X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Salonul nr. 6. Cu privire la Raportul BNM privind inflația, sau are oare cu ce se fuduli Banca Națională?

7 mar. 2023,, 09:19 (reactualizat 7 mar. 2023,, 13:01)   Analitică
6123 1

S-a încheiat anul 2022 și 1.5 de ani de putere absolută a PAS în țara noastră. Și ce? În locul promiselor ”vremuri bune” aceasta a fost vremea unor încercări grele și pentru oameni, simpli cetățeni ai țării, și pentru business!

Au fost și se mai mențin multe probleme, dar principala este totuși creșterea necontrolată a prețurilor.

Anume sporirea inflației și acțiunile inadecvate ale guvernului și Băncii Naționale privind prevenirea creșterii prețurilor au dus la probleme în sfera afacerilor și la sărăcirea oamenilor.

Stabilind eronat natura creșterii inflaționiste în toamna lui 2021, BNM a acționat conform FMI și a crescut 9 ori rata de bază .

Asta s-a soldat cu:

  • Creșterea semnificativă a procentelor la împrumuturi (pentru populație – de 3 ori ),
  • Reducerea volumelor de creditare (împrumuturi de consum cu 30% și a celor pentru achiziționarea locuințelor de 2 ori),
  • Sporirea cheltuielilor bugetului public pentru deservirea datoriei (rata randamentului valorilor mobiliare de stat a crescut de 4 ori ),
  • Reducerea veniturilor reale ale populației cu cel puțin 15% etc.

În rezultat, în loc de creștere economică (cu 4.5%) noi avem căderea economiei (în 9 luni minus 4.1%).

În aceste condiții, Declarațiile Băncii nCentrale, în special de la persoana 1, în toate țările este un eveniment major !!!

Și iată că am ajuns și aici – la 7 februarie guvernatorul BNM a ținut o conferință de presă, iar la 14 februarie a prezentat Raportul privind inflația.

Și ce am auzit noi? – Că situația privind inflația se stabilizează, nivelul ei scade și în scurt timp, adică înainte de finele anului curent, va ajunge mai jos de 10%, mai exact - 6.6%.

Mai mult, această reducere, care ași început, este în totalitate meritul BNM, și anume – grație faptului, că ea a aplicat în timp util instrumentele politicii sale – a majorat rata de bază și cea a rezervelor.

Dar faptul că astfel businessul a fost adus în prag de faliment , iar populația s-a pomenit dincolo de pragul sărăciei, în opinia BNM este o pierdere minimă!

Acum, crede BNM, a sosit timpul reducerii ratei de bază ! Drept că pentru doar 3 puncte procentuale, deși majorarea a fost de 19 p.p. Însă contează, zice BNM, nu mărimea reducerii, da însuși faptul!

Pentru BNM mărimea reducerii nu contează, da pentru business și populație contează foarte mult! Una e dacă procentul la credite va scădea de la actualele 17% (pentru populație) la 14%, și alta – dacă va scădea la 5%, cum era acum un an și jumătate! Plățile procentuale se vor reduce mai bine de două ori, ceea ce nu-i puțin în condițiile actuale!

Adică, decizia este corectă, dar tardivă ! Asta e prima. A doua – trebuie redus minim de 2 ori, adică de la 20% la 10 , nu la 17%, sau chiar mai mult. Deși, repet: în iunie, 2021 rata de bază era de 2.65%.

Astfel, principala noutate, mai exact – noutatea triplă, cu care BNM a ieșit în fața societății, este :

  • Inflația scade și va mai scădea ,
  • constituind spre finele anului 6.6%, ea va reveni, practic, la normalitate,
  • această scădere este rezultatul acțiunilor eficiente ale BNM, care a aplicat în timp util și fără ezitare instrumentele de care dispune. Iată așa! Scurt, clar și cuprinzător!

Dar e scurt, clar și cuprinzător pentru BNM, nu și pentru populație și business!

De ce este așa de mulțumit guvernatorul BNM dl Armașu? În opinia sa, peste un an și jumătate de creștere continuă a inflației, BNM a reușit nu doar să oprească valul inflaționist, dar și să obțină reducerea lui la o valoare de o singură cifră, adică sub 10%. Asta chiar dacă BNM nu are nimic cu asta, căci o oarecare reducere a inflației ține de reducerea costurilor pentru energia și mărfurile de import, și din același motiv – pentru materia primă și consumabilele necesare întreprinderilor industriale. Însă aceste acțiuni ale BNM au adus un prejudiciu enorm economiei. Drept că dacă nu ținem cont de cei are cumpără valori mobiliare ale statului cu 20% anual, și sporesc astfel datoria bugetului public. Anume așa se explică profitul-record, obținut de băncile comerciale moldovenești în a. 2022 – de ce să creditezi businessul și familiile, dacă poți obține lejer 20% anual, în monedă forte, prin achiziționarea valorilor mobiliare ale statului,absolut garantate?

Armașa însă a uitat, da poate nici n-a știut, că trebuie făcută o distincție clară între inflație și creșterea prețurilor. Reducerea inflației nu exclude creșterea prețurilor.

După reducerea nivelului inflației în octombrie, 2022 prețurile și-au continuat ascensiunea!

Inflația anuală s-a redus cu 35% în octombrie, 2022 și la 27% în ianuarie, curent.

Totodată, în perioada noiembrie, 2022 – ianuarie, 2023nivelul general al prețurilor a crescut cum mai bine de 2%, la produsele alimentare – cu mai bine de 3%, zahărcu8%, legume –cu 13,5%, inclusiv ceapă 18% și roșii – cu 32%!!!

Dacă timp de jumătate de an după venirea PAS la putere (iulie, 2021) prețurile au crescut cu 10%, la moment ele s-au majorat cu 40%, pentru produsele alimentare de 1.5 ori, pentru fructe – mai bine de 2.2 ori.

Și nu trebuie să spunem, că din noiembrie, 2022 inflația a început să scadă! Este o scădere pur tehnică, deoarece creșterea prețurilor se întrerupe în afara ciclului de 12 luni. Astfel, inflația din ianuarie, 2023 nu a ținut cont de creșterea prețurilor în perioada octombrie - decembrie, 2021, cca 10%. Calculați acum – inflația din ianuarie pentru 12 - 27% plus 10%. Avem exact 37% de inflație cumulativă în iulie, 2021 – ianuarie, 2023.

Desigur, conform pronosticului BNM inflația va ajunge mai jos de 10% destul de repede, dar prețurile nu vor scădea, ci vor crește în continuare !

Acum este clar de ce în aprilie ei intenționează să indexeze pensiile cu 14%. Vor spune de în scurt timp inflația va ajunge la 6%, da noi majorăm pensiile cu tocmai 14%!!! Dar că în aprilie, 2022 comparativ cu toamna lui 2021 prețurile vor crește mai bine de odată și jumătate, iar pentru anumite mărfuri de primă necesitate cu mai bine de 2 ori?! Asta înseamnă, că în rezultatul majorării prețurilor pensionarii vor putea cumpăra pe așa zisa pensie majorată cu 1.5 – 2 ori mai puține mărfuri și servicii, ca în vara lui 2021!

Mă adresez guvernării: lăsați vorbele despre macroeconomie, inflație etc.! ocupați-vă serios de economiei! Practic în fiacre zi, venind la magazin, oamenii văd prețuri noi, mai mari la mărfurile de primă necesitate! Pe oameni îi interesează prețurile, nu inflația!!!

Da, inflația scade și va mai scădea, dar prețurile au crescut, cresc și, cu regret, în lipsa unor acțiuni neordinare, urgente, vor mai crește .

Vladimir Golovatiuc,

Doctor în economie

sursa: lexecon.md

24
2
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?