X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Nu va exista o amnistiere generală: ”Dacă instanța va decide, statul va restitui banii”

29 iul. 2020,, 21:09   Analitică
9698 0

După decizia Curții Constituționale (CC) parlamentul a revizuit bariera minimă a amenzilor, care au ca scop oprirea pandemiei de coronavirus.

Din punctul de vedere al juriștilor, amenzile excesive încălcau drepturile cetățenilor la o jurisdicție echitabilă și contraveneau principiului, conform căruia imixtiunea în drepturile fundamentale ale omului cere o justificare juridică mai exactă. La început, nici populația, nici chiar puterea executivă nu înțelegea ce este permis și ce – nu. În rezultat, un șir de persoane care se consideră nevinovate au pierdut bani, iar instanțele de judecată s-au confruntat cu un flux interminabil de plîngeri privind procesele verbale întocmite.

Însă amnistierii generale, așteptate de experți, nu i-a fost dat să fie: nimeni nu a eliberat cetățenii și agenții economici de pedepsele deja aplicate. Mai mult, persoanele care încalcă măsurile anti-coronavirus continuă să fie trase la răspundere. Săptămînal, pentru nerespectarea restricțiilor se aplică sute de amenzi, iar numărul total al sancțiunilor de la începutul pandemiei a trecut de patru mii. Totuși, după modificarea legislației, oamenii au posibilitatea să insiste asupra revizuirii mărimii sancțiunii administrative. În același timp, juriștii îi îndeamnă să aștepte primul precedent, pentru a vedea pe ce cale va păși practica judiciară în această categorie de litigii.

De la magazine și piețe la zonele de odihnă

După ce din cauza pandemiei de coronavirus în Moldova a fost introdusă starea de urgență, populația a fost obligată să poarte măști în spațiile publice închise, să respecte distanța socială, în anumite cazuri – izolarea și alte restricții. În diferite perioade, a fost interzisă aflarea în locuri publice în grupuri mai mari de trei persoane, folosirea terenurilor de joacă pentru copii, vizitarea parcurilor, piscinelor, localurilor de agrement. Un șir de măsuri restrictive acționa și mai acționează încă pentru cetățenii simpli, dar și pentru antreprenori.


În martie, Codul contravențiilor administrative a fost completat cu un articol nou privind responsabilitatea pentru nerespectarea măsurilor de prevenire, profilaxie și combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta amenință sănătatea publică. Pentru cetățeni au fost instituite amenzi în sumă de 450 - 500 unități convenționale (între 22,5 mii și 25 mii lei), sancțiuni analogice erau prevăzute pentru introducerea deliberată a datelor false sau incomplete în fișa epidemiologică sau pentru refuzul de a prezenta informația necesară completării acesteia. Mărimea amenzilor antiepidemice pentru persoanele juridice a constituit 1000 - 1500 unități convenționale (între 50 mii și 75 mii lei).

La CC au fost depuse concomitent mai multe adresări, autorii cărora aveau îndoieli cu privire la constituționalitatea noilor sancțiuni. Interpelări au depus deputatul independent Octavian Țîcu, deputatul PPDA Vasile Năstase și judecătorul Serghei Papuha de la Judecătoria Chișinău, sectorul Ciocani. În opinia lor, decizia de a instituii amenzi excesive pentru încălcarea măsurilor anti-coronavirus contravin Constituției și Convenției Europene pentru drepturile omului. ”Din cauza caracterului neînțeles al acestor modificări ale codului, după introducerea stării de urgență în țară oamenii legii au comis numeroase abuzuri. Apărătorii ordinii de drept aplicau sancțiuni neîntemeiat”,- a declarat deputatul O.Țîcu la conferința de presă.

Conform statisticii oficiale, publicate de Ministerul Sănătății, după ce parlamentul a instituit starea de urgență au fost aplicate peste 4 mii de amenzi. Sute dintre acestea au fost contestate în instanță, însă doar cca 50 – anulate, din diverse motive. Suma totală a amenzilor aplicate a ajuns la 50 mln. lei. Oamenii legii continuă să depisteze și să pedepsească infractorii, inclusiv în cadrul unor controale inopinate.

În ultimul timp, în vizorul lor tot mai des nimeresc farmaciile, saloanele de frumusețe, cabinetele stomatologice, întreprinderile de comerț angro și cu amănuntul, piețele agroalimentare, zonele de odihnă. Adesea se aplică sancțiuni și cetățenilor simpli, ca regulă – pentru nerespectarea dispozițiilor privind aflarea în locurile publice deschise și închise, precum și pentru nerespectarea regimului de autoizolare. Săptămînal, avem înregistrate între 300 și 600 încălcări ale regulilor de combatere a pandemiei. Potrivit lui Serghei Golovaci, secretar de stat al MAI, numai în decursul săptămînii trecute pentru nerespectarea recomandărilor Comisiei naționale excepționale în domeniul sănătății publice au fost amendate peste 300 persoane.

CC a mers pe o altă cale

Chestiunea privind sancțiunile anti-coronavirus a fost inclusă pe ordinea de zi a Curții Constituționale la finele lunii iunie. Conform deciziei luate, mărimea amenzilor aplicate pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie și combatere a bolilor epidemice, a fost recunoscută neconstituțională. CC și-a motivat verdictul prin faptul că sancțiunile incluse în martie în Codul Contravențional prevăd o diferență mică între suma minimă și cea maximă a amenzii. În rezultat, nu se ține cont de circumstanțele concrete ale cazului dat, ceea ce duce la sancțiuni disproporționate și la încălcarea dreptului la un proces echitabil.

CC a decis că suma amenzilor aplicate urmează a fi stabilită de agentul constatator și de instanță, în funcție de situație și gravitatea acesteia. Înainte ca parlamentul să introducă amendamentele legislative, CC a impus aplicarea art. 34 din Codul contravențiilor, în conformitate cu care sancțiunile aplicate persoanelor fizice se limitează între 1 și 500 unități convenționale (între 50 și 25 mii lei). Astfel a fost stabilită bariera minimă a amenzilor pentru cetățeni – 50 lei și păstrată bariera maximă. Domnica Manole, președinta Curții Constituționale, a explicat că diferența barierelor amenzii este de 500 unități convenționale, și după decizia CC mărimea ei poate fi determinată în aceste limite, în funcție de infracțiunea concretă.

În acest context, e puțin probabil ca autorii interpelărilor să se considere satisfăcuți pe deplin. Parlamentarii care s-au adresat CC cereau nu doar recunoașterea neconstituționalității sancțiunilor anti-coronavirus din cauza mărimii lor și a lipsei de claritate, ci și anularea amenzilor aplicate cetățenilor și antreprenorilor în perioada stării de urgență. În același timp, chiar dacă CC a mers pe o altă cale, persoanele amendate au acum posibilitatea să conteste sancțiunile anterioare. Ce-i drept, menționează experții, nu toată lumea se poate folosi de acest drept: procedura contestării este destul de complicată și birocratizată, iar serviciile unui avocat nu și le poate permite fiecare.

În acest context, nu s-au îndreptățit nici așteptările activiștilor civici, care au pichetat clădirea CC și au desfășurat pe rețelele sociale o campanie în vederea anulării amenzilor aplicate pentru diverse infracțiuni în perioada pandemiei. Anularea ”sancțiunilor inechitabile” a fost susținută de avocatul Eduard Rudenco și mulți alții. Unul dintre activiști, președintele asociației ”Dreptul la echitate” Pavel Grigorciuc, a scris pe o rețea socială, că ”au fost sancționați cei care au ieșit să se plimbe în parc sau la magazin după produse, cafenelele care au comercializat o ceașcă de cafea ”la pachet””. Potrivit lui, autoritățile au acționat ilegal, iar amenzile urmează a fi anulate, ca în țara vecină România.

Se știe, că anterior Curtea Constituțională a României a luat o decizie asemănătoare, însă în ea se spunea mult mai clar și despre amenzile deja aplicate. În baza acestui verdict, în iunie senatul român a aprobat inițiativa legislativă privind anularea amenzilor aplicate în perioada stării de urgență și rambursarea banilor celor care le-au achitat deja. Conform proiectului, procesele verbale privind infracțiunile, întocmite în perioada SU, se declară nule. Amenzile achitate deplin sau parțial vor fi rambursate la cererea solicitanților. Sancțiunile pentru încălcarea măsurilor de izolare la domiciliu și a celor de carantină, precum și amenzile pentru încălcarea liniștii și ordinii publice, au rămas în vigoare.

În așteptarea precedentului

Legislatorii moldoveni au preferat să nu atingă soarta proceselor verbale întocmite deja. Se preconizează că amenzile vor fi reduse de la 450-500 la 50-150 unități convenționale pentru cetățeni și de la 1000-1500 la 300-700 unități convenționale pentru persoanele juridice. La cea de-a doua încălcare amenzile aplicate vor fi mai mari. Se propune ca sancțiunile pentru prezentarea deliberată a informației eronate sau refuzul de a completa fișa epidemiologică să fie reduse de la 450-500 la 50-150 unități convenționale.

În opinia deputaților, în rezultatul acestor modificări sancțiunile vor fi aduse în concordanță cu decizia CC și principiul proporționalității dintre sancțiune și infracțiune. Autoritățile ordinii publice și instanțele de judecată vor putea manifesta flexibilitate în funcție de infracțiunea concretă. Cei din legislativ nu exclud că la a doua lectură proiectul amendamentelor ar putea suferi unele modificări, deoarece unii parlamentari deja au înaintat propuneri pentru perfecționarea lui.

Juriștii menționează că oamenii, care în timpul pandemiei au fost amendați cu zeci de mii de lei, pe care le-au și achitat, în caz de dezacord cu sancțiunile aplicate pot cere în instanță reducerea sumei. Și nu este neapărat să aștepte intrarea în vigoare a noilor amendamente la Codul contravențiilor, e suficient să facă trimitere la decizia CC, care este obligatorie și pentru organele de drept, și pentru instanțele de judecată. Pe de altă parte, experții ne îndeamnă să așteptăm un prim precedent și să vedem pe ce cale va merge practica judiciară în această categorie de litigii. Unii dintre ei cred că instanța poate chiar refuza să revizuiască mărimea amenzii aplicate, dat fiind că legea nu are efect retroactiv. Totuși, multă lume încă mai așteaptă explicațiile oficiale ale autorităților în acest context.

Primul ministru Ion Chicu a anunțat în emisia unui post TV privat, că există careva detalii juridice, care pot împiedica revizuirea judiciară a sumei de plată pentru cetățenii amendați anterior. Șeful guvernului a promis să prezinte ulterior o informație mai detaliată. În același timp, el crede că cetățenii pot să caute echitatea în instanțe. ”Eu cred că amenda are efect retroactiv, și dacă instanța va decide că ea a fost exagerată și că omul nu trebuie să plătească așa de mult, statul va întoarce banii”, - a menționat premierul. Chicu admite că în perioada stării de urgență au existat cazuri aparte de aplicare nejustificată a sancțiunilor. Spre exemplu, dacă oamenii doar au traversat parcul, iar un polițist iresponsabil le-a aplicat o amendă de 22,5 mii lei.

Juriștii se arată convinși că în scurt timp această temă va ajunge pe agenda Curții Europene a drepturilor omului (CEDO). Deși după declararea stării de urgență Moldova a sistat, pe propriul teritoriu, acțiunea unui șir de articole din Convenția Europeană pentru drepturile omului, dacă vor exista adresări CEDO este în drept să verifice justificarea și proporționalitatea măsurilor luate în țară. Avocatul Victor Munteanu atrage atenție faptului că pentru unele categorii de amenzi a fost prevăzut termenul de contestare de 48 ore, asta în timp ce în condiții normale contestarea poate fi depusă pe parcursul a 15 zile. ”Din punctul meu de vedere, aici se încalcă drepturile oamenilor, deoarece nu întotdeauna poți găsi repede un avocat”, - spune Munteanu.

Din spusele juriștilor, chiar dacă decizia privind derogarea temporară de la unele articole ale Convenției Europene, luată de guvernul Moldovei, nu avea scopul să permită abuzuri în această perioadă, în fapt mulți cetățeni și antreprenori s-au confruntat cu pedepse nejustificate și inechitabile. Cel puțin așa cred persoanele amendate. În fiecare dintre aceste cazuri omul este în drept să se adreseze unui avocat sau să depună de sine stătător cererea de revizuire a sumei amenzii aplicate. Dacă decizia instanței naționale nu-l satisface, calea solicitantului duce la Curtea de la Strasbourg. În caz că CEDO va stabili o încălcare, statul va fi pedepsit, iar cel care a avut de suferit va fi recompensat financiar.

Victor Surujiu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?