Criza energetică stiri: 1714
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 423

Tarlev: "Banca Națională nu creează condiții normale pentru creditarea afacerilor"

14 ian. 19:00   Economie
1311 0

Banca Națională a Moldovei nu creează condiții normale pentru creditarea întreprinderilor din țara noastră.

O astfel de opinie a exprimat președintele Congresului Național al Industriașilor și Antreprenorilor, fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vasile Tarlev, în cadrul emisiunii "Glavnoe" de la TVC21, relatează Noi.md

El și-a exprimat regretul că acum în Moldova nu există nici o bancă cu capital de stat, iar ratele de creditare sînt extrem de înalte.

"Acest lucru este rău. Cred că orice stat care se respectă ar trebui să aibă cel puțin o bancă de stat, astfel încît statul să poată fi deschis și să creeze condiții competitive. Guvernul nu trebuie să fie doar în calitate de jandarm. Trebuie să fie un participant activ pe piață, adică să concureze. Faptul că singura bancă de stat a fost lichidată de fostele autorități și chiar și atunci nu îi aparținea 100%, este rău. Dar chiar și în băncile private... Există o Bancă Națională. Regulator principal, mă scuzați. El "comandă muzica", creează regulile de bază ale jocului. Dar nu vedem nicio mișcare în această direcție și asta este o problemă! Dacă Banca Națională ar fi creat condiții atractive pentru creditare, să zicem la o rată de 5%, atunci eu, ca comerciant privat, oricine aș fi: american, rus sau oricine altcineva, lucrînd în astfel de condiții, nu aș fi fost interesat să majorez rata de creditare. De aceea, aici nu contează dacă proprietarii băncilor private sînt cetățeni ai Moldovei sau ai altor state. Indiferent dacă ești cetățean al Republicii Moldova sau nu, ești participant al pieței, dar au fost create astfel de condiții. Ce să facem mai departe? Rata înaltă a dobînzii la creditarea afacerilor este una dintre problemele care au afectat negativ sectorul real al economiei moldovenești, inclusiv industria. Iar banii iubesc tăcerea", a spus VasileTarlev.

4
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?