Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

I’ll be back. Plahotniuc revine în politică pentru a se revanșa sau de dragul statutului?

3 noi. 2022,, 09:31 (reactualizat 3 noi. 2022,, 18:00)   Analitică
9836 1

Noutatea cea mai mare, am putea spune senzaționalăб din ultimele zile este anunțul făcut de Vladimir Plahotniuc despre aceea, că el revine în politică.

După ce fostul lider al PDM, care mai bine de trei ani se ascunde peste hotare, a declarat-o pentru portalul tribuna.md, au apărut mai multe versiuni ale următoarei (pare a fi a patra la număr) reveniri a lui Plahotniuc în politică.

1) Se datorează includerii sale în noua listă de sancțiuni a CUA;

2) “Plahotniuc acționează în interesele Moscovei de a destabiliza situația în Moldova ” și “FSB lucrează pentru răsturnarea guvernului din RM cu ajutorul oligarhilor fugari ” (această versiune, după o oarecare stupoare provocată de știrile apărute, au început să o vehiculeze reprezentanții partidului aflat la guvernare și adepții lor) ;

3) Partenerii occidentali îl repun în joc pe Plahotniuc deoarece înțeleg, că fotoliile Maiei Sandu și PAS au început să se clatine și că doar cu metodele de forță ei nu vor reuși să se mențină la putere.


Însuși Vladimir Plahotniuc spune că nu intenționează să se rețină în politicul moldovenesc pentru mult timp, ci doar pe perioada necesară pentru a depăși crizele și a pune țara pe calea dezvoltării normale și stabile . “Asta va dura mai puțin decît credeți voi ”, - a declarat fostul lider al democraților.

Însă doar anunțul “eu revin, pentru că-s un manager de criză eficient și știu ce-i de făcut ” nu este de ajuns. Unde, cum și în ce calitate revine Vladimir Plahotniuc în politică?

În principiu, în Moldova au mai rămas niște ”cioburi” politice, așa sau altfel legate de fostul lider al Partidului democrat. Același PDM, care la finele verii a purces la reanimarea centrului politic, în încercarea de a aduna un bloc politic de centru. Sau Partidul Pro-Moldova, care s-a înviorat după declarația lui Plahotniuc privind revenirea. Imediat după apariția “manifestului lui Plahotniuc” , Pro-Moldova a organizat un eveniment cu participarea lui Andrian Candu și Vladimir Cebotari, și și-a chemat adepții să se unească și să stabilească planul următoarelor acțiuni.

Politologul Vitalii Andrievschii nu exclude că Vladimir Plahotniuc poate deveni președinte al unui partid din RM. Puțin probabil să fie acesta PDM : luni Biroul executiv al partidului a decis unanim să recomande Congresului X al formațiunii, care se va desfășura în decembrie, candidatura lui Ion Sula, ex-ministru al agriculturii și industriei alimentare, în locul Monicăi Babuc, care părăsește această funcție. Dar iată Pro-Moldova, condusă temporar de Boris Foca, ar putea fi. Andrievschii crede că la moment Plahotniuc are nevoie de statutul de politican. De aici declarația lui despre revenirea în politica moldovenească

“Cred că în virtutea unor cauze cunoscute doar lui, Plahotniuc are nevoie să se prezinte anume ca politician, nu ca oligarh fugar. Și pentru că anunțul lui privind revenirea a apărut imediat după ce americanii au anunțat că i-au inclus în lista de sancțiuni pe Plahotniuc și Șor, cred că el cunoștea acest fapt. Cu siguranță, i-au mai rămas ceva relații cu americanii și el a fost prevenit, de aceea era gata pentru asta. Și acum are nevoie să fie ales președinte al unui partid, pentru ca în caz de necesitate avocații săi să poată da problemele juridice ale lui Vladimir Plahotniuc drept persecuții politice și comandă politică, în baza respectivului statut”, - crede Vitalii Andrievschii.

În opinia sa, revenirea fostului lider PDM în politică nu va fi una fizică. Cel mai probabil, el va face declarații, va comenta sau va filma spoturi video, cum o fac în prezent Șor din Israel și Cavcaliuc cu Platon din Londra.

“Ca Troțki, el va conduce de peste hotare, va participa de acolo la viața politică a țării. Da el are ce spune – Plahotniuc nu este un lider politic, dar este un bun manager. Asta va înviora cumva viața politică din Republica Moldova. Acum politica noastră are mare nevoie de oameni noi”, - crede Vitalii Andrievschii.

Că în prima etapă a activității sale politice reluate Vladimir Plahotniuc nu se va întoarce fizic în țară, crede și analistul politic Corneliu Ciurea. Dar, în opinia sa, oligarhul fugar este ghidat acum nu de dorința de a obține statut politic pentru a-și rezolva problemele juridice (în a.2015 acest truc a fost folosit cu succes de Ilan Șor, care a achiziționat mișcarea social-politică “Равноправие” și a devenit primar de Orhei), ci mai degrabă de setea de răzbunare.

“El va fi actorul politic, care la început va influența viața politică prin crearea sau cumpărarea unui partid. Pentru o persoană de talia lui Vladimir Plahotniuc, cumpărarea unui partid nu este o problemă majoră. Reieșind din starea de lucruri din țară, el înțelege că a sosit momentul și că se conturează o situație favorabilă revenirii sale la putere. Că a spus doar, în declarația sa, că “a venit timpul lui”. Cred că dl Plahotniuc dorește să se revanșeze, așa că va încerca să-și întoarcă puterea prin anumite acțiuni”, - spune Corneliu Ciurea.

Există două versiuni cu privire la aceea cum anume se va face aceasta. Ori pe valul de proteste, împreună cu Șor – atunci trebuie să ne așteptăm la intensificarea protestelor , posibil și la conectarea altor partide de opoziție la ele. Ori (dacă în spatele revenirii lui Plahotniuc în politică într-adevăr stau americanii), în scurt timp, din spusele lui Corneliu Ciurea, majoritatea parlamentară s-ar putea reformata și va apare o nouă forță politică.

“Dacă în spatele acestei declarații a lui Plahotniuc într-adevăr stau americanii, cred că este promovat următorul scenariu: are loc reformatare a majorității parlamentare, este creată o forță politică nouă, este format un nou guvern cu păstrarea Maiei Sandu în funcția de președintă a țării. Cel mai probabil, și pentru un al doilea mandat ”, - crede expertul.

În favoarea acestei versiuni vorbesc și niște zvonuri, venite din tabăra partidului aflat la guvernare. Canalele de telegram scriu, că cei din PAS se tem că anunțul oficial privind revenirea lui Plahotniuc nu este unica lovitură adusă actualei puteri și că în viitorul apropiat vor urma și altele.

Încă o lună în urmă canalul de telegram Mămăliga și Tocana , cu trimitere la sursele proprii, scris că deasupra vicepremierului Andrei Spînu s-au adunat nori grei: ambasada SUA, foarte activă în ultimul timp, este gata să-l ” sacrifice”. Kent Logsdon, noul ambasador american, deja împarte, de pe ecranele azurii, indicații judecătorilor și procurorilor moldoveni.

“Președintei Maia Sandu i s-a dat de înțeles în mod deschis, că soarta lui Spînu este pecetluită, și i s-a recomandat să nu se implice”, - scria ct Mămăliga și Tocana.

Reieșind din informațiile care s-au scurs în presă, această combinație menită să o scoată pe președinta Maia Sandu din fundătura în care s-a pomenit din cauza acțiunilor incompetente ale guvernului controlat de ea, a fost pregătită din timp. Dar putem presupune, că îndeplinirea ei a fost tergiversată de evenimentele din Ucraina.

Încă la începutul lui februarie agenția Omega, cu trimitere la o sursă anonimă din guvern, a scris că în cel mai apropiat timp este preconizată reconfigurarea fracțiunii PAS în parlament, pentru a reduce pierderile de imagine ale formațiunii politice. “Este o mișcare neordinară, deocamdată se fac calculele urmărilor posibile, dar decizia a fost luată deja”, - a declarat sursa agenției.

Din spusele ei, decizia a fost luată într-un cerc destul de îngust cu participarea președintei Maia Sandu. Partidul aflat la guvernare preconiza să-și împartă fracțiunea: partea “desprinsă” urma să aibă 23 sau 16 deputați. Sursa agenției Omega a refuzat să spună numele liderului grupului “de opoziție” PAS în parlament, dar a dat de înțeles că candidatul a și fost selectat. “Este o persoană care merită încredere și o va îndreptăți, nu vă neliniștiți”, - a declarat ea.

Dar probabil atunci această “operație” a fost stopată, deoarece pe fundalul zvonurilor privind scindarea în partidul ”Acțiune și Solidaritate ”, la televizor conducerea formațiunii a început să nege vehement această informație, numind ficțiune zvonurile despre divergențele din interiorul partidului. Vom vedea în ce măsură au acum dreptate comentatorii, și dacă de bună seamă în viitorul apropiat se preconizează reformatarea majorității parlamentare “de dragul salvării președintei”.

Se referă și la revenirea lui Vladimir Plahotniuc în politica moldovenească. Zvonurile despre “reversiunea politică” a fostului lider PDM circulă de luni bune, și au fost confirmate de actualul “manifest a lui Plahotniuc”. Iar în timp ce zvonurile circulau, adepții lui pregăteau condițiile pentru revenirea fostului lor lider.

Pavel Grigorciuc, șeful asociației pentru drepturile omului “Dreptul la Dreptate – Право на Справедливость” a scris pe rețelele sociale, că în lunile din urmă “într-un restaurant de la Botanica Jizdan a adunat reprezentanții structurilor de forță, iar Monica Babuc a mers în raioane și a împărțit bani activiștilor locali ”.

Comentatorii mai atenționează că în funcțiile-cheie din blocul de forță , la procuratură, CNA și în judecătorii stau în continuare oamenii lui Plahotniuc”, în ciuda tuturor declarațiilor actualei puteri că va “dezoligarhiza” sistemul. Jurnalistul Dmitrii Ciubașenco a numit aceste persoane “adormite” sau “conserve”, care cu siguranță își vor ajuta fostul boss.

Mai pe scurt, cum a declarat ex-liderul PDM, “a venit vremea lui”. Însă cine anume a decis acest lucru – el însuși, sau partenerii occidentali îl readuc în joc, vom afla ulterior. Dmitrii Ciubașenco a menționat, că “pe fundalul eșecurilor feerice ale puterii Maiei Sandu în regim non-stop, fostul regim Plahotniuc arată ca apogeul unui management eficient”.

Xenia Florea

8
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?