Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

«Niciodată nu mă voi împăca cu faptul că am fost învins». Opinia lui Veaceslav Platon despre «regulile reale ale businessului în Moldova ». P. 3

14 mar. 2023,, 10:00 (reactualizat 14 mar. 2023,, 18:09)   Analitică
6548 0

În interviurile realizate de Natalia Morari cu genericul «Regulile reale ale businessului în Moldova» afaceristul dat în căutare Veaceslav Platon povestește despre apogeul și prăbușirea carierei sale, dar și despre aceea cum vede el de la Londra situația din Moldova.

În partea 3 a conversației el povestește despre relațiile sale cu procurorul general suspendat din funcție Alexandr Stoianoglo, și oferă sfaturi de redresare a economiei Moldovei. Iată ce a povestit Platon.

Despre Alexandr Stoianoglo

Este primul om în istoria țării, care a început să investigheze furtul miliardului. A început să facă asta real. Personal, a studiat toate materialele și respectiv, în momentul în care procurorii au început să-l mintă, s-a întrebat. "Am nevoie de o opinie de alternativă în această problemă. O opinie alternativă competentă. Ca să pot compara ce-mi spun procurorii și ce-mi oferă opinia de alternativă ". La acel moment nimeni nu se dumerea mai bine ca mine în acest caz/ Plus la toate, eu eram martorul principal. Era logic să facă ceea ce a făcut. A decis să audieze și cealaltă parte.

Despre cum au decurs interogatoriile


Momentul cu "Привет, Слава!(Noroc, Slava)" a fost în felul următor. Eu fusesem adus pentru prima oară la procuratura generală pentru interogatoriu. Era un interogatoriu: trei procurori, doi reprezentanți ai Centrului Anticorupție, adjunctul procurorului-șef Popov, și nemijlocit procurorul general. Așa era echipa. Și camera care filma interogatoriul. Și nu era una ascunsă. Alexandr Dmitrievici s-a apropiat de mine și a spus: "Привет, Слава!", iar presa chipurile independentă a explodat…

Orice student de la drept știe că înainte de interogatoriu trebuie să obții bunăvoința inculpatului. Să-l servești cu o cafea, să-i oferi o țigară, să-l întrebi de copii, să-l bați pe umăr, să-i spui că-l compătimești, că cel mai probabil el chiar nu este vinovat, dar spune-mi totuși, băiete, cum a fost totul, și el începe să-și verse amarul, nenorocirea, istoria. Și dacă omul spune simplu: "Привет, Слава!", pentru că trebuie să stabilească relații în încredere – este un lucru elementar, iar dacă asta este perceput ca ceva convenit în prealabil, avem treabă cu o adunătură de debili.

Sincer să fie, mă așteptam la o cafea, cu zahăr, dar nu a fost să fie. A început interogatoriul. A fost unul foarte dur. Eu invocam fapte după fapte. La început procurorii au încercat să schimbe cursul, Landromatul, una-alta. Relativ repede, i-am pus la punct. Procurorul general a înțeles că băieții iar vor să o sucească, să-i agite pe toți, eu însă aducem noi fapte și procurorul generali li s-a adresat tuturor: "Este adevărat?" Ei stau ca capul în jos: "Da". Eu iarăși... El îi întreabă: "E adevărat?".. Ei șed cu capul în jos : "Da". Data următoare eu aduc alte fapte. El spune: "E adevărat?". Ei din nou, cu capul în jos: "Dа". Pentru mine, a fost un indicator, eu am văzut că omul înțelege.

Interogatoriul a durat 5 sau 6 ore, nu mai țin minte. Era ajunul Anului Nou, 30 decembrie. Evident, eu eram entuziasmat. Pe atunci aveam relații familiale foarte complicate. Timp de jumătate de an soția întreba: când vei ieși? Era disperată că nu voi mai ieși, că nici evadarea lui Plahotniuc nu a dus la nimic.

Și iată că eu văd că ceva se mișcă, am văzut niște ochi dornici să afle adevărul, să înțeleagă ce și cum a fost. La finele interogatoriului eu întreb: "Alexandr Dmitrievici, asta-i doar jumătate, eu mai am materiale ". El zice: "Bine! Vom mai face o întrevedere, vom continua, ca să ne spui totul ". Eu zic : "Alexandr Dmitrievici, din cele prezentate de mine se vede că nu-s vinovat. Va urma ceva? " El spune: "Slava, deocamdată-s doar vorbe, prezintă dovezi, documente. Noi trebuie să verificăm aceste documente. Și atunci vom vorbi despre ceva ". Eu zic: "Bine! Dacă se poate, înainte de următorul interogatoriu avocații mei să lucreze cu ancheta, să prezinte dovezi, să le verificați ?". El spune: "Dа, poftim, să comunice, să aducă tot ce aveți, vom verifica ".

Eram mirat, uimit, fericit că lucrurile s-au mișcat din loc. Următorul interogatoriu a fost, pare-mi-se, la 28 sau 29 ianuarie. Eu eram pe val, aveam deja vatman, scheme, o lună am tot descris fiecare cifră, unde a mers ea din acel miliard, scheme, firme, mișcări, un poster uriaș. În cele 30 de zile am fost contactați de un număr enorm de persoane din organele de drept, aducea documente, materiale, totul –totul - totul. Și petele albe care mai existau au fost repede completate cu acele documente. Se lucra ușor.

Și iată al doilea interogatoriu. Eu arăt schema. Mai mult, am arătat cum pot fi recuperați acei bani. . Văd că procurorii reacționează deja altfel. Mă ajută, mă susțin, îmi arată unde există lacune. Echipa lucrează. În decurs de o lună au avut loc mișcări serioase.

Despre aceea de ce nu era eliberat

În fine, eu zic: "Alexandr Dmitrievici, ptem vorbi?". Mă așez. Procurorul general Stoianoglo, alături - adjunctul lui, Popov. Și eu, cu gardienii mei. Eu zic: " Alexandr Dmitrievici, azi V-am prezentat dovezi exhaustive. Procurorii timp de o lună le-au examinat, acolo totul este corect. Ei pot fi eliberat ?". El îmi spune: "Noi nu te putem elibera". Parcă a căzut o piatră peste mine. Eu zic: "Cum nu puteți? Nu-s vinovat doar !". El zice: "Dacă nu-i găsim pe cei care au comis crima real, nu demonstrăm și nu le înaintăm acuzarea, nu te vom elibera ".

Eu șed și înțeleg că am doar 15-30 secunde, în care se decide soarta mea. Și trebuie să găsesc ceva, să spun ceva, să schimb cumva situația. Pentru că probabil îl văd pentru ultima oară, nu voi mai avea această ocazie. Este omul de care depinde soarta mea.

Și eu spun: "Am înțeles, nu pot face nimic, nu pot schimba, nu pot influența. Dar am o rugăminte. Dacă tot puneți soarta mea în dependență de găsirea celui care a făcut asta, și doar de găsire – veți obține dovezi, îmi permiteți să colaborez cu ancheta, să ajut și să aduc dovezi ". El zice: "Dа, fără probleme. Avocații tăi pot lucra. Eu voi da dispoziții ".

Înainte ca Stoianoglo să iasă la acel briefing, în aprilie, la el a venit șeful administrației prezidențiale Postorusu și a spus că dacă Platon va fi eliberat, va avea de suferit ratingul președintelui Dodon. E de dorit să nu fie eliberat.

Așa că nu toate au fost simple și ușoare. În același timp Curtea Supremă de Justiție a refuzat, în plen, să revizuiască dosarul meu. Adică, acționau forțe, maxim, ca eu să nu fiu eliberat. Plahotniuc înainte de toate, și agenții lui pe de o parte. Dar cred că și brigada PAS . Eu nu se prea implicau, dar formau opinia publică.

Despre aceea dacă se simte vinovat de suspendarea lui Stoianoglo

Stoianoglo nu este omul, nici procurorul care va vedea că omul nu este vinovat, dar îl va ține închis. El are verticalitate. Are principii. Chiar dacă știa că va vi demis pentru că m-a eliberat, da el știe că eu nu-s vinovat, el tot mă elibera.

În tot cazul, eu înțeleg și simt că eu nu-s sursa, ci motivul neplăcerilor sale. Cu Maia Sandu, a fost format Comitetul anticorupție. Am mai vorbit despre aceasta. Comitetul anticorupție, în care au fost invitați cei mai buni experți în domeniul combaterii corupției, a făcut raportul "Republica off-shore", și a pomenit numele meu. Ce scrie acest Comitet? Există temei să credem că urmărirea penală a lui Platon în dosarul escrocheriei bancare a fost o eroare.

Șeful de atunci al Procuraturii anticorupție nu a spus că în a. 2011 cele 40 de milioane de dolari, împrumutate de Platon de la Victoriabank, într-un final au ajuns în compania off-shore a lui Plahotniuc pentru a cumpăra acțiunile lui Plahotniuc la Victoriabank. El nu a spus, că în noiembrie,2014 Plahotniuc și Șor au cumpărat 39 % din acțiunile lui Platon la Victoriabank printr-o companie a lui Șor, care a acceptat să acopere creditele lui Platon la Victoriabank din contul însușirii acțiunilor lui Platon de la BEM. Acțiunile lui Platon au fost achiziționate pe 14 noiembrie,2014 de compania cipriotă controlată de Plahotnoiuc și Șor. Împrumuturile preluate de companiile lui Șor de la Platon au fost stinse de Zenit Management la 19 și 20 noiembrie,2014 din contul mijloacelor împrumutate de Șor de la BEM. Procuratura anticorupție a tăinuit că la 24 noiembrie, 2014 Șor a transferat către Zenit Management încă 34 mln.de euro, pentru care a fost condamnat Platon, deoarece potrivit lui Șor beneficiarul de facto era Platon. Există și alte dovezi, că Zenit Management era controlat de Șor. Zenit Management a stins creditul Victoriabank la 19-20 noiembrie, 2014, pestă o săptămână după ce Platon a cedat creditele unei companii din grupul Șor. În plus, Zenit Management era reprezentat de unul dintre camarazii apropiați ai lui Șor, administratorul uneia dintre companiile sale.

Adică, Comitetul anticorupție format de Maia Sandu din experți internaționali , dar și din tovarăși locali care activau pe banii UE, SUA: Platon e nevinovat! În același timp, procurorul general Stoianoglo este acuzat că l-a eliberat pe Platon pentru mită! Voi nu înțelegeți ce spuneți? Pe de o parte ziceți: omul e nevinovat. Nevinovat, pentru că Procuratura anticorupție a tăinuit o grămadă de fapte care demonstrează că e nevinovat, iar pe procurorul general Stoianoglo îl acuzați, îl întemnițați pentru că a eliberat un om nevinovat... Unde s-a mai văzut?

Stoianoglo nu este persoana care să deschidă dosare la comandă, să falsifice dovezi, să urmărească oponenții politic. Eu nu-mi pot închipui că Maia Sandu l-a chemat pe procurorul general și a spus: pornește un dosar pe cutare, pentru că-i un netrebnic, sau bandit, și dl Stoianoglo ordonă procurorilor să-i pornească dosare pentru îmbogățire ilicită numele tuturor, să zicem, pentru întregul Partid al socialiștilor.

Despre aceea de ce Șor a scăpat de extrădare

Deși Litvinenco a mers încolo, a implicat partenerii internaționali, a pus presiuni. Dar acolo acest dosar nici nu este examinat. De ce? Șor a luat decizia instanței despre condamnarea mea. El a luat și a doua învinuire, care este examinată de judecătoria Buiucani în dosarul privind furtul miliardului, a mers la procuratura Israelului și a spus: "Uitați-vă. În acest dosar e îs martor, o victimă, aici scrie că dl Platon m-a indus în eroare și a furat 140 mln. de dolari din BEM. Pe un episod el a promit 18 ani, pe altul – dosarul se află în instanță. Aceleași episoade, același procuror mă acuză în dosarul aflat acum la Curtea de Apel, cum că eu singur am furat acești bani ".

Adică, în dosarul Platon el este martor, chiar victimă, indusă în eroare, mințită și deposedată de acești bani, da în alt dosar ca aceiași bani și aceleași episoade el este principalul acuzat. El vine și spune: "Înțelegeți că în Procuratura Moldovei stau oameni nebuni?" Procurorii israelieni s-au uitat și au zis: cum se poate? Și semnătura este a aceluiași procuror. O acuzare – aceleași sume. A doua – aceleași sume. Ei înțeleg că cel puțin un dosar este falsificat.

Despre aceea de ce a plecat din Moldova

Am fost uimit de declarația Maiei Sandu în electorală, că Dodon i-a dat lui Platon ”undă verde” pentru furtul celui de-al doilea miliard. Adică, se subînțelege că primul tot de mine a fost furat. Deși ea știe bine că nu am nimic cu aceasta. Deja se vedea o prejudecată. Eu am fost foarte mirat. Dar, zic, bine. Era în toiul campaniei electorale. Poate omul s-a emoționat.

Dar au început să vină la mine oameni, să povestească. De la SIS, Procuratură, CNA, MAI. Ei zic: "Slava, nu trece o ședință cu organele de forță fără ca ea să vorbească despre tine ". la început nu credeam. Dar dacă o spuneau diferite persoane suspuse, că de fiecare dată ea zice: "Platon trebuie întemnițat, el va cere statului să-i restituie banii confiscați. El va cere rambursarea băncilor, companiilor de asigurări, găsiți pentru ce să-l închideți ".

Era un narativ constant. Și în martie, 2021,cred, Consiliul de securitate a discutat două chestiuni - "Moldasig" și "Calea ferată", neachitarea salariilor, etc. Compania "Moldasig" cu cifra de afaceri 15 mln. de lei lunar o interesa. Asta era problema principală. Faptului că Căile ferate erau în prag de faliment, că oamenii nu primeau salarii, i s-au acordat 10 minute, restul timpului - companiei "Moldasig", cum Platon vrea să deposedeze statul de această companie. Ea era de stat înainte de privatizarea din a. 2008. Gata, acum este o companie privată. Voi ați furat acțiunile, le dețineți ilegal, nu ați întors oamenilor, acționarilor banii, nimic.

După care ea vine la Consiliul Superior al Magistraturii și iar despre "Moldasig", și atunci eu am înțeles că nu e bine. După ce instanța a decis că-s nevinovat, ea a dedicat acestui fapt un post enorm, că e o decizie strigătoare la cer, etc. Și eu am înțeles că nu putem vorbi despre echitate, judecată nepărtinitoare, și corespondența actuală a lui Litvinenco (se are în vedere «scurgerea» corespondenței ministrului de atunci al justiției–nota red.) a mia oară mi-a confirmat cum se face justiție în Moldova.

Despre aceea în ce circumstanțe e posibilă colaborarea lui cu Plahotniuc și Șor

Eu cred că unica situație în care noi am putea colabora, interacționa, este dacă vor sosi extratereștrii care vor dori să distrugă omenirea ca civilizație. Dacă va exista acest pericol, poate că voi lăsa la o parte toate obidele, pretențiile, răzbunarea, înjosirea, și voi spune: "Bine, dle Plahotniuc, vom colabora pentru ca să salvăm civilizația, omenirea, . dar după – totul de la început ". În această situație s-ar putea. Dar tot nu-s sigur. În toate celelalte cazuri este exclus, în principiu.

Că s-ar dori arestarea lor, este o ficțiune, un miraj, o iluzie pe care se dorește să o impună societății. Acești oameni o duc bine-merci, la ei totul e bine, ei le dau mereu materiale pentru ca nimeni să nu-i extrădeze, să nu-i atingă, pentru ca CEDO să-i îndreptățească. Care e problema? Ia, niște oițe care nu creează nimănui incomodități.

Maia Sandu se teme de Plahotniuc într-o pușcărie moldovenească, pentru că asta înseamnă dureri de cap permanente ca nu dă Doamne un judecător să-l elibereze și ea nu va dormi nopțile, deoarece el va încerca să-i ocupe fotoliul.

Despre cum poete fi îmbunătățită situația economică în Moldova

Unu – eu aș consolida cursul dolarului față de leu, 1:12, și astfel aș micșora preșurile pentru importuri cu 30 %. Le-ș micșora, de fapt, pentru oameni. Imediat aș rezolva problema livrării gazelor. Chiar și cu actualul contract, aș semna cu "Газпром" un acord de reglementare a datoriei.

În banca noastră Națională zac moarte 4 mlrd de dolari. Explicați-mi, de ce nu putem lua de acolo 400 de milioane ca să închidem imediat, și să decontăm 300 de milioane, dacă în băncile americane ele zac sub 0,1% anual? Explicați-mi de ce noi acum nu stingem întreaga datorie și nu decontăm 300 de milioane de penalități? De ce nu venim să spunem: "Băieți, acum noi nu avem bani. Hai să stingem 200 mln, iar alte 200 mln – în rate"?

Eu aș deschide total pentru refugiații ucraineni și pentru businessul ucrainean sistemul bancar al Moldovei. Declarațiile la hotar, certificatele de origine a banilor pentru cetățenii ucraineni – le-aș anula pe toate. Le-aș da posibilitatea să scoată volută, să deschidă la noi depozite, să folosească acești bani fără limite. Eu am calculat, că cel puțin noi am putea atrage în sistemul nostru bancar cca 3 mlrd. de dolari. Doar astfel. Cu regret, guvernarea noastră nu a creat aceste condiții. Și ucrainenii duc acești bani în alte țări, și-0s prinși la graniță, și li se iau banii.

Explicați-mi,vă rog, de ce persoana care aduce bani și nu a declarat surplusul peste 10 mii de dolari, trebuie deposedată de acești bani? Nu vrea omul se teme de bandiți, de scurgerile de informații la vamă, etc. Amendează-l cu 100 lei pentru că nu a declarat. Dar în ce temei tu îl lipsești de proprietate?

Adică, statul creează condiții ca oamenii să nu aibă încredere, de teamă să nu-și piardă activele. De ce?

Principalul, ce aș face eu în aceste condiții. Eu cred că la noi trebuie să existe un hub internațional, o posibilitate maximă de zone de tranzit fără taxe, ca oamenii să poată face comerț, ca businessul internațional să poată lucra, să aducă marfă, să o transporte în alte țări. Ceea ce azi face Turcia.

Dar azi cel mai important e să atragem businessul industrial, orice business din Ucraina? Pe teritoriul moldovenesc. Să le dăm drepturi economice așa de libere, chiar să creăm zone în care pentru ei să activeze legile ucrainene, unde ei s-ar simți un teritoriu economic al Ucrainei, chiar fără posturi vamale. Ca să putem aduce colective, întreprinderi întregi, utilaje pe teritoriul moldovenesc, unde ele nu-s bombardate.

Despre aceea dacă Rusia ne încurcă să ne construim viitorul european

Mi-am pus această întrebare. Dar atunci ei acționează fără logică, ca să ne ”încurce”. Încheie cu noi un contract la un preț mai mic ca cel de piață. Prețul spot e de o mie, ei ne dau cu 600. Nu așa procedează oamenii care vor să ne supună. Oamenii care vor să ne supună nu ne păsuiesc pentru 5 ani, ei cer totul și imediat. Ei spun: "4 miliarde do dolari zac acum în banca voastră. Luați din ei 700 de milioane și stingeți toată datoria! " . Și nu păsuiesc fără procente.

Despre aceea de ce el nu este în lista de sancțiuni a SUA

Toată această inițiativă de a include în lista de sancțiuni a fost făcută doar pentru umila mea persoană. Pe nimeni nu interesează nici Șor, nici Plahotniuc, mă refer la autoritățile moldovenești. Aceste două figuri au fost plasate acolo pentru anturaj, scopul principal eram eu. Și după ce au nu am nimerit acolo, istoria a devenit ușor comică.

Partea americană este destul de birocratizată. Un militar a spus că la Pentagon ar fi mai mulți juriști, ca militari. La fel și în administrația președintelui Biden, Ministerul de finanțe al SUA. Mai degrabă, juriștii , chițibușarii au început să ridice materialele, să vadă, să analizeze, și nu au găsit temeiuri suficiente. Eu nu am altă explicație.

Despre aceea de ce dorește să revină în Moldova

Probabil, pentru că nu-0mi place să mă predau, și să nu revin în Moldova înseamnă să cedez, să recunosc сă am fost învins, să le fac plăcere oamenilor pe care îi cred foarte dezonoranți. Eu nu mă pot împăca cu faptul că acești oameni, de nimic în mare parte, m-au învins. Și nu voi accepta asta niciodată.

Căci într-o țară normală, dacă s-ar afla că a fost condamnat un om nevinovat, că un procuror a indus în eroare, a falsificat faptele, omul ar fi eliberat, i s-ar cere scuze și ar fi pedepsiți cei care au făcut asta.

Dacă în Moldova asta nu va avea loc niciodată, țara e terminată. Dacă țara nu-și va recunoaște greșelile, nu va reabilita, nu va cere scuze celor pe care i-a întemnițat fără vină, ilegal, dacă ea nu le va întoarce tot ce le-a luat, ea nu are viitor.

Puteți discuta, vorbi despre integrarea europeană, acorda statutul de țară-candidată la UE, puteți chiar să ne primiți în UE, dar dacă noi vom proceda așa, nu vom avea nimic.

Dacă totuși forțele sănătoase se vor uni, dar cele sănătoase!, atunci mai avem speranțe!

Deși multe lucruri au fost deja ratate, distruse, nu e totul pierdut. Speranță mai există încă.

26
2
1
0
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?