphone.

ANRCETI nu publică date privind numărul exact al stațiilor de bază a operatorilor celulari, dar concretizează că, la începutul anului 2018, nivelul de acoperire a populației și a teritoriului Moldovei cu rețele 4G a constituit 97% și, respectiv, 94%. Datele a trei furnizori de servicii de telefonie mobilă vorbesc despre faptul că, în lunile din urmă, indicatorii aceștia cresc constant. Pe de o parte, asta înseamnă că în Moldova toți posesorii de dispozitive mobile pot utiliza serviciile prestate. Pe de alta, cetățenii se neliniștesc pentru faptul că extinderea și vecinătatea turnurilor de telefonie mobilă pot dăuna sănătății, din cauza radiațiilor nocive.

Ce spune legea

Legea privind comunicațiile electronice interzice utilizarea stațiilor care nu corespund standardelor de radiații, parametrilor tehnici indicați în licența de utilizare a canalelor și undelor radio sau rezolvării tehnice. Ea mai presupune și obligativitatea obținerii certificatului de conformitate a instalațiilor electronice radiante. Necorespunderea parametrilor de radiație sau recepție a stațiilor cerințelor standardelor și normelor tehnice de asigurare a compatibilității electromagnetice este un temei pentru refuzul de a elibera licența și autorizația tehnică.

Ministerul Economiei și Infrastructurii are dreptul de a verifica echipamentele radiante utilizate în scopuri civile. Acum doi ani, prin ordinul ministrului (pe atunci departamentul se numea „Ministerul Tehnologiilor Informației și Comunicațiilor”) s-a stabilit că, de la 1 ianuarie 2018, în evaluarea gradului de conformitate a echipamentelor de comunicații electronice Moldova trece în totalitate la noile standarde naționale, adoptate de standardele europene.

Totuși, menționează experții, nu s-a reușit încadrarea deplină în perioada de trecere stabilită, inclusiv din cauza reformei structurale. Organele competente încă urmează să aprecieze echipamentele de comunicații electronice. „Jucătorul”-cheie în domeniu este ANRCETI. Ea este obligată să elaboreze instrucțiuni pentru furnizorii de servicii și să aplice sancțiuni față de cei care nu respectă actele de reglementare și standardele tehnice.

Monitorizarea frecvențelor radio și estimarea parametrilor tehnici de radiații a stațiilor aflate în utilizare neguvernamentală, are loc conform unui regulament special, aprobat de ministerul de profil în 2015. Împuternicirile de bază au fost atribuite Centrului Național pentru Frecvențe Radio, care monitorizează executarea legislației și respectarea obligatorie a standardelor tehnice. De competența lui ține estimarea parametrilor tehnici de radiații a stațiilor de bază, inclusiv estimarea instrumentală a parametrilor cîmpurilor electromagnetice, monitorizarea gradului de conformitate cu standardele și depistarea echipamentelor nesancționate.

Mai există și un bloc de instrucțiuni și regulamente care conțin un șir de reguli privind nivelul admis al cîmpului electromagnetic. Normarea nivelului de radiații include valorile după al căror impact nu trebuie să urmeze unele consecințe negative nici pentru generația actuală, nici pentru cele viitoare. Normele în cauză nu restricționează locul amplasării și distanța de la instalațiile emițătoare la cele mai apropiate clădiri, inclusiv de locuit.

Puținele controale efectuate în ultimul timp în urma plîngerilor adresate de către cetățeni nu au depistat depășiri ale nivelului cîmpului electromagnetic. De cele mai multe ori, locuitorii se plîng de faptul că stația de bază este amplasată în apropiere de casă, școală, spital, ceea ce, de facto, nu este o încălcare. Ieșind în teritoriu, specialiștii măsoară nu doar nivelul emanațiilor cîmpului electromagnetic, ei estimează instalarea stațiilor propriu-zise. Adesea se dovedește că adresa de pe hîrtie și cea a amplasării echipamentului nu coincide, iar unele echipamente au fost instalate fără permisiune. În aceste cazuri, ”cotropitorii” trebuie să perfecteze actele în conformitate cu legislația sau să demonteze echipamentele.

Majoritatea ”găurilor” au fost eliminate

Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cel puțin 5% dintre locuitorii planetei sînt electrosensibili. Conform altor studii, în grupul de risc se află fiecare al zecelea dintre noi. Totuși, site-ul OMS vorbește despre siguranța radiațiilor de la stațiile de bază și despre aceea că cercetările pe termen lung nu au confirmat temerile privind nocivitatea capacităților reduse pentru sănătatea omului. „Toate datele factologice de care dispunem azi vorbesc despre faptul că impactul semnalelor emise de stațiile de bază pe frecvențele radio nu conduce la efecte adverse asupra sănătății, pe termen scurt sau de durată”, conchide OMS. Și totuși nu e totul atît de univoc.

Companiile care prestează servicii de telefonie mobilă în Moldova au refuzat să ofere comentarii la această temă, limitîndu-se la declarații precum că echipamentele utilizate nu sînt nocive pentru sănătatea populației. Reprezentanții operatorilor nu vor să discute la acest subiect, deoarece adesea, cum numai este abordată problema instalării unei antene de telefonie celulară, mai ales în apropierea caselor de locuit, imediat încep plîngerile locatarilor. Uneori nu se mai ajunge la conectarea stației de bază și antenele montate, dar încă nefuncționale, trebuie scoase și strămutate.

Reprezentantul conducerii unui operator a spus, într-o discuție neoficială, că echipamentul tehnic utilizat la prestarea serviciilor de telefonie este supus certificării și verificat minuțios din punctul de vedere al siguranței pentru om. Potrivit lui, dacă aceste standarde nu se respectă, compania nu va obține autorizarea pentru exploatarea stației. Specialistul a mai menționat procedurile complexe și de durată de obținere a autorizațiilor pentru construirea pilonilor de amplasare a stațiilor de bază. Controlorii au efectuat nenumărate măsurări, inclusiv ținînd cont de plîngerile oamenilor, și nu au găsit depășiri ale normelor de radiații.

În același timp, potrivit sursei citate, pe alocuri se mai resimte lipsa stațiilor, în special pentru unii operatori. Căci necesitățile populației cresc de la an la an, și operatorii primesc regulat pretenții de la utilizatori privind recepționarea defectuoasă, viteza insuficientă a Internetului. Tehnologiile cer instalarea unui număr mai mare de stații de bază, pentru a putea asigura un semnal de calitate. În capitală și mai multe orașe există multe clădiri administrative, mari centre comerciale și de afaceri, unde concentrația oamenilor și densitatea telefoanelor este enormă. Fluxul masiv al apelurilor telefonice ”blochează” stațiile de bază și apare necesitatea instalării unor noi turnuri de telefonie celulară. Pe de altă parte, arenda încăperilor costă, mai ales că și proprietarii clădirilor ar putea fi împotriva instalării echipamentelor necesare pentru activitatea operatorilor.

Totuși, interlocutorul nostru consideră că, în prezent, numărul insuficient al stațiilor de bază nu mai este o problemă actuală pentru Moldova. Anterior, calitatea proastă a semnalului pe anumite porțiuni de drum, în zonele de frontieră și alte zone ale țării, era una dintre cele mai acute probleme din sfera telecomunicațiilor, însă deja de mai mulți ani operatorii au reușit să rezolve problema lipsei semnalului în anumite locuri și să elimine majoritatea ”găurilor” din rețele. Potrivit lui, acesta este încă un factor în favoarea securității, căci cu cît mai puține sînt stațiile, cu atît e mai rău pentru sănătate.

Despre argumentele specialiștilor și despre ceea ce este mai periculos – pilonii de telefonie celulară sau telefoanele mobile – citiți în următorul nostru articol.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?