X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

De ce înalții oficiali ucraineni încearcă să atragă Moldova noastră mică și neutră în flăcările războiului

22 apr. 2022,, 01:13   Externe
13939 0

Încă de la începutul conflictului militar din Ucraina, unii reprezentanți oficiali ai Kievului și bloggeri au început să difuzeze informații despre presupusa implicare a Transnistriei în conflictul militar de partea Rusiei.

Acest lucru s-a produs pe fundalul unor contacte bine organizate, stabile între autoritățile centrale ale Moldovei și conducerea transnistreană și conștientizarea de către ambele părți a inadmisibilității oricărei participări a Moldovei (inclusiv a Transnistriei) la conflictul militar din Ucraina.

Recent, retorica autorităților ucrainene cu privire la Chișinăul oficial s-a întețit, acestea îndeamnă Moldova să se alăture activ conflictului militar pentru a readuce Transnistria în componența Republicii Moldova, acuzînd concomitent Chișinăul de faptul că acesta ar fi cedat presiunilor din partea Moscovei și nu ar fi acordat asistență adecvată Kievului.

În special, viceprim-ministra Ucrainei Irina Vereșciuk, ministră a Reintegrării teritoriilor ocupate temporar din Ucraina, a acuzat autoritățile moldovenești de încercarea de a fi loiale atît Kievului, cît și Moscovei în timpul războiului din Ucraina, și că „Moldova ar ajuta Ucraina prea puțin”. Viceprim-ministra a declarat că Ucraina se așteaptă la o poziție mai clară din partea Republicii Moldova, astfel încît autoritățile moldovenești „să le spună lucrurilor pe nume, să nu să se ascundă în spatele altora și să nu caute formulări convenabile care să le permită să stea pe două scaune”.

În ultimele zile, posturile de televiziune ucrainene au discutat din ce în ce mai mult și mai intens despre Moldova, despre atitudinea ei față de război, acuzînd-o, de asemenea, de lipsa dorinței de a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia.


În special, deputatul poporului din partea fracțiunii Golos Roman Kostenko a declarat pentru un post TV că conducerea de vîrf a Ucrainei trebuie să discute cu Moldova ce să facă cu Transnistria, menționînd că aici există un grup mic de trupe rusești și stocuri foarte mari de arme în depozite.

Potrivit acestuia, Moldova ar trebui să se hotărască, iar dacă a ales vectorul european - să susțină inclusiv valorile pentru care luptă Ucraina, adică să sprijine Ucraina prin arme și alte gesturi politice, diplomatice și militare, pentru că acum există o șansă pentru restabilirea integrității sale teritoriale.

„Cred că acest lucru este unul strategic pentru noi, noi avem puterea să-i ajutăm în asta. Nu vom cere mult. Doar depozitele de arme situate pe teritoriul Transnistriei. Dacă Moldova decide să-și recapete suveranitatea și integritatea teritorială, atunci, ținînd cont de natura strategică a politicii noastre, ar trebui să o ajutăm în asta. Înțelegem că Transnistria este o cvasi-republică creată și impusă de Rusia. Prin urmare, noi vom contribui la integritatea Moldovei, iar ea la integritatea Ucrainei, și numai așa putem merge împreună în Uniunea Europeană”, a menționat Roman Kostenko.

Totodată, directorul adjunct al Consiliului pentru Politică Externă al Centrului analitic „Ukrainsika prizma” (Українська призма) Serghii Gerasimciuk a declarat pentru un alt post de televiziune că Moldova se teme de Rusia, de victoria Rusiei, crezînd că țara ar putea deveni victima agresiunii ruse după Ucraina, însă această teamă a ei nu se manifestă prin pregătiri pentru un fel de contraacțiune față de Rusia, ci prin încercări de a liniști Federația Rusă și de a-și demonstra poziția neutră.

În opinia sa, acest lucru se explică, printre altele, prin faptul că, în ciuda victoriei convingătoare din anul trecut a partidului proeuropean PAS la alegerile parlamentare din Moldova, pozițiile proruse sînt încă foarte puternice în țară.

Serghii Gerasimciuk a mai spus că nu crede că Moldova va putea să-și schimbe poziția și să vîndă Ucrainei avioanele de luptă MiG de care nu are nevoie, amintind că Moldova continuă să fie o țară neutră conform Constituției timp de 30 de ani.

Acestea și multe alte declarații ale diverșilor oficiali și analiști provoacă nedumerire în rîndul cetățenilor moldoveni, care știu că autoritățile și poporul Moldovei compătimesc poporul Ucrainei frățești, care au mobilizat toate resursele posibile și oferă un mare ajutor refugiaților ucraineni.

Cetăţenii moldoveni nu înţeleg de ce Ucraina își dorește să atragă ţara noastră în flăcările războiului. Oare se va ușura situația vecinilor noştri de pe urma acestui lucru?

„Oare vor să ne mulțumească în acest mod pentru că am acceptat refugiați și să se răzbune pentru faptul că, în ciuda unei tensiuni mari, avem o viață pașnică? Oare vrea cineva să creeze panică, să sperie lumea, să implice Moldova în război, să zdruncine neutralitatea constituțională a republicii și să destabilizeze situația din țara noastră?”, se întreabă ei.

Locuitorii Moldovei speră că țările NATO, care au o mare influență asupra conducerii moldovenești și ucrainene, vor face tot posibilul pentru a nu arunca țărișoara noastră mică, neutră și mult pătimitoare în flăcările războiului.

Ei înțeleg că doar aplicarea unei politici echilibrate, precaute și pașnice oferă o speranță că Moldova va putea trece între Scila și Caribda și va menține pacea, liniștea și statalitatea.

În același timp, mulți cetățeni și politicieni de opoziție din Republica Moldova se tem că autoritățile își vor schimba poziția de neutralitate față de Rusia și Moldova va deveni parte a luptei geopolitice fără nici o șansă de a avea măcar cel mai mic rol în aceasta. În opinia lor, autoritățile trebuie să se gîndească din nou și să renunțe la declarațiile și acțiunile geopolitice în acest moment dificil, întrucît Moldova noastră mică trebuie să ducă o politică înțeleaptă și să se ocupe de problemele economice și sociale interne.

Moldova este un teritoriu al păcii, o țară neutră și trebuie să facem tot posibilul pentru a menține pacea și a nu neliniști, a nu provoca alte țări și a nu deveni victima circumstanțelor proceselor geopolitice care au loc între marile puteri.

Cetăţenii ţării speră că conducerea noastră va da dovadă de în înţelepciune, aşa cum a fost pînă de curînd. De asemenea, ei menționează că în fața ochilor noștri se întîmplă o tragedie groaznică a două popoare slave, frățești pentru noi, care nu poate lăsa pe nimeni indiferent și are, într-o măsură sau alta, un impact asupra întregii lumi, care s-a schimbat semnificativ, devenind diferită în percepția multor oameni după 24 februarie 2022.

Vladislav Bordeianu

20
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?