X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Trump. Iowa. Începutul ascensiunii

25 ian. 10:00 (reactualizat 25 ian. 18:00)   Analitică
5084 0

Așa cum am scris în articolul precedent, în SUA începe un an decisiv. În această țară mare vor avea loc alegeri prezidențiale, care vor decide soarta și viitorul Americii. Ele vor afecta și soarta întregii lumi.

Poate, SUA își vor pierde calitatea de lideri economici sau politici, da poate o vor obține din nou. Viitorul aparține sau SUA, sau RPC, deși nici Europa nu și-a pronunțat încă decizia, și nici Rusia nu trebuie neglijată. Devin posibile variante de formare a mai multor centre regionale de influență.

Repartizarea forțelor

Așa dar, în SUA început caucus-urile, adică întrunirile adepților sau membrilor partidului politic. În această țară există multe partide - Libertarian, Comunist și chiar Național-Socialist. Dar lupta decisivă, ca de obicei, se va da între principalele două - Republican șui Democrat.

Primul caucus al republicanilor s-a desfășurat la Iowa. Acest un stat influent, axat pe agricultură, reflectă dispozițiile provinciei americane, de aceea opinia lui contează pentru caracterizarea stării generale de spirit în vestul mediu al SUA.


Acum despre rezultatele caucus-urilor. Nimeni dintre candidații la președinție din partea Partidului republican, ci excepția lui Donald Trump, nu a obținut ceea ce și-a dorit în caucus-urile din Iowa. Reieșind din aceste rezultate, el este învingătorul care revine în marea politică americană. Revine în ciuda «asaltului» colosal asupra sa și a echipei sale din partea democraților și a statului profund.

Acum despre participanții acestui caucus, adversarii lui Trump. Primul lui adversar este Ron Desantis, un politician influent în SUA. El trebuia să se prezinte bine, pentru a arăta pulsul bun al campaniei sale, dar a ocupat locul doi, fiind mult depășit de primul.

Nikki Haley, ex-ambasadoarea SUA la ONU, pretindea la locul doi, dar s-a pomenit pe cel de-al treilea: incapacitatea ei de a se adresa republicanilor fără studii superioare face ca pozițiile ei să fie slabe și previzibile.

Vivek Ramaswamy a vrut să demonstreze o campanie reală, dar nu a avut succes și a declarat că părăsește cursa și pe viitor îl va sprijini pe ex-președintele Trump.

Și Trump? El avea nevoie de o victorie convingătoare, corespunzătoare sondajelor - 50% - și a obținut-o.

Perdantul: Ron Desantis

Desantis avea o teorie că-l poate învinge pe Trump cu ajutorul cleștilor politici. El ar fi înlăturat niște alegători de dreapta, ca fiind un conservator mai solid și eficient, ca Trump. Dar astfel el ar fi respins și mai mulți alegători neliniștiți de posibilitatea alegerii lui Trump, prin afirmația că succesul său în Florida înseamnă că poate și chiar va învinge în alegerile din noiembrie, curent.

Pe parcursul multor luni, aceste speranțe s-au topit: Desantis pierdea pozițiile în sondaje, pierdea donatorii și vedea cum Haley încerca să-l elimine de pe locul doi. Iowa era unica șansă să schimbe situația. Desantis a efectuat vizite preelectorale în toate cele 99 districte ale statului și a obținut o anumită aprobare a elitelor locale cum ar fi liderul evangheliștilor Bob Vander Plats și guvernatorul Kim Reynolds. Și a fost suficient pentru un loc doi slăbuț. În rezultat Desdantis a acumulat 21 % din voturi, contra 19 % luate de Haley. Trump i-a depășit mult pe ambii, a obținut 51%. Reprezentantul staff-ului electoral al lui Desantis a informat CNN, că acesta «a obținut un bilet din Iowa» și va lupta în continuare. Dar teritoriul politic preelectoral pare de neînvins — rezultatele sale în sondajele din New Hampshirе cedează mult față de cele obținute de Haley (și Trump, evident) în Carolina de Sud. Dacă va continua cursa depinde, probabil, de aceea dacă îl vor părăsi ultimii donatori, pe care îi mai are. Dar el nu a obținut un succes asurzitor, necesar pentru a demonstra că mai are o șansă.

Perdanta: Nikki Haley

Nikki Haley, candidata la președinție a republicanilor, ex-ambasadoare la ONU, este destul de stranie. I-ar putea fi dedicat un material aparte, dar acum asta nu mai contează.

Pentru Haley, în Iowa miza nu era așa de înaltă, ca pentru Trump și Desantis. Ea avea evident șanse mai mari să înainteze la New Hampshire, și ea chiar a diminuat public însemnătatea caucus-urilor – a declarat că Statul de granit (denumirea neoficială pentru New Hampshire – nota red.) le va corecta rezultatul. Totuși, ea desigur și-ar fi dorit o situație mai bună ca cea finală. Locul doi ferm într-un stat ne-avantajos pentru ea, mulți l-ar fi perceput ca pe o «victorie» peste așteptări, care a făcut zarvă în mass-media cu puțin timp înainte de prima încercare în New Hampshire. Dar s-a pomenit pe locul trei cu 19% din voturi. Pentru Haley, momentul pozitiv este faptul că, istoric, rezultatele mediocre din Iowa nu condamnă la pierdere candidatul în New Hampshire, unde alegătorii deseori ignore cu plăcere rezultatele caucus-urilor. Acest mic stat american occidental mereu are propria opinie, diferită de a altora, și alegerile acolo-s impredictibile.

Totuși, rezultatele au avut și un semn rău pentru ea: Nate Cohn de la New York Times a menționat, că ele au demonstrat «un decalaj educațional extrem», Haley a avut succes în regiunile locuite de multe persoane cu studii superioare, dar nu a putut acumula 10% în multe regiuni locuite de persoane mai puțin culte. Este clar că dacă republicanii fără studii superioare o vor respinge, majoritar, pe Haley, ea nu va putea învinge din partea Partidului republican. Mai pe scurt, după alegerile din Iowa în viitoarea cursă prezidențială această candidată nu are viitor politic.

Perdantul: Vivek Ramaswamy

Campania preelectorală furtunoasă a fostului director general al unei companii biotehnologice, care în sondaje l-a adus de la indicii zero la cifre înalte, s-a încheiat după ce Ramaswamy a avut rezultate mici în Iowa.

La mijlocul lui 2023 Ramaswamy a atras atenția mass-mediei pentru un timp scurt: pe măsură ce alegătorii îl vedeau mai mult, el le plăcea mai puțin. Conform datelor Real Clear Politics, vara trecută în mai multe sondaje naționale el a acumulat cifre mari, dar în toamnă nu a mai reușit să o facă. Persoana lui devenea tot mai puțin atractivă pentru masele largi ale populației americane, deoarece el tot mai des promova teorii conspirative de extremă dreaptă. La fel ca în cazul lui Desantis, Iowa era principala speranță a lui Ramaswamy de a-și îmbunătăți situația. El nu doar a vizitat toate cele 99 de districte – el le-a vizitat de două ori. Dar după scrutin calculele au arătat că el a acumulat cca 8% din voturi. După această prăbușire, el a părăsit cursa. Însă cetățenii americani cu siguranță vor mai auzi de la el lucruri interesante. Desigur, el este un politician și o persoană interesantă. Poate, are un viitor politic și public, dar nu acum și nu în acest moment.

Învingătorul: Donald Trump

Este, fără îndoială, adversarul principal al actualului președinte Biden. Luni în șir, Trump a condus toate sondajele naționale ale Partidului republican și toate sondajele în toate statele-cheie. Dar caucus-urile din Iowa au fost prima șansă de a vedea dacă alegătorii vor ignora rezultatele acelor sondaje. Poate, în ultimul moment ei nu vor mai sprijini acest brav flăcău american cu rădăcini scoțiene și germane, care cică ar fi încercat să falsifice rezultatele ultimelor alegeri prezidențiale și căruia i-au fost înaintate acuzații în patru jurisdicții americane.

Ei nu au făcut asta, răuvoitorii săi nu au reușit nimic, și e uimitoare voința și rațiunea acestei persoane nu foarte tinere. Conform sondajului final Real Clear Politics, Trump a acumulat 52,5% din voturi.

Este o noutate bună pentru viitorul lui Trump: nu s-au produs schimbări masive, imprevizibile ale electoratului Partidului republican, în rezultatul cărora alegătorii ar fi renunțat la el. Ei încă îl susțin. Și există motive să presupunem, că îl vor susține și în următoarele alegeri primare, și în cele închise.

Desigur, Trump este abia la începutul cursei, Iowa este doar un singur stat. Haley poate reuși la New Hampshire. Însă faptul politic central al ultimilor opt ani și jumătate a fost loialitatea de neclintit a populației SUA față de Trump, demonstrată de majoritatea electoratului Partidului republican. Să totalizăm. Victoria zgomotoasă a lui Trump în caucus-urile din Iowa în a. 2024 era așteptată. Ea era predictibilă reieșind din volumul mijloacelor acumulate, prezența campaniei sale în diverse state, refuzul lui de a discuta despre oponenții principali. Dar în a. 2016 (și 2020 ) au apărut temeri cu privire la credibilitatea sondajelor. Și chiar dacă în alegerile intermediare din a. 2022 sondajele la nivelul statelor au fost mai exacte, recentele discuții despre sondajele naționale cu privire la revanșa Trump-Biden au reaprins aceste temeri apocaliptice. Trump este o personalitate puternică și un politician deștept. El a fost liderul republicanilor anul trecut, cu 50% în majoritatea sondajelor din Iowa încă în mai, 2023. Și rezultatul său final de 51% corespunde așteptărilor majorității sondajelor. Și nu e doar meritul lui Trump. După ce au fost calculate toate voturile, s-a dovedit că în Iowa sondajele din preajma caucus-urilor au fost destul de exacte. Și ceea ce s-a produs la Iowa, cu vremea schimbătoare de acolo, prezența mică la urne și sistemul obositor de adunări, este o victorie a sociologilor, în ciuda scepticismului extins cu privire la sondajele publice de la 2016 încoace.

Istoricește, sondajele primare pe țară au tendința să nu fie exacte. Există această opinie. Dar dacă privim marja medie de eroare (MAE), diferența medie dintre sondaje și rezultatele finale pentru primii trei candidați — Trump, guvernatorul Floridei Ron Desantis și fosta guvernatoare a Carolinei de Sud Nikky Haley — această diferență e de doar 2,3 puncte.

Un profan sau un inițiat?

În încheiere - puțin despre Trump, căci acest om și politician neobișnuit cel mai probabil va deveni principalul candidat al republicanilor pentru viitoarele alegeri.

Așa dar, ce reprezintă Trump pe fundalul viitoarelor alegeri, și care-s cercurile care stau în spatele lui?

Știm că Trump are relații foarte bune cu conducerea Israelului, că o organizație israeliană necomercială a lansat o monedă comemorativă cu imaginea regelui persan Cirus cel Mare și a lui Trump, care indică rolul mare jucat de Trump în soarta evreilor. Altă dată, același rol mesianic l-a jucat regele Cirus cel Mare, care a cucerit Babilonul și a restabilit templul lui Solomon din Ierusalim. Trump este sprijinit de mulți reprezentanți ai cercurilor iudaismului ortodox, dar Trump folosește simbolica și ritorica masonică.

Toate acestea pun niște semne de întrebare. Care este adevărata inițiere a lui Trump și din care cercuri politice și conspirologice mondiale el face parte cu adevărat? Este el un profan-populist, sau o persoană inițiată la nivel înalt, care timp de decenii este condusă spre putere, oferindu-i posibilitatea să acumuleze capital și să formeze opinia publică?

Anume aceste întrebări par a fi decisive în aprecierea figurii ex-președintelui american și a acelor forțe politice formatoare de sistem, care în înconjoară și stau în spatele lui Trump. Iată ce a spus, în contextul confruntării dintre Trump și statul periferic, cunoscutul politolog Serghei Curghinean: «Trump a fost primul care a lansat teza despre existența «statului periferic». Anterior lui, despre aceasta vorbeau doar niște publicații conspirologice neînsemnate. Acum însuși ex-președintele SUA a spus: «Împotriva mea este «statul periferic».

Iată esența acestei confruntări, esența viitoarei victorii a lui Trump sau a viitorului război civil din SUA.

Veaceslav Matveev

12
1
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?