Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Bătălia pentru Hîncești: un poligon pentru alegerile prezidențiale

13 mar. 2020,, 17:54   Analitică
9027 3

În această duminică, în circumscripția uninominală nr. 38 (Hîncești) vor avea loc alegeri parlamentare.

Aceste alegeri, obișnuite, în principiu (un nou deputat în parlament oricum nu va schimba „vremea”), demult sînt considerate un eveniment la scară națională. Analiștii politici spun că circumscripția nr. 38 este un teren de testare pentru partidele politice în ajunul cursei prezidențiale.

Cum „pisica neagră” din Hîncești a trecut între Sandu și Năstase

Noile alegeri parlamentare din circumscripția electorală nr. 38 au fost anunțate, după ce, pe 5 decembrie anul trecut, democratul Alexandru Botnari a renunțat la mandatul de deputat, preferînd funcția de primar al orașului Hîncești.

Botnari nu numai că și-a depus mandatul de deputat, dar și-a anunțat și retragerea sa din Partidul Democrat. „Astăzi am anunțat retragerea mea din PDM. Am decis să mă retrag și din politică și din tot ce are legătură cu ea. Dacă voi reveni - nu pot spune. Vreau să mă dedic muncii în beneficiul cetățenilor în calitate de primar al orașului Hîncești”, a spus el atunci.


La locul său în Parlament, eliberat după demisie, pretind cinci persoane, dintre care doar două sînt din localitate. Celelalte patru sînt înaintate de către partidele din Chișinău. Iar această "distribuire din centru", încă de la începutul cursei electorale s-a transformat într-un scandal. Hîncești a devenit acea pisică neagră care a trecut nu doar între partidele "Acțiune și Solidaritate" (PAS) și Platforma "Demnitate și Adevăr" (PPDA), care încă nu demult constituiau blocul politic ACUM, dar și între PAS și organizația sa teritorială din Hîncești.

La început, Platforma DA a mizat pe faptul că Maia Sandu, care vrea să fie un candidat unic din partea partidelor proeuropene la alegerile prezidențiale, îl va susține pe Andrei Năstase în calitate de candidat unic la alegerile din Hîncești. "Sondajele independente au demonstrat că liderul DA, Andrei Năstase, are cele mai mari șanse de a cîștiga alegerile în circumscripția electorală uninominală nr. 38", spuneau reprezentanții Platformei DA la finele lunii ianuarie. Dar, înțelegînd că acest lucru ar putea provoca gelozie politică din partea conducerii Partidului Acțiune și Solidaritate, DA a propus colegilor înaintarea omului de afaceri Alexandru Macedonean în calitate de candidat unic.

Pe susținerea candidaturii sale din partea colegilor de partid conta și membrul organizației PAS din Hîncești, Grigore Cobzac. Cobzac a mai fost deja deputat în Parlament - în anii 2010-2014 și 2014-2019 (fracțiunea PLDM). Iar la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 a candidat în circumscripția uninominală nr. 38 din partea blocului electoral "ACUM Platforma DA și PAS", ocupînd locul doi și acumulînd 33,44%.

Cu toate acestea, colegii din conducerea centrală nu au luat în considerație meritele sale anterioare: PAS a înaintat-o în calitate de candidat la funcția de deputat în alegerile din circumscripția uninominală din Hîncești pe Olesea Stamate. "Doamna Olesea Stamate este fost ministru al Justiției, un coleg în Guvernul pe care l-am condus, o mare luptătoare pentru reforma Justiției și pentru combaterea corupției, este specialist în drept și Parlamentul RM are nevoie de specialiști veritabili în drept", a declarat Maia Sandu, îndemnînd colegii de la Platforma DA să susțină această candidatură.

"Maia Sandu nu consideră de cuviință să asculte opinia lui Andrei Năstase și a partidului său. Între ei lipsește un contact și ei nu sînt capabili să negocieze. Maia Sandu consideră Platforma DA un material politic auxiliar", au declarat atunci comentatorii politici.

Însă nici Andrei Năstase, nici mai mulți tovarăși de-ai Maiei Sandu din Hîncești nu au vrut să fie ”material auxiliar”. Candidatul oficial PAS, Olesea Stamati, nu a primit susținerea celulei locale a partidului, care a hotărît să-l susțină pe Grigore Cobzac. Cobzac, în semn de protest față de decizia Consiliului Național al partidului, a depus actele pentru înregistrarea la Comisia Electorală de circumscripție în calitate de candidat independent.

Platforma DA, rămînînd în circumscripția nr. 38 fără un candidat (deputatul în prima legislatură a parlamentului, Mihail Druță a refuzat să candideze fără susținerea candidaturii sale de către alte partidele de dreapta), a declarat că-l va susține la alegerile din 15 martie pe Grigore Cobzac, care ”a fost candidatul comun al puterii antioligarhice la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 în circumscripția electorală Hîncești, și care, în condițiile unor alegeri inegale și ilegale, a reușit să acumuleze mai mult de 33% din voturi, ocupînd locul doi". Au susținut această candidatură și unioniștii din Partidul Unității Naționale (PUN). Vlad Țurcanu, înaintat de PUN, a anunțat că-și retrage candidatura în favoarea lui Grigore Cobzac, deoarece "el are cele mai mari șanse de a învinge candidații PSRM și PDM și noi nu vrem să rupem voturile pentru victoria candidatului proeuropean".

Pentru nesupunerea față de decizia conducerii partidului, Grigore Cobzac a fost exclus din Partidul Acțiune și Solidaritate, despre care fapt a fost anunțat prin poșta electronică. Maia Sandu, iar în spatele ei și Olesea Stamati, l-au acuzat pe Cobzac că "joacă jocul lui Dodon" și îi ajută pe socialiști. Din PAS a fost exclus și președintele organizației de partid din Hîncești, Marcel Petrușan, pentru că l-a susținut pe Cobzac.

Cinci persoane pe un singur loc

În alegerile parlamentare noi în circumscripția electorală nr. 38 (Hîncești) participă cinci persoane: inițial au fost înregistrați șapte candidați, dar pe 28 februarie, candidatul PLDM, fostul șef al oficiului teritorial al Cancelariei de Stat Hîncești, Anatolie Postolachi, a renunțat la cursa electorală. La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, aici, pentru mandatul de deputat au luptat patru persoane.

Un astfel de interes sporit față de alegerile din Hîncești, consideră experții, denotă faptul că formațiunile politice examinează aceste alegeri mult mai larg decît pur și simplu completarea unui post vacant apărut în legislativ. Acum acestea sînt mai degrabă un teren de testare pentru alegerile prezidențiale și posibilele alegeri parlamentare anticipate, unde fiecare dintre partidele participante au de rezolvat anumite sarcini.

Candidații locali:

Ion Mereuță (PDM) - decizia de a-l înainta a fost luată de Organizația Hîncești a PDM, iar conducerea centrală a partidului a susținut-o. Mereuță este jurist de profesie, în prezent activează în calitate de profesor la Universitatea Europeană din Moldova (UTM) la Catedra de Drept Public. După alegerile locale de anul trecut, el a devenit consilier în Consiliul Raional Hîncești. A fost secretar al organizației raionale Hîncești a PDM. A ocupat funcția de șef al Biroului Teritorial al Cancelariei de Stat din Hîncești.

Grigore Cobzac (candidat independent) – director al firmei de construcții "Digricom" (Hîncești). A fost membru al Consiliului Politic Național al PLDM. De două ori (în 2010 și 2014) a fost ales deputat pe listele Partidului Liberal Democrat. Din iulie 2011 pînă în noiembrie 2014 a fost președinte al raionului Hîncești, președinte al Consiliului Regional pentru Dezvoltare Centru. Ieșind din PLDM, el s-a alăturat proiectului politic al Maiei Sandu, din care, la sfîrșitul lunii ianuarie a acestui an, a fost exclus pentru samovolnicie.

Candidații din "capitală":

Ștefan Gațcan (PSRM) este medic obstetrician-ginecolog, doctor în științe medicale, unul dintre cei mai cunoscuți savanți autohtoni din domeniul medicinii. Fondatorul și conducătorul primei maternități private din Moldova, Centrul obstetrico-ginecologic Extramed. În perioada 2012-2015 a fost director al Institutului Mamei și Copilului. Este conferențiar, profesor universitar la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”N. Testemițanu”.

Olesea Stamati (PAS) – Ministru al Justiției în guvernul Maia Sandu. A lucrat la Fundația SOROS-Moldova, a fost expert în mai multe proiecte, desfășurate cu Cancelaria de Stat, MAI, Ministerul Educației. La momentul numirii în funcția de ministru a fost președintele Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă. Stamate deține licență de avocat. Din 2011 este membră a Uniunii Avocaților din RM.

Vitalie Balinschi (Partidul "Șor") - vicepreședinte al Partidului "Șor". Jurist de profesie, deține o diplomă în drept economic. A fost șef al Inspectoratului Fiscal de Stat din raionul Orhei, precum și șeful Inspectoratului Fiscal de Stat al mun. Chișinău. În anii 2011-2015 a fost consilier al Consiliului Raional Orhei, iar în anii 2015-2019 – consilier al Consiliului Municipal Orhei.

Dorin Chirtoacă (Blocul electoral "Unirea") este președinte al Partidului Liberal. A fost primar general de Chișinău. Pînă la venirea sa în politică a activat în calitate de redactor al emisiunii "Surprize, surprize" de la postul de televiziune român TVR1. A fost coordonator al proiectelor Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului în Moldova. În mai 2017 a fost reținut de ofițerii Centrului Național Anticorupție în dosarul parcărilor cu plată și plasat în arest la domiciliu. În luna iulie a aceluiași an a fost suspendat din funcția de primar general pe durata procesului judiciar. La 16 februarie 2018 și-a anunțat demisia, cu un an și jumătate înainte de încheierea mandatului de primar al Chișinăului. Este consilier al Consiliului Municipal Chișinău din partea fracțiunii PL.

Cu cîteva zile înainte de alegerile în circumscripția electorală uninominală nr. 38, Comisia Electorală Centrală a cerut excluderea din cursa electorală a candidatului din partea partidului Șor, Vitalie Balinschi. El a fost acuzat de folosirea de fonduri financiare nedeclarate pentru a atrage alegătorii (produse gratuite și transport gratuit), precum și de desfășurarea campanie electorale înainte de începerea acesteia (o plîngere în acest sens a depus la CEC Partidul Liberal). Cu toate acestea, Curtea de Apel a respins plîngerea Comisiei Electorale Centrale. Doar vineri, practic în ultimul moment, Curtea Supremă de Justiție a hotărît să elimine din cursa electorală pe Vitalie Balinschi.

Cu toate acestea, experții nu-i dau prea multe șanse de cîștig. "La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, candidatul Partidului "Șor" în circumscripția electorală uninominală nr. 38 s-a poziționat pe ultimul loc. La alegerile locale din Hîncești, șoroviștii a acumulat mai puțin de 3% - ei au acolo o structură de partid foarte slabă. Nu cred că acum rezultatul va fi mai bun", consideră analistul politic Igor Boțan.

Cine va cîștiga în circumscripția nr. 38?

Cele mai puternice structuri de partid în Hîncești au PSRM și Partidul Democrat. De aceea, ar fi mai logic dacă lupta de bază în actualele alegeri s-ar desfășura între candidații acestora.

La alegerile parlamentare din februarie 2019, în circumscripția uninominală nr. 38 a cîștigat anume candidatul PDM, Alexandru Botnari, care a cumulat 47%. Acum, însă, Partidul Democrat trece printr-o perioadă mai grea – el nu mai este partidul de guvernămînt, este pe punctul de a se dezbina (foștii colegi, iar acum reprezentanții proiectului politic "Pro Moldova", încearcă în mod activ să preia de la el organizațiile teritoriale), de aceea șansele de a cîștiga a actualului candidat la funcția de deputat PDM nu sînt foarte mari.

Pe locul doi la alegerile din februarie anul trecut s-a situat reprezentantul Blocului electoral ACUM, Grigore Cabzac (aproape 34%). Un astfel de rezultat înalt a fost obținut datorită faptului că Cabzac a fost un candidat comun al Partidului PAS și Platformei DA și a faptului că blocul electoral ACUM a fost susținut atunci de mai multe partide de dreapta. Drept rezultat, în mai multe circumscripții uninominale, inclusiv Hîncești, s-a reușit mobilizarea electoratului de dreapta.

Acum, o uniune între PAS și Platforma DA în circumscripția uninominală nr. 38 nu se observă: aceste partide susțin diferiți candidați. În plus, din cauza principialității absolut lipsite de logică a Maiei Sandu în materie de desemnare a candidatului la alegerile din Hîncești, a apărut nu numai un conflict între PAS și Platforma DA, dar și o tensiune între partidul ”Acțiune și Solidaritate” și organizația sa din Hîncești. În plus, și Blocul electoral "Unirea" (format din 5 partide unioniste) a înaintat candidatul său la funcția de deputat în circumscripția electorală nr.38, fapt ce dezbină și mai mult electoratul local de dreapta. De aceea, este puțin probabil ca la alegerile din Hîncești să cîștige Grigore Cobzac susținut de Platforma DA sau candidatul PAS, Olesea Stamate.

Majoritatea experților consideră că în această duminică, în circumscripția uninominală nr. 38 va cîștiga candidatul socialiștilor, renumitul medic Ștefan Gațcan. El, apropo, se află pe primul loc și în sondaje. Astfel, în studiul companiei Data (sondajul a fost efectuat în rîndul locuitorilor circumscripției uninominale nr. 38, în perioada 19-25 februarie) pentru Gațcan au fost gata să voteze 13% dintre cetățenii chestionați. Acesta a fost urmat de Grigore Cobzac cu 11%. Cîte 10% sondajul i-a dat Olesei Stamati (PAS) și lui Vitalie Belinschi (Partidul "Șor") și cîte 6% - candidatului PDM, Ion Mereuță și liberalului Dorin Chirtoacă.

Faptul că la alegerile din Hîncești, cel mai probabil va cîștiga Ștefan Gațcan, a recunoscut recent și liderul Platformei DA, Andrei Năstase. Despre aceasta a declarat și consilierul fostului premier Maia Sandu, Vladislav Kulminski. În emisia postului de radio "Europa Liberă" el a spus că, din cauza luptei acerbe dintre candidatul PAS Olesea Stamate și candidatul independent Grigore Cobzac, susținut de Platforma DA, ar putea cîștiga, în cele din urmă, candidatul Partidului Socialiștilor.

Poligon pentru alegerile prezidențiale

La alegerile repetate din Hîncești, partidele politice rezolvă probleme care ies cu mult din cadrul alegerii unui nou deputat în actualul parlament. Potrivit analistului politic, Igor Boțan, la Hîncești s-a creat o anumită situație politică, iar dacă după alegerile din 15 martie ea se va schimba - acesta va fi un semnal pentru partidele politice de a trage concluzii în toată țara.

Pentru partidele PAS și Platforma DA, ținînd cont de alegerile prezidențiale care se apropie, după cum a menționat într-un interviu pentru Sputnik-Moldova sociologul Ian Lisnevski, alegerile din Hîncești vor fi un test: ce s-ar putea întîmpla dacă vor merge în alegeri cu diferiți candidați. Iar pierderea Olesei Stamate (dacă va acumula mult mai puține voturi decît fostul membru PAS, Grigore Cobzac), spun experții, ar putea fi un duș rece pentru Maia Sandu, și, probabil, o va face sa se gîndească la faptul că egoismul față de potențialii aliați politici și organizațiile de partid în teritoriu este nepotrivit și chiar periculos pentru viitorul său politic. Politicienii din segmentul de dreapta nu sînt mulțumiți de rolul de statisticieni, atribuit de liderul partidului Acțiune și Solidaritate.

Unioniștii își scot noul bloc electoral "Unirea" la alegerile din Hîncești. De obicei, partidelor de extremă dreapta din Moldova mereu le-a fost greu să ajungă la un acord privind unitatea, de aceea este interesant rezultatul pe care îl va arăta candidatul Dorin Chirtoacă în circumscripția electorală nr.38. Democrații, ținînd cont de pierderea statutului de partid de guvernămînt și de amenințarea cu sciziunea, vor trebui să se mobilizeze și să muncească mult în teritoriu, pentru a nu pierde ceea ce au, iar rezultatele alegerii în circumscripția uninominală nr. 38 vor deveni un semnal al stării reale a lucrurilor în teritoriu.

În general, fiecare dintre partidele participante la alegerile din Hîncești își are propriile obiective și scopuri în această cursă electorală.

Xenia Florea

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?