Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Ce stă în spatele primei implantări a unui cip în creierul uman?

21 feb. 09:26 (reactualizat 21 feb. 19:08)   Analitică
7031 0

Tehnologiile de genul cipării și redactării genelor deschid cutia Pandorei, căci azi nimeni nu poate prevedea seriozitatea schimbărilor economice, politice, sociale în viața omenirii, survenite odată cu implementarea unor atare posibilități.

***

La finele lunii ianuarie, Elon Musk a anunțat că pentru prima dată compania Neuralink a implantat în creierul unui om un cip, cu ajutorul căruia pot fi controlate gadgeturile externe ale organismului (inclusiv implanturile și protezele).

Musk promite, că primii oameni care vor fi cipați vor fi cei, care au pierdut abilitatea de a-și utiliza membrele: Imaginează-ți că Stephen Hawking ar putea comunica mai repede ca o dactilografă sau un licitator. Acesta este scopul ". Așa dar, procesul cipării omenirii a și început. În opinia cercetătorilor, de facto, grație lui a început competiția celor două concepții de «îmbunătățire » a omului.

Prima reiese din faptul, că omul va fi «îmbunătățit» prin redactarea genomului său încă în stadiul embrionar. Ceea ce, posibil, va exclude chiar graviditatea placentară și va face posibilă trecerea la cultivarea externă a embrionului uman. În rezultat, vor fi creați oameni specializați, care vor avea parametrii biologici (poate, și cei cognitivi) modificați. În acest caz omenirea va fi împărțită, de facto, în oameni «obișnuiți» și «specializați» .


A doua concepție este ceea ce fac structurile lui Musk și omologii lor chinezi. În acest caz «îmbunătățirea» omului are un caracter tehnologic – nprin implantarea unor sau altor dispozitive tehnice și electronice (implanturi și alte dispozitive). Primul dispozitiv de acest fel, probat cu succes de compania Neuralink și întitulat Telepathy, permite «să controlezi telefonul sau computerul, iar prin ele – orice alt dispozitiv, doar cu puterea gîndului ».

Musk nici pe departe nu este singurul preocupat de asemenea proiecte. Concomitent, zilele acestea s-au lăudat cu succesele privind ciparea oamenilor și savanții chinezi, care concurează cu Neuralink. Ei au declarat că au implantat reușit în creier un cip, care «e mai puțin agresiv și e situat nu în țesutul nervos, da în spațiul epidural al craniului ». Asta în timp ce cercetătorii de la Universitatea Nankai din Beijing încă în prima jumătate a a.2023 auefectuat un experiment prealabil reușit cu creierul unei maimuțe, dirijate de un braț robotizat printr-o interfață ”creier-mașină”. Sarcina cipului din creier este transmiterea fără fir a semnalelor către un computer, care le fa transforma în instrucțiuni de control pentru robot. Toate acestea au permis ca în procesul experimentului maimuța să învețe a dirija manipulatorul «cu puterea propriului gînd».

Elaborări similare fac și cercetătorii de la EPFL, care au elaborat neuro-cipul NeuralTree, care «poate trata tulburările creierului» și combină cipuri de putere redusă, algoritmi de învățare automată și electrozi moi implantabili, și formează o interfață neuronală capabilă să determine și să reducă simptomele tulburărilor neurologice (se crede că dispozitivul e de mare precizie și poate detecta convulsiile sau tremurul, precum și clasifica mișcările degetelor pentru a fi utilizate în neuroprotezare).

Despre elaborările de acest fel cunoaștem mult mai puțin ca despre ceea ce face Musk, poate pentru că în acest caz nu este tăinuit scopul final – influențarea directă a creierului uman. Tot aici putem atribui și posibilitatea mai puțin voalată de utilizare în sfera informațiilor militare, ca în cazul dispozitivului cu un singur cip, care imită vederea și memoria umană.

Această inovație Hi-tech, care imită capacitatea ochiului uman de a cuprinde, a procesa și păstra datele vizuale, se bazează pe un strat subțire de oxid de indiu legat și, conform versiunii oficiale, poate deveni un pas important spre aplicații de genul tehnicii cu conducere automată (automobile), care cere luarea rapidă și complexă a deciziilor. Spre deosebire de sistemele tradiționale, care necesită calcule externe consumatoare de energie, acest dispozitiv combină senzori, procesarea informațiilor și stocarea memoriei într-o singură unitate compactă.

Încă în timpul a.n. pandemii de covid, a devenit cunoscut, că Ministerul apărării SUA elaborează un cip-senzor de ultimă generație pentru implantare sub pielea omului ca «semna de control a motorului», iar medicii militari din Pentagon au început să povestească despre «tehnologiile următoarei generații», care «poate opri viitoarea pandemie» cu ajutorul «semnalului de la cipul de verificare a organismului uman». Cum funcționează asemenea cipuri, ajunse în interiorul organismului, inclusiv în interiorul pastilelor, încă în a. 2012 a explicat Reghina Dugan, director executiv Google și fostă șefă DARPA (Departamentul proiectelor de cercetare avansată la Pentagon).

Fundațiile Gates și Jeff Bezos au investit peste 75 de milioane de dolari în startup Synchron, dar și în ”computerul-creier”, care elaborează înterfețe (BCI). Respectivele dispozitive de genul Switch, elaborate de compania Synchron, introduse, aidoma unui stand coronarian, în vena jugulară umană, au fost testate pe oameni încă în a. 2022. Startup a implantat cipurile la doi din trei participanți la testare, pe care medicii urmau să-i urmărească timp de un an. Dar deși de atunci s-a scurs mult mai mult timp, rezultatele experimentelor se trec sub tăcere.

Încă nu demult oamenii credeau, că ciparea și redactarea genelor ține de viitorul îndepărtat. Dar cei de la Forumul Economic Mondial au declarat încă toamna trecută, că în cel mai scurt timp tuturor cetățenilor trebuie să le fie implantate cipuri, pentru ca ei să poată pe deplin «participa la viața societății și face lucrurile de bază», spre exemplu să cumpere alimente și leacuri. Conform declarațiilor profesorului Richard Verner, pe viitor acești oameni « vor avea nevoie de cele mai avansate tehnologii », așa ca «cipul implantat CBDC» și pentru a avea acces la propriile conturi bancare.

Anume concomitent cu aceste declarații, tot în toamna lui 2023 a devenit cunoscut, că Neuralink-ul lui Musk recrutează voluntari pentru ciparea creierului. Corporația a declarat public, că este în căutarea lor în septembrie, la scurt timp după ce a obținut acceptul privind testarea pe oameni. Tot atunci s-a spus, că cercetarea are ca scop verificarea tehnologiei Neuralink sub pretextul de a ajuta persoanele paralizate prin implanturi direct în creierul uman.

Inițial, experimentul presupunea un studiu de un an și jumătate (18 luni) și alte 5 ani de supraveghere. Dar, reieșind din recentele declarații ale lui Musk, experimentele privind «îmbunătățirea» omului au loc extrem de accelerat. Poate, una dintre cauza, devenită publică în vară, este știrea că proiectul cip-urilor computerizate cu țesut cerebral uman implantat va fi finanțatde militari.

Plus la asta, potrivit The Economist: «Comercializarea cipurilor specializate se transformă într-o industrie de un trilion de dolari ». În iunie, a devenit cunoscut, că Intel va investi $25 mlrd. în fabrica de producere a cipurilor din Israel, numită Fab 38. Este cea mai mare investiție internațională făcută vreodată în țară. Ministerul de finanțe a Israelului a anunțat, că întreprinderea se va deschide în a.2027, va funcționa opt ani și către a.2035 va avea un aport semnificativ în dezvoltarea industriei semiconductoarelor.

În rețea este accesibil interviul din 10 ianuarie, 2016 pentru postul elvețian RTS, în care Klaus Schwab explică faptul, că în viitorul apropiat omul va primi în corpul său un cip, pentru «a se contopi cu lumea digitală». E de menționat, că în scurt timp după aceasta, în a.2017, s-a aflat că Institutul Rockefeller a găsit o metodă de a controla fără fir celulele cerebrale ale șoarecilor. După care OMS a declarat deschis în actele sale, că vrea să redacteze genomul uman – să modifice («îmbunătățească») exteriorul omului și așa mai departe, adică să creeze "rasa ideală". Apărătorul și asistentul lui Schwab, Harari, a subliniat imediat, că „omul este un animal care poate fi spart”. Cercetătorii menționează: apariția a cel puțin două tipuri avansate de «îmbunătățire» a omului inevitabil poate deveni încă o scară socială pentru persoanele care «în mod normal» au puține șanse sau nu le au deloc. Părinții pot fi, așa dar, motivați să-și «îmbunătățească» copiii – pentru avansarea lor socială sau în carieră. În ambele cazuri va fi necesară o corectare serioasă a moralei și eticii existente. Și nu încape îndoială, că așa va fi, deoarece tentația de a-i da copilului tău o șansă este foarte mare.

Mai ales că FEM, OMS și alți adepți ai trans-umanismului de mult timp promovează activ tehnologia augmentării, care permite transformarea oamenilor în cyborgi și recomandă implantarea cipurilor cerebrale la copii, care nu numai că vor fi mai sănătoși, dar, chipurile, vor «deschide lumii calea spre obținerea unor abilități supraomenești ».

În a.2022, în ajunul summit-ului G20, portalul Forumului economic Mondial a proclamat, că implantarea cipurilor la copii este o decizie «justificată și rațională»: «Chiar dacă sună înfricoșător, cipurile fac parte din evoluția firească, prin care altă dată au trecut și alte lucruri purtate (de om) ». Propagandiștii lui Schwab, Gates și Co ne asigură că, spre deosebire de telefoanele care "pot fi simțite ca parte a corpului ", aceste tehnologii "vor fi împletite cu corpul sub forma implanturilor " și vor fi de folos la toate etapele vieții: copiilor în mediul școlar, profesioniștilor în muncă, și desigur persoanelor în etate.

Despre aceea că anterior, pentru a "sparge" omul, era nevoie de anumite cunoștințe în psihologie, iar acum poate fi suficientă puterea de calculare a computerului, se vorbește tangențial, ca despre ceva inexistent. În așa fel este tratat și prezentat refuzul la sarcina placentară («obișnuită») și trecerea la cyborgizare și reproducerea de tip extra-biologic, capabile să modifice morala și etica umană ( cel puțin, a acelei părți, care este interesată de acest gen de reproducere și «perfecționare»).

S-ar putea ca tehnologiile de genul cipării și redactării genelor să deschidă cutia Pandorei, căci azi nimeni nu poate presupune seriozitatea schimbărilor economice, politice, sociale în viața omenirii, survenite în rezultatul implementării acestor posibilități. Dacă aceste procese pot fi stopate, vor arăta anii imediat următori, încercări în acest sens se fac.

Spre exemplu, o parte din americani îl îndeamnă pe Elan Musk «să înceteze crearea cyborgilor ». Cel mai bogat om din lume i-a îngrozit chiar și pe admiratorii săi cei mai inveterați, după ce a povestit că startupul Neuralink a fost primul care a implantat un cip în creierul uman. Mulți dintre cei 170 de milioane de subscriitori ai lui Musk pe X (anterior Twitter) l-au acuzat de «control asupra rațiunii», crearea «cyborgilor» și chiar «jocul de-a Dumnezeu».

2
1
0
5
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?