Transnistria stiri: 1395
Eurovision stiri: 502

Ce a demonstrat „repetiţia” din Hînceşti?

17 mar. 2020,, 18:05   Analitică
10311 2

La alegerile parlamentare noi din Hînceşti, care s-au desfăşurat duminică în pofida „codului roşu” de pericol cu coronavirus, a învins candidatul Partidului Socialiştilor, Ştefan Gaţcan.

Cifrele de totalizare au arătat că toate şansele de a învinge în circumscripţia uninominală nr.38 le aveau cei de dreapta – dacă ar fi înaintat un candidat unic. În comunitatea experţilor se vorbeşte despre faptul că, dacă ar fi să apreciem alegerile noi din Hînceşti ca pe o repetiţie a viitoarelor alegeri prezidenţiale, Maia Sandu ca unul dintre principalii pretendenţi la funcţia de preşedinte, a avut nu tocmai cel mai reuşit start.

Alegeri în condiţii de coronavirus

În circumscripţia uninominală nr. 38 (Hînceşti) alegerile noi au avut loc în măşti, mănuşi şi cu antiseptice: tribut actualei realităţi „cu coronavirus”. Mai ales că printre cei infectaţi cu virusul COVID-19 este şi un locuitor din Hînceşti.

Zilele trecute pe reţelele de socializare s-a dicutat activ de ce autorităţile nu au anulat alegerile în circumscripţia uninominală nr.38, reieşind din situaţia epidemiologică din ţară şi dinamica răspîndirii coronavirusului în ţările UE. Mai ales că alegerile unui nou deputat nu vor determina „timpul probabil” în parlament.


Chestiunea anulării alegerilor la Hînceşti a fost discutată de autorităţi: CEC s-a adresat Consiliului Suprem de Securitate şi Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică cu rugămintea de a se expune dacă în legătură cu infecţia de coronavirus pot fi desfăşurate alegerile noi în circumscripţia electorală nr.38. Răspunsul a fost că dispoziţiile comisiei privind „codul roşu” de pericol nu se referă la alegeri.

“Conform legii, resctricţionarea drepturilor şi sistarea votului poate avea loc doar dacă parlamentul va anunţa situaţie excepţională în ţară, şi pentru că la această zi ea nu a fost declarată, organele electorale vor lua măsurile necesare pentru a asigura condiţii de maximă securitate pentru desfăşurarea alegerilor”, -a declarat preşedintele CEC, Dorin Cimil, la briefingul din 15 martie.

Apropo, o situaţie similară – alegerile pot fi anulate doar dacă este declarată situaţia excepţională sau de război – a fost în Ucraina vecină. De aceea, în pofida carantinei, duminică, 15 martie, aici, în circumscripţia electorală nr.179 (Harkov) au avut loc alegerile. Este o situaţie asemănătoare cu alegerile noastre de la Hînceşti. Duminica trecută s-a votat şi în Franţa, unde situaţia epidemiologică este mai proastă decît în Moldova. Duminică acolo, în pofida virusului COVID-19, a avut loc turul I al alegerilor municipale.

Pe fondalul revoltei unui şir de oponenţi şi comentatori politici pentru faptul că în timp ce ţara se află în zona de risc, autorităţile fac trimitere la legi, nu anulează alegerile şi astfel pun în pericol sănătatea oamenilor, comunitatea experţilor atrage atenţie faptului că nici unul dintre candidaţii din circumscripţia uninominală nr.38 (Hînceşti) aşa şi nu şi-a retras candidatura şi nu a chemat alegătorii să stea acasă. Nici autorităţile locale nu au ieşit cu asemenea chemări.

“Din partea unor partide, candidaţii cărora participau în alegeri, au răsunat chemări de a transfera votarea pentru o altă zi. Dar dacă vă nelinişteşte aşa de tare sănătatea populaţiei, logic ar fi fost ca vineri, să zicem, candidaţii voştri să fi anunţat imposibilitatea participării lor în alegeri în condiţiile pandemiei de coronavirus, să fi ieşit din cursa electorală şi să fi chemat cetăţenii să stea acasă. Atunci autorităţile ar fi fost nevoite să decidă: dacă în aceste condiţii alegerile ar fi avut loc, imaginea lor ar fi avut de suferit. Dar nimeni din candidaţii de dreapta nu a făcut acest pas. Doar Dorin Chirtoacă de la blocul “Unirea” a optat pentru transferarea alegerilor şi a trimis respectiva adresare CEC, dar fără a-şi retrage candidatura”, a spus politologul Vitalii Andrievschii.

Acelaşi lucru l-a menţionat şi fostul consilier al ex-premierului Sandu, Vladislav Kulminski. “Dacă candidaţii opoziţiei ar fi anunţat cu toţii că nu participă şi şi-ar fi chemat adepţii să nu iasă la vot, asta ar fi impus guvernul să adopte respectiva decizie. Însă opoziţia doar a urmărit ce va face Dodon, în loc să influenţeze activ decizia luată”, a declarat el în interviul pentru enews.

Iar ex-deputata Inna Şupac, director executiv al Institutului de iniţiative strategice, a arătat pe reţelele sociale, că “nici un partid parlamentar, nici un primar al localităţilor din raionul Hînceşti, nici actualul/fostul preşedinte al raionului Hînceşti, nici un consilier local nu a ieşit public cu cererea/declaraţia/prevenirea despre necesitatea tranferării alegerilor din cauza „codului roşu” de pericol al infectării cu coronavirus. Respectiv, ei nu au trecut testul. Testul la umanism”.

Cine a cedat Hînceştiul şi cui??

La 15 martie, la Hînceşti s-au prezentat la urne de două ori mai puţini cetăţeni cu drept de vor, ca la parlamentarele din 24 februarie,2019. Dacă acum un an prezenţa la urne a constituit aici 26 179 alegători, ori 41,9%, de această dată s-au prezentat la vot 14 401 sau 23,33%.

Respectiv, şi rezultatele actualilor candidaţi au fost mult inferioare ca a celor care au candidat anul trecut. Astfel, pentru învingătorul actualei curse , doctorul în medicină Ştefan Gaţcan (PSRM) au votat 5 539 persoane (39,45%). Pentru comparaţie: democratul Alexandr Botnari, care ulterior a renunţat la mandatul de deputat, a acumulat în scrutinul de data trecută 11 891 voturi sau 47,38%.

Ex-ministra justiţiei, Olesea Stamate(PAS), situată pe locul doi, a acumulat cu cca o mie de voturi mai puţin ca Gaţcan – 4 554 voturi sau 32,4%. Urmează candidatul PDM Ion Mereuţă - 1 810 voturi sau 12,89% şi independentul Grigore Cobzac – 1 792 voturi sau 12,76%. Cel mai prost rezultat l-a avut la Hînceşti Dorin Chirtoacă (blocul electoral “Unirea”) – 346 voturi sau 2,46%.

Dacă sumăm voturile, acumulate în circumscripţia nr.38 de candidaţii dreptei, aceste formaţiuni politice ar fi avut toate şansele să biruie dacă ar fi ieşit cu un candidat unic. Iată de ce din partea partidului Maiei Sandu şi a adepţilor lui acum a pornit un val de critici în adresa „trădătorului” Cobzac şi a Platformei DA, care l-a sprijinit în aceste alegeri.

“Este un rezultat bun pentru PAS. El a demonstrat iarăşi cum partidul poate munci şi mobiliza. Însă Platforma DA cu ambiţiile şi trădarea ei a arătat că nu poate fi tratată în serios, vorbesc despre liderul Platformei Andrei Năstase, ambiţiile căruia s-au soldat cu al doilea eşec”, a scris unul dintre utilizatorii reţelelor sociale.

Dar politologul Vitalie Andrievschii crede că anume Maia Sandu a cedat Hînceştiul socialiştilor.

“Ce trebuia să facă opoziţie în persoana liderului său neformal Maia Sandu? Să consolideze forţele de opoziţie din această circumscripţie, să găsească un sistem acceptabil de selectare a candidatului unic, să creeze un staff electoral comun şi să elaboreze o tactică acceptabilă. Acest lucru ar fi garantat victoria candidatului de dreapta, dat fiind că socialiştii niciodată nu au învins în această circumscripţie, iar forţele de dreapta al căror lider se consideră azi Sandu, întotdeauna au avut în acest raion majoritatea fermă.

Dar Maia Sandu s-a grăbit să-şi înainteze propriul candidat, fără a ţine cont barem de opinia acelor membri de partid, care locuiesc în raionul Hînceşti. Lidera PAS a trimis astfel un semnal că ea nu este un jucător de echipă, că există o singură părere corectă – a ei, că “eu am decis, iar voi - acceptaţi”. Asta i-a supărat pe alţi lideri de dreapta, care nu doresc să fie statiştii doamnei Sandu. Iată de ce în alegerile de la Hînceşti ei au lucrat nu pentru victoria candidatului lor Grigore Cobzac, care în semn de protest împotriva deciziei Maiei Sandu a decis să candideze independent şi care a fost susţinut de Platforma DA şi Partidul unităţii naţionale (PUN) al lui Octavian Ţîcu, dar împotriva candidatei PAS. Şi dacă luăm rezultatele alegerilor în întregime, vedem că Maia Sandu, fie şi cu rezultate bunicele ale candidatei sale, s-a pomenit singură. Pentru ea, nu este cea mai fericită situaţie în perspectiva alegerilor prezidenţiale”, crede V. Andrievschi.

“Repetiţia” pentru alegerile prezidenţiale

Încă în ajunul scrutinului din circumscripţia nr.38, politologii numeau aceste alegeri “teren de testare a partidelor politice în ajunul cursei prezidenţiale”.

Aşadar, ce a arătat „terenul de testare” din Hînceşti şi evenimentele care au urmat, adică – crearea coaliţiei PSRM-PDM chiar a doua zi după scrutin? Că socialiştii şi democraţii îşi pot uni eforturile în prezidenţiale. Unul dintre analiştii politici a spus că are informaţii cum că, deşi PDM avea propriul candidat la Hînceşti, graţie înţelegerii cu socialiştii democraţii „au redus” activitatea lui, în special în ajunul scrutinului, fapt care a asigurat parţial victoria candidatului socialist în alegeri. Cred că graţie acestei cedări PDM a obţinut victorie într-un anumit punct din înţelegerile privind coaliţia cu PSRM”, a menţionat interlocutorul nostru.

În aceste alegeri, unioniştii au testat noul bloc electoral “Unirea”, cu care, tot ce-i posibil, vor merge în prezidenţiale, şi apoi şi în parlamentare. Dar Dorin Chirtoacă, candidatul comun al celor cinci partide unioniste, a demonstrat la Hînceşti un rezultat extrem de slab.

Iar în tabăra celorlalte partide de dreapta, cum a amenţionat unul dintre comentatorii politici, “domneşte o dezbinare totală”. În opinia sa, Maia Sandu ar putea rămîne singură în alegerile prezidenţiale: nici Andrei Năstase, nici Octavian Ţîcu nu doresc să o vadă pe post de lider şi candidat al opoziţiei de dreapta. Măcar şi pentru faptul că ei privesc alegerile prezidenţiale din perspectiva celor parlamentare. De aceea, este convins interlocutorul nostru, pentru Ţîcu şi Năstase este de preferat ca în alegerile prezidenţiale să biruie Igor Dodon, nu Maia Sandu. “Dacă Dodon va fi în continuare preşedinte, Octavian Ţîcu şi Andrei Năstase vor avea un duşman politic concret, cu care vor lupta activ şi îşi vor mobiliza adepţii. Dar dacă în prezidenţiale biruie Maia Sandu, o parte din electoratul partidelor lor ar putea migra spre învingător, lucru care nu poate fi pe placul lui Năstase şi Ţîcu” .

Mai pe scurt, fiecare dintre partidele-participante la alegerile noi de la Hînceşti trebuie să tragă concluzii din rezultatele scrutinului şi să ţină cont de ele în viitoarea lor campanie pentru alegerea preşedintelui.

Xenia Florea

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?