Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Nikolai Platoșkin: „Este păcat că măreața istorie a Moldovei este ignorată”

16 mai. 17:54   Analitică
6073 1

Rusia regretă faptul că actualii conducători ai republicii nu consideră poporul moldovenesc frățesc drept o națiune, numindu-l parte a poporului român.

Despre acest lucru a declarat diplomatul sovietic și rus, istoricul și politologul, figura publică și politică, Nikolai Platoșkin, într-un interviu acordat canalului YouTube „Красное Радио”, relatează Noi.md.

„Nu moldovenii trebuie să intre în România, ci invers”

Majoritatea populației frățești a Moldovei se consideră totuși un popor, în timp ce minoritatea, în frunte cu actuala guvernare, consideră că el nu este deloc un popor, ci o parte a poporului român. Este opinia unuia dintre cei mai vechi diplomați ruși, Nikolai Platoșkin.

„Ei spun că limba este asemănătoare și, în general, nici Moldova și nici poporul său nu au dreptul la existență. Dar priviți, există națiuni care vorbesc engleza. Dar nu există nicio diferență acolo: Marea Britanie, Canada, Statele Unite ale Americii, Australia. Chiar și în India, engleza este limba oficială. Și ce, după aceasta există o singură națiune acolo? Căci națiunile nu se caracterizează doar prin limbă. Prin limbă, dar și prin istorie în primul rînd, prin tradițiile lor naționale. Și iată josnicia unora care cred că există doar români, și cine, mă rog, sînt moldovenii, de unde au venit ei - asta este groaznic", a declarat Nikolai Platoșkin.


El ne-a îndemnat să revedem istoria, să privim stema Moldovei, care reprezintă un taur, și să ne amintim că Moldova de astăzi, teritoriile sale au fost centrul unui stat puternic în secolul al XV-lea, condus de domnitorul Ștefan cel Mare, care avea o astfel de stemă.

„De ce un taur? Da, pentru că sînt moldoveni, nu români, valahi, care au căzut sub dominația turcească, au oprit eroic expansiunea turcilor. Pe atunci acesta era centrul statului. Moldova, sub domnia lui Ștefan cel Mare, era o mare putere europeană, la egalitate cu Polonia, cu Principatul Moscovei, care, de altfel, a avut cele mai excelente relații cu Ștefan cel Mare. Adică, din punctul de vedere al istoriei, nu moldovenii ar trebui să intre în componența României, ci invers. Moldova a fost întotdeauna centrul statalității", a declarat istoricul și politologul sovietic și rus.

„În Germania, pentru așa declarații poți face închisoare...”

Platoșkin a reamintit că, din 1812, actualul teritoriu al Moldovei, care se numea Basarabia, a fost parte din Imperiul Rus, iar pe atunci nimeni nu-i oprimase pe moldoveni în componența Rusiei. În 1918, actuala Moldovă a fost cotropită de România, de trupele românești, iar josnicia a fost că, înainte de aceasta, trupele țariste au salvat o parte din România de sub ocupația germană, au format un front românesc și i-au împiedicat pe germani să cucerească în totalitate România.

„Cînd în Rusia a pornit revoluția, românii au început să împuște soldații noștri din Basarabia, după care Vladimir Lenin, un om foarte inteligent, a ordonat arestarea ambasadei României, a diplomaților, dacă împușcarea soldaților noștri neînarmați de acolo nu înceta. Uniunea Sovietică nu a recunoscut niciodată Moldova ca parte a României. Și, apropo, însăși populația moldovenească s-a răsculat de cel puțin două ori împotriva românilor, pentru că sub ceea ce noi numeam România boierească, Moldova era dată la o parte, moldovenii erau considerați un popor de mîna a doua, pentru că erau cu rușii", a declarat Nikolai Platoșkin.

Potrivit acestuia, românii înșiși au fost sub conducerea turcilor, apoi a germanilor și apoi a austriecilor. Cu toate acestea, în 1940, Moldova a devenit parte a Uniunii Sovietice, iar apoi, după atacul lui Hitler asupra URSS, dictatorul fascist al României Antonescu, pe care Hitler l-a umilit dînd Ungariei o parte din teritoriul românesc - Transilvania, ne-a declarat război.

"Românii ne-au declarat nouă război, nu noi lor. Deși luptau rău, cu toate acestea Hitler le-a dat Odessa, care a luptat, trebuie să remarc, în încercuire pînă în octombrie 1941, cînd germanii s-au apropiat, prost. Dar cu românii ne-am fi descurcat fără nici o problemă. Românii au jefuit complet Odessa, au întreprins acțiuni absolut brutale împotriva civililor în Ucraina, în Crimeea, în Ținutul Krasnodar, pe teritoriul actualelor regiuni Rostov și Volgograd din Rusia - peste tot. Iar acum, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, spune că aliatul lui Hitler, dictatorul României, fascistul Antonescu, răsturnat de poporul român în 1944, „cu ceva a greșit, dar cu ceva nu”. Înțelegeți, dacă o persoană din Germania spune asta despre Hitler, că în legătură cu ceva a greșit, dar în legătură cu altceva - nu, ea va primi 2 ani (de închisoare). Dar aici se primește că dacă vorbește despre un aliat al lui Hitler, același fascist, cu absolut aceleași crime împotriva populației pașnice, inclusiv a populației moldovenești, este ceva normal?", s-a întrebat diplomatul.

„Dintr-o țară înapoiată într-o republică prosperă”

Rusia va ține minte toate aceste evenimente pînă cînd mormintele eroilor se vor acoperi cu iarbă", a subliniat Platoșkin.

„Inclusiv mormintele moldovenilor care au luptat pentru victorie, la fel ca noi. Ele niciodată nu se vor acoperi cu iarbă - nici în realitate, nici în mintea și inima noastră. Vă mai amintiți cîntecul despre „смуглянкa-молдаванкa”? Acum îl asociem cu fapta eroică a poporului nostru din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, deși acest cîntec este de dinainte de război și, de fapt, detașamentul de partizani moldoveni, care este descris în acest cîntec, era anume un detașament împotriva românilor. Doar că mulți oameni de aici cred că acest cîntec a apărut în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, îl asociază cu filmul „В бой идут одни "старики”, deși este un cîntec de dinaintea războiului, foarte cunoscut și popular în Uniunea Sovietică", a spus Nikolai Platoșkin.

Diplomatul sovietic și rus, figura publică a amintit că Moldova a fost preluată în Uniunea Sovietică de la România boierească, care nu numai că nu a dezvoltat Moldova, dar pur și simplu i-a supt toată seva. În România regală Moldova era o periferie agricolă înapoiată. Pentru a dezvolta Moldova, Stalin l-a trimis acolo pe Leonid Brejnev, viitorul lider al statului sovietic.

„Vă puteți imagina ce importanță a acordat URSS acestei republici aparent mici? Moldova, dintr-o țară agricolă înapoiată, a devenit una dintre cele mai prospere republici sovietice, care, în perioada sovietică, nu numai că nu rămînea în urma României după nivelul de trai, dar și o depășea de multe ori. Oare actualii guvernanți ai Republicii Moldova nu-și amintesc la ce a adus Nicolae Ceaușescu România în anii '80, cînd acolo nu era lumină, cînd ouăle se dădeau pe taloane, cînd oamenii s-au pomenit pur și simplu parcă într-o epocă de piatră?", s-a întrebat el.

În același timp, în apropiere Moldova prospera, unde, pe lîngă o agricultură excelentă, avea propria Academie de Științe și un studio de film minunat - Moldova-Film. Unde era nu doar Mihai Volontir - un artist îndrăgit, iubit de întreaga țară, care și-l amintește nu doar din filmul „Țiganul”, ci și din minunatele filme despre război. Sofia Rotaru a cîntat primele sale cîntece mai întîi în limba moldovenească și a făcut primii pași în artă în cadrul grupurilor de amatori din Moldova. Era Nadejda Cepraga, minunatul ansamblu moldovenesc „Orizont”.

„Așa era în România? Mai mult decît atît, în perioada sovietică republica s-a transformat într-o regiune care producea orice. Se produceau calculatoare și frigidere, foarte multe mașini de calcul, mașini-unelte și multe altele. Era un centru industrial important, printre altele. Cînd a fost așa ceva în istoria Moldovei? România nici acum nu are toate astea. Da, România este în Uniunea Europeană, și ce dacă? După aceasta în România industria a început să se dezvolte brusc?”, a remarcat istoricul.

„Oamenii frumoși au fost transformați în muncitori”

Platoșkin și-a exprimat regretul că în Moldova există naționaliști care își disprețuiesc propriul popor.

„Vreau să subliniez că ne mîndrim cu poporul moldovenesc, ne-am mîndrit și ne vom mîndri cu el și cu realizările sale, care au fost făcute împreună cu noi. Nu împotriva noastră, ci împreună. Autoritățile anterioare au început prin a ataca Transnistria, care încă se numește, atenție, Republica Moldovenească Nistreană. De ce? Pentru că ei spun: noi nu sîntem împotrivă să trăim în uniune cu Moldova, dar nu vrem să mergem în România. Noi nu sîntem români. Sîntem ruși, ucraineni, moldoveni, dar nu sîntem români și nu vrem să fim români. Lasă România să trăiască așa cum vrea ea. De ce ne împingeți acolo cu forța? Nu mă refer la faptul că în Moldova există și Găgăuzia și există raioane bulgare, unde cîndva au fugit bulgarii de asuprirea Imperiului Otoman", a subliniat Nikolai Platoșkin.

„Și, în general, de ce ar trebui impus poporului moldovenesc un nou nume, o nouă comunitate istorică, pentru a dovedi că sînteți moldoveni, dar ați trăit sub ruși și aceasta este nenorocirea voastră”, a spus diplomatul sovietic și rus, figura publică și politică.

Potrivit acestuia, aceiași români, numai sub cine nu au trăit la vremea lor, iar independența România și-a obținut-o abia după înfrîngerea turcilor în Bulgaria, în 1878. Înainte de asta a fost un stat vasal, nu independent.

„Adică și românii au primit independența din mîinile armatei ruse. Dar, pînă în ziua de azi, ei așa și nu vor să-și amintească de acest lucru. Noi i-am cruțat în perioada sovietică. Noi menționăm în treacăt că în flancurile germane sub Stalingrad au stat armatele românești, nu am menționat cum i-au tratat ei, românii, pe partizani în timpul războiului. I-am cruțat, crezînd că acum sînt prietenii noștri, aliații noștri. Dar ei nu ne cruță", a declarat Nikolai Platoșkin.

El a menționat că orice moldovean cinstit care a trăit în Moldova sovietică își amintește toate lucrurile bune care existau atunci în republică. Iar acum oamenii frumoși din Moldova sînt nevoiți să muncească în Rusia și pe careva plantații de căpșuni din Barcelona, să culeagă cartofi în Grecia, pentru că întreaga industrie din țară a fost distrusă chiar de acei naționaliști, care mereu spuneau că nu au nevoie de nicio legătură cu rușii, că s-au eliberat.

„S-au eliberat, dar au transformat oameni frumoși în niște muncitori care lucrează aproape în toată Europa. Oare în asta constă libertatea lor? Și aceiași români au plecat în masă la muncă. În perioada sovietică, moldovenii nu trăiau absolut deloc mai rău decît, de exemplu, locuitorii din regiunea Reazani, iar în multe privințe chiar mai bine, datorită climatului lor minunat. Despre careva contradicții ruso-moldovenești puteai auzi doar în spitalul de nebuni. Moldovenii erau iubiți pentru dansurile, cîntecele, pentru ospitalitatea lor. Cei care au vizitat Moldova în perioada sovietică știu foarte bine toate acestea", a spus diplomatul.

El s-a întrebat, de asemenea, ce i-a dat Moldovei apropierea de România.

„I-a dat gaze, a construit fabrici noi, a făcut investiții, a crescut salariile cetățenilor și aceștia au început să trăiască mai bine? Este păcat că actuala guvernare nu consideră deloc poporul moldovenesc frățesc, drept un popor, ci o parte a unei alte țări. Este păcat că istoria cu adevărat măreață a Moldovei, din care a făcut parte Ștefan cel Mare și marile merite ale poporului moldovean în timpul Marelui Război Patriotic, este ignorată. Se știe că anume acolo, pe sectorul moldovenesc al frontului, românii nu au putut forța frontiera de stat sovietică timp de o lună. Înțelegeți? Și nimeni nu i-a întîmpinat acolo cu flori ca pe niște eliberatori", a subliniat Nikolai Platoșkin.

PS. Vă reamintim că informații ample despre istoria Moldovei puteți găsi pe site-ul moldovenii.md. Tot acolo, în secțiunea „Noi, moldovenii”, există și informații despre limba moldovenească și de ce nu sîntem români.

63
0
0
0
14

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?