X 
Cutremure stiri: 504

Republică prezidențială, tribunal specializat „în crime împotriva democrației” și aderarea la UE pînă în 2030. Ce promit candidații la președinție? Partea 1

15 oct. 12:59   Analitică
2 ore in urma 1669 0

Înainte de alegerile parlamentare din Ucraina din 2019, presa locală, solicitînd opinia experților, a alcătuit un fel de memoriu al candidatului – menționînd căror promisiuni cad pradă de obicei alegătorii.

Primul mesaj serios pentru societate a fost numită lupta împotriva corupției. La momentul respectiv, în regiune acesta era un subiect popular, dar, în același timp, lipsit de importanță, deoarece întotdeauna se poate de imitat în mod activ lupta împotriva acestui fenomen, iar apoi de dat vina pentru neîndeplinirea obligațiilor, de exemplu, pe moștenirea grea primită de la predecesori sau pe intrigile concurenților.

Lupta împotriva corupției a fost la modă și în politica moldovenească prin anii 2019-2021. Anume pe acest val au venit la putere actuala președintă, Maia Sandu, și partidul pro-prezidențial PAS. Dar în ultimii patru ani, autoritățile nu numai că nu au reușit să „elimine corupția ca o amenințare gravă la adresa securității țării” (unul dintre punctele programului electoral al Maiei Sandu-2020): după cum a arătat un sondaj recent realizat de compania Data Inteligente și prezentat de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, mărimea mitei în Moldova a crescut, iar corupția a luat o nouă formă. Respondenții au declarat că pentru rezolvarea neoficială a problemelor în sectorul public se dau mai puțini bani, dar se recurge mai mult la relații și cadouri. Și Departamentul de Stat al SUA, de obicei loial Chișinăului oficial, a declarat în raportul său anual privind Moldova că, în Moldova este încă larg răspîndită corupția, iar legile sînt aplicate selectiv. Astfel, la acest punct din memoriu către candidați electoratul nu mai reacționează.


Dar al doilea punct de vrăjire a populației nu și-a pierdut relevanța: „Un set abstract de puncte despre creșterea salariilor și a alocațiilor sociale, extinderea listei de plăți și facilități, sprijin pentru copii, indemnizații pentru bone, baby box - orice, fără a menționa de unde vor lua ulterior acești bani. Principalul este ca alegătorul să conștientizeze și să fie pătruns de ideea că, dacă acest candidat va cîștiga, pese el se vor revărsa fluxuri uriașe de bani”.

Iar candidații la președinția Republicii Moldova-2024 urmează în mod activ acest sfat al politologilor ucraineni, în ciuda faptului că în atribuțiile președintelui nu este inclusă rezolvarea unor astfel de probleme. Deși lupta pentru fotoliul de președinte se desfășoară de parcă aceasta ar fi cea mai importantă și decisivă funcție din țară, în realitate președintele în RM este mai mult o figură decorativă. RM este o republică parlamentară, unde împuternicirile șefului statului sînt foarte limitate. Președintele poate acorda distincții de stat, poate conferi grade militare și de onoare, poate numi în funcții publice în conformitate cu legea, poate acorda grațiere, poate propune un candidat pentru funcția de prim-ministru, dar numai după consultări cu fracțiunile parlamentare, sau poate numi judecători la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Dar nu decide cu privire la mărimea salariilor și pensiilor sau al alocațiilor sociale.

Așadar, dacă acum unul dintre candidați promite cu un zîmbet atrăgător pe buze un salariu minim de 10 mii de lei pînă în 2030 sau o pensie de 5 mii de lei, nu prea merită să credeți în toate acestea. Aceste chestiuni nu sînt de competența șefului statului. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că în spatele multora dintre candidații actuali se află partide politice, care țintesc deja alegerile parlamentare din 2025. Prin urmare, ceea ce exprimă candidații lor poate fi considerat drept un extras din viitoarele programe electorale ale acestor formațiuni politice.

Nr. 1 Alexandr Stoianoglo - „Dreptate pentru toți”

„Moldova moare și acest lucru poate fi văzut cu ochiul liber. Mergeți în fiecare sat și veți vedea case pustii, părăsite, străzi întregi pe care nu mai trăiește nimeni. În anii de independență noi am pierdut, potrivit unor date, circa o treime din populație. În același timp, alte date indică faptul că scăderea numărului de populație este de circa 40%”, a declarat candidatul desemnat de Partidul Socialiștilor, promițînd că, după ce va deveni președinte, va întreprinde un set de acțiuni pentru a opri plecarea cetățenilor peste hotare.

Alexandr Stojanoglo promite că, imediat după preluarea funcției de președinte, toate deciziile statului - sociale, economice, investiționale, educaționale, medicale, de modernizare europeană - vor fi evaluate în primul rînd din punct de vedere al impactul lor asupra redresării și creșterii demografice.

„Programul de stimulare a natalității, sprijinul financiar pentru familii, modernizarea întregii infrastructuri pentru copii, programul „Întoarcerea demnă” a muncitorilor noștri migranți, crearea unui climat de afaceri exclusivist, înființarea băncii de investiții de stat, un nou program de locuințe, îmbunătățirea calității și tehnologiei serviciilor medicale - toate acestea vor avea drept scop restabilirea potențialului demografic al țării”, a declarat Stojanoglo. Potrivit acestuia, autoritățile au ales tactica struțului - de a-și ascunde capul în nisip pentru a nu vedea problemele. Deși țara are nevoie de „măsuri urgente și radicale, căci, de altfel, Moldova riscă să rămînă fără cetățeni, populată de bătrîni de care nu va avea cine să aibă grijă”.

În calitate de președinte, Alexandr Stoianoglo intenționează să promoveze un astfel de model de dezvoltare a statului și a societății, în care „tot ceea ce se întîmplă la nivel de guvernare să fie în conformitate cu Constituția și legile țării și să ofere garanția că oamenii pot trăi într-o țară liberă și democratică”. De asemenea, el pledează pentru o politică externă echilibrată și consideră că „neutralitatea constituțională responsabilă trebuie consolidată și recunoscută la nivel internațional”. În opinia sa, o astfel de strategie de securitate va permite Moldovei să mențină și să promoveze relații constructive cu vecinii săi - România și Ucraina - precum și cu partenerii de dezvoltare - UE, Federația Rusă, SUA și China.

Următoarea sa prioritate este crearea condițiilor pentru afaceri: „curățarea legislației de maculatură coruptă” și de proceduri birocratice, eliminarea presiunii politice și a influenței organelor de control și de drept asupra afacerilor, acordarea de stimulente pentru afaceri, care, în opinia sa, se află acum într-o stare critică. A treia prioritate a candidatului este educația - ca verigă-cheie în toate schimbările.

Mediul de afaceri, consideră Alexandr Stoianoglo, trebuie să fie orientat spre societate, statul trebuie să fie un apărător al dreptății, iar sprijinul pentru oameni nu trebuie văzut ca o risipă. În calitate de președinte al țării, acesta intenționează să propună următoarele proiecte legislative: acordarea unui ajutor financiar unic în valoare de 5.000 de lei cu ocazia Zilei Internaționale a Oamenilor în Etate, pensionarilor al căror venit lunar nu depășește 5.000 de lei; acordarea unui ajutor financiar unic în valoare de 2.000 de lei cu ocazia Zilei Internaționale a Oamenilor în Etate, beneficiarilor de ajutoare sociale de stat, care nu depășesc 5000 de lei pe lună; stabilirea unei pensii cetățenești pentru toate persoanele care au atins vîrsta de 75 de ani, indiferent de tipul și valoarea indemnizațiilor pe care le primesc. Stoianoglo consideră că și acum este posibilă majorarea pensiei minime pentru limită de vîrstă cu 10%, iar a pensiilor incomplete – cu 5%.

De asemenea, candidatul la președinție, cu nr. 1 în buletinul de vot, a prezentat trei principii de bază pentru soluționarea problemei transnistrene. Principiu nr.1 este Dialogul. Toate deciziile privind regiunea transnistreană și locuitorii săi trebuie luate exclusiv prin dialog, consideră Alexandru Stoianoglo. Principiul nr. 2 - Statutul. „Un statut echitabil și stabil pentru Transnistria în cadrul Republicii Moldova este ceea ce ne va face mai puternici”. Principiul nr. 3 - Pacea și neutralitatea. „Nu există și nu va exista o soluție prin forță pentru problema transnistreană, indiferent cine va încerca să folosească această forță”, consideră Alexandr Stoianoglo.

Nr. 2 Maia Sandu - „Pentru Moldova!”

În alegerile prezidențiale din 2016, Maia Sandu a mers ca o „Luptătoare împotriva regimului oligarhic” și „Candidat pentru o nouă șansă”. Pentru alegerile din 2020 - ca „Președinte al oamenilor cumsecade”. Acum, președinta în exercițiu și-a împrumutat sloganul electoral de la Partidul Democrat și Renato Usatîi și acum Maia Sandu este „Pentru Moldova!”.

Una dintre principalele teze ale programului său electoral este pregătirea țării pentru aderarea la Uniunea Europeană pînă în 2030. Prin urmare, după cum a declarat actualul președinte, „referendumul va deschide calea spre ziua de mîine”.

Dacă în 2020 candidata la președinție Maia Sandu avea cinci priorități pentru viitor (reforma justiției și „dreptate, ordine și disciplină”, dezvoltarea satelor, locuri de muncă, creșterea veniturilor persoanelor în etate, precum și „scoaterea din izolare internațională a Moldovei și apropierea ei de Uniunea Europeană”), programul său electoral-2024 are trei obiective naționale pentru viitor: Grija față de oameni, Condiții mai bune de viață, Pace și bună înțelegere. Dar și după volum, programul electoral 2024 este vizibil mai modest decît lista de promisiuni făcute acum patru ani.

Președinta în exercițiu este încrezător că conștiința colectivă poate depăși totul. „Împreună să facem așa încît economia să se dezvolte, să aducem investiții și să avem locuri de muncă suficiente, bine plătite pentru toți. Să facem așa încît să creștem treptat și constant pensiile împreună, să facem așa ca fiecare copil să aibă acces la o școală modernă, fiecare familie să-și vadă viitorul în Moldova, fiecare om care muncește să aibă salariu pe care-l merită. Vă îndemn să facem aceste lucruri împreună. Împreună să fim generația care împlinește visul generațiilor precedente și viitoare, să aducem Uniunea Europeană la noi acasă!”, a declarat Sandu la unul dintre mitinguri.

La obținerea celui de-al doilea mandat de președinte, Maia Sandu și PAS, care a înaintat-o, promit un salariu minim de cel puțin 10 mii de lei și un salariu mediu de 25 de mii de lei pînă în 2030. Din 2025 – intenționează să introducă o pensie minimă de 3300 de lei pentru persoanele cu cel puțin 40 de ani de vechime în muncă. Asigurarea unei alimentații sănătoase și gratuite din contul statului pentru elevii din clasele I-IX. Acordarea unui ados de 3 000 lei pe lună, timp de un an, pentru toți tinerii care se angajează la primul lor loc de muncă în domenii de importanță strategică pentru economie.

Pentru a asigura „Condiții mai bune de viață”, se planifică reabilitarea a 3 000 km de drumuri în toată țară, alocarea a cel puțin 8 miliarde de lei pentru proiecte de infrastructură, cîte trei per localitate, repararea și dotarea tuturor policlinicilor din țară. Maia Sandu promite, de asemenea, alegătorilor să „pregătească țara pentru aderarea la Uniunea Europeană pînă în 2030, unde este garantată pacea”; să continue dialogul extern activ „astfel încît Moldova să fie auzită și respectată și în continuare peste tot în lume, atît în Vest, cît și în Est”; și să „creeze un program de promovare a culturii și tradițiilor naționale, prin care vor fi finanțate evenimente din țară și din diasporă”.

Cam acestea sînt toate promisiunile. Nici un fel de „Hoții vor fi pedepsiți, iar averile lor - confiscate”, „Toate instituțiile de stat vor lucra pentru oameni, nu împotriva lor, toți vor fi egali în fața legii” sau „Vom sprijini mediul de afaceri prin asigurarea accesului la finanțare”, așa cum a fost în programul electoral din 2020.

Nr. 3 Renato Usatîi - „Doar pentru Moldova!”

Liderul „Partidului Nostru” are, probabil, cel mai interesant și cel mai nerealist program electoral pentru aceste alegeri. Mai mult, unele dintre punctele acestuia le-a împrumutat deschis. De exemplu, ideea de a crea magazine sociale de stat, o bancă de stat, precum și proiectul ”Trei Capitale”.

„Domnul Renato Usatîi și creatorii discursurilor sale sînt în repertoriul lor „creativ”. Din nou trec lucrurile altora drept ale lor, fără a face referire la sursa originală. Este vorba și de banca de stat, și de o nouă Constituție socială, de alte idei exprimate de Congresul Civic (CC). De data aceasta este vorba de programul Congresului Civic pentru alegerile locale din 2023, care a transformat abordarea ideii de ”Trei capitale” într-un fel de brand. Ascultați, domnule Usatîi, dvs. sînteți în stare să prezentați ceva propriu?”, a scris pe rețelele de socializare Iurie Muntean, membru al comitetului executiv al Congresului Civic.

Așadar, ce le promite alegătorilor candidatul cu nr. 3 la președinție? În primul rînd, să desființeze SIS și CNA, iar în locul lor să creeze „o structură sănătoasă care va lupta împotriva corupției în cele mai înalte eșaloane ale puterii, cu capacitatea de a acționa și în afara țării. Renato Usatîi propune, de asemenea, abolirea serviciului militar obligatoriu și trecerea la serviciul în baza contractului.

Programul său electoral prevede introducerea funcției de vicepreședinte al Republicii Moldova și crearea unui fond prezidențial pentru reacție rapidă pentru a ajuta cetățenii în situații dificile, deoarece astăzi oamenii „trebuie să se adreseze la serviciul social, la primărie, să scrie scrisori către Maia Sandu, către guvern, către parlament... și în 99% din cazuri rezultatul este zero”. Potrivit ideii candidatului, acest fond va fi finanțat atît din resurse interne private, cît și de la parteneri internaționali.

Renato Usatîi promite să fie „un președinte care unește societatea și promovează vectorul de dezvoltare națională doar în interesul statului Republica Moldova și în interesul cetățenilor săi”. „Trebuie să scoatem țara din starea de stat vasal”, a declarat candidatul. Dar pentru ca aceste promisiuni să nu rămînă doar pe hîrtie, Moldova, în opinia sa, trebuie să devină o republică prezidențială. „Țara are nevoie de un singur lider care să fie responsabil pentru toate deciziile importante, precum și de introducerea funcției de vicepreședinte care să reprezinte interesele cetățenilor care nu au votat pentru învingător”, a declarat Renato Usatîi.

Candidatul Partidului Nostru este în favoarea alegerilor parlamentare anticipate și a formării unui guvern „compus din profesioniști, cu reprezentanți ai tuturor partidelor, inclusiv ai partidelor neparlamentare. Nu contează ce limbă vorbește o persoană sau de ce naționalitate este, contează doar faptul că este un profesionist în domeniul său”. De asemenea, Renato Usatîi promite să înființeze o bancă a statului, „deoarece în prezent aproape toate băncile din țară sînt deținute de proprietari străini care dictează propriile condiții”.

Alte promisiuni în domeniul economic includ: introducerea unui regim fiscal favorabil de 2-4% pentru companiile-fiice a căror activitatea principală este în afara Moldovei. Crearea unui sistem fiscal favorabil cu cele mai mici taxe pentru înmatricularea aeronavelor, astfel încît avioanele străine să se poată înregistra sub pavilion moldovenesc. Crearea unei companii aeriene de stat pentru a reduce prețurile biletelor de avion. Modernizarea și extinderea Aeroportului Internațional Chișinău și deschiderea unui aeroport de rezervă la Bălți, Mărculești sau Corlăteni. Egalarea angajaților întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova” cu funcționarii publici, ceea ce va permite salvarea sectorului. Vămuirea mașinilor cu o vechime de pînă la 3 ani cu o reducere de 50%. Implementarea unui mare proiect investițional și turistic „Orașul Vinului” (salutări lui Vladimir Voronin și PCRM!), unde vor fi reprezentați toți producătorii moldoveni de vin și „va exista cel mai mare centru comercial din Europa cu mărfuri fără taxe de import”.

În plus, Renato Usatîi intenționează să implementeze proiectul „Trei capitale”, care va include planuri speciale de dezvoltare a municipiilor Chișinău, Bălți și Cahul. Să deschidă în fiecare raion magazine sociale de stat, care „vor garanta prețuri mai mici la produsele de primă necesitate și vor contribui la scăderea prețurilor în magazinele private datorită concurenței reale”. Cel puțin 50% din produsele de pe rafturile magazinelor din țară ar trebui să fie de origine locală, iar toate instituțiile publice trebuie să cumpere pentru alimentație doar produse autohtone, a declarat candidatul. De asemenea, el promite să restabilească sistemul „Zagotkontora”, care și-a demonstrat anterior eficiența.

Printre alte promisiuni electorale ale candidatului: pensii de cel puțin 5000 de lei („chiar și pentru cei fără stagiu complet de muncă, dar care au ajuns la vîrsta de pensionare, pensia ar trebui să corespundă salariului minim”), pedeapsa penală pentru corupție ar trebui să înceapă de la 15 ani de închisoare („numai așa vom putea eradica corupția din țară”) și aderarea Moldovei la zona Schengen („procedura de admitere în zona Schengen necesită îndeplinirea mai puține condiții și acțiuni decît cele necesare pentru aderarea la UE”).

Nr. 4 Vasile Tarlev - „Dezvoltare, prosperitate, pace!”

Programul electoral al fostului prim-ministru conține 10 priorități.

În domeniul economic, Vasile Tarlev și echipa sa intenționează să lanseze și să pună în aplicare un program de industrializare a țării și de modernizare a agriculturii. „Prin simplificarea radicală a procedurilor de înregistrare și reducerea semnificativă a impozitelor, vom crea cel puțin 120.000 de locuri de muncă bine plătite”, promite candidatul. Programul său electoral prevede, de asemenea, „o reformă bugetară profundă”, crearea a 3 bănci de stat, a cel puțin 100 de întreprinderi, parcuri industriale și zone libere, reducerea cardinală a tarifelor la gaze, curent electric și servicii comunale.

Tarlev intenționează să restabilească Universitatea Agrară, Academia de Administrare Publică, Universitatea de Educație Fizică și Sport, precum și colegiile și școlile care au fost închise sau „optimizate” de actuala guvernare. Să asigure introducerea tehnologiilor moderne în procesul educațional și să restabilească statutul Academiei de Științe ca pilon fundamental al dezvoltării științifice. În secțiunea „Protecție socială” se propune creșterea și indexarea anuală a salariului minim, indemnizațiilor, burselor și pensiilor, acordarea unei asistențe sociale eficiente familiilor cu venituri mici și subvenții pentru locuințe familiilor tinere și cu venituri mici.

În ceea ce privește politica externă, potrivit candidatului cu nr. 4 în buletinele de vot, Moldova are nevoie de „o politică externă multi-vectorială care să asigure independența, suveranitatea, modernizarea și dezvoltarea țării”. Vasile Tarlev intenționează să dezvolte relațiile politice și socio-economice cu UE, Rusia, SUA, China, Marea Britanie, Turcia, Belarus etc. Iar pentru o soluționare pașnică a problemei transnistrene, programul său prevede semnarea unui „Act de neutralitate garantată”.

Vasile Tarlev este un susținător al modelului american, unde președintele este ales direct de către cetățeni și, în același timp, este șeful puterii executive. „Președintele, asumîndu-și responsabilitatea, trebuie să fie responsabil și pentru puterea executivă”, consideră candidatul.

„Jur, Constituția va fi întotdeauna cu mine, împreună cu Biblia”, promite Vasile Tarlev.

Nr. 5 Irina Vlah - „Președintele păcii”

Pentru a „salva țara” și a „asigura un prezent și un viitor demn”, Irina Vlah, în calitate de președinte, intenționează să pună în aplicare un program național, bazat tot pe 10 priorități.

Prioritatea nr. 1 - „Garantarea păcii”. La acest capitol, Irina Vlah intenționează să ceară recunoașterea internațională a statutului de neutralitate al Republicii Moldova la nivelul ONU și NATO. Va elabora un nou concept de politică externă: „Moldova va fi în relații de prietenie cu toate puterile lumii, în interesele sale. Nu voi permite ca țara noastră să fie atrasă în scenarii militare străine”. Va fi elaborată o nouă Strategie de Securitate Națională, care se va baza pe neutralitate, pace și relații de prietenie cu principalele puteri mondiale, deoarece „Moldova nu are și nu poate avea dușmani externi”. De asemenea, va propune tuturor partidelor politice semnarea Pactului pentru pace.

Prioritatea nr. 2 - „Rezolvarea crizei demografice”. În cadrul acestei secțiuni, se planifică crearea pe lîngă Președinte a unui Comitet Național pentru Populație, care va oferi recomandări de specialitate pentru depășirea crizei demografice. Va fi elaborată o strategie națională de stimulare a natalității, va fi propus un pachet de legi pentru a încuraja cetățenii de peste hotare să se întoarcă acasă și va fi adoptat programul „Moldova renaște” pentru dezvoltarea satelor care au suferit cel mai mult de pe urma crizei demografice.

Prioritatea nr. 3 - „Revenirea de la dictatură la democrație”. Irina Vlah intenționează să scoată Procuratura Generală de sub control politic și să ceară o anchetă privind „uzurparea puterii și toate acțiunile antidemocratice comise de regimul Maiei Sandu”. Va propune crearea unui tribunal specializat în infracțiuni împotriva democrației și adoptarea unui pachet de măsuri legislative privind creșterea pedepselor pentru infracțiunile împotriva democrației.

Prioritatea nr. 4 - „O politică externă bazată pe principiul: interesele Republicii Moldova mai presus de toate”. Aici Irina Vlah promite să „schimbe scara de cooperare cu UE”. Relațiile cu SUA și Rusia vor avea un caracter de parteneriat strategic, relațiile cu țările CSI vor reieși din interesele mediului de afaceri moldovenesc, iar relațiile cu Ucraina și România se vor dezvolta în baza bunei vecinătăți.

Prioritățile nr. 5 și nr. 6 sînt „Justiție independentă și profesionistă” și „Luptă reală împotriva corupției”. În calitate de președinte, Irina Vlah va crea o comisie națională care va evalua starea actuală a sistemului judiciar și va propune recomandări concrete. În baza consultărilor „cu avocați renumiți cu reputație impecabilă”, va fi elaborat un proiect de reformă a justiției. Pentru a ajuta în acest proces, se va face un apel către Consiliul Europei.

În domeniul economic, Irina Vlah promite să dezvolte o politică fiscală flexibilă și noi norme juridice pentru a stimula și proteja investițiile private interne, precum și pentru a atrage și garanta investițiile străine. La capitolul „Reducerea datoriei de stat”, ea promite să investigheze și să facă publice toate împrumuturile luate în ultimii 4 ani, apoi va urma o adresare către Procuratura Generală pentru a aduce în fața justiției persoanele responsabile de prejudicierea statului.

Irina Vlah mai promite elaborarea unui program național de combatere a sărăciei, creșterea pensiei minime pînă la nivelul minim de trai și revenirea la indexarea pensiilor de două ori pe an. Iar la capitolul „Soluționarea problemei transnistrene” - să asigure o comunicare permanentă cu liderul regiunii transnistrene și să creeze un grup de lucru bilateral în vederea identificării obstacolelor în cadrul dialogului și înlăturării acestora.

Va urma...

Xenia Florea

1
0
0
4
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав