X 
Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Alegerile parlamentare noi. În “cursă” - 29 candidați

15 oct. 2019,, 17:55   Analitică
5243 1

La 20 octombrie, în afară de primari și consilieri locali, alegătorii din patru circumscripții uninominale vor trebui să aleagă încă o dată deputați în parlament.

Patru mandate de deputat în legislativ au devenit vacante din diferite motive – cineva a mers în guvern, cineva a depus mandatul benevol, cineva a fugit peste hotarele țării. Oricum, în circumscripțiile uninominale în care au fost aleși ex-deputații, se vor organiza alegeri parlamentare noi – cheltuieli, datorate sistemului electoral mixt.

Pentru locurile vacante candidează 29 persoane. Șapte dintre ele deja au fost în parlament, inclusiv Vasile Năstase, fratele liderului Platformei DA Andrei Năstase, și Nicolae Alexei, fostul șef al Departamentului pentru combaterea crimei organizate și corupției, devenit celebru la finele anilor 1990 - ambii foști deputați în Sovietul Suprem al RSS Moldovenești, ambii au votat pentru Declarația de independență.

Circumscripția electorală nr.17 Nisporeni

În această circumscripție mandatul de parlamentar a devenit vacant la 30 iulie, după ce Vladimir Plahotniuc, fostul lider PDM, fugar acum din Moldova, a anunțat pe o rețea socială că renunță la mandatul de deputat.


Anterior se spunea că circumscripția uninominală nr.17 Nisporeni a fost creată special ”pentru Plahotniuc” – căci este baștina lui. La alegerile parlamentare din 24 februarie, fostul președinte PD a ieșit învingător aici cu rezultatul nr. 2 printre uninominali - 72,36% (cel mai bun rezultat - 80,96% - l-a avut Maia Sandu), și a promis să îndeplinească toate promisiunile făcute cetățenilor în cadrul numeroaselor întîlniri electorale. Dar deja la 30 iulie, V. Plahotniuc a declarat că mandatul său de deputat “nu mai valorează nimic”, de aceea el nu-și poate îndeplini obligațiunile asumate în fața alegătorilor din Nisporeni.

Locul doi în circumscripția Nisporeni cu rezultatul 18,36% l-a ocupat atunci candidatul blocului ACUM Ion Terguță –jurnalist, fost director al reprezentanței companiei televizate “МИР” în Moldova, ex-președinte adjunct PLDM. La 20 octombrie el va mai încerca o dată să acceadă în parlament în această circumscripție pe post de candidat ACUM. Ca și candidatul PSRM, Pavel Artamonov, președintele organizației teritoriale a PSRM, care în februarie a avut rezultatul de 6,49%.

De această dată, în această circumscripție electorală este mult mai aglomerat decît în februarie. Atunci toată lumea înțelegea că la Nisporeni va învinge Plahotniuc, iar ceilalți candidați (patru la număr) vor fi pe post de mulțime democratică. De această dată nu există un favorit în circumscripția Nisporeni, de aceea și numărul pretendenților la locul eliberat este mai mare.

La 20 octombrie pentru mandatul de deputat în circumscripția uninominală nr. 17 vor lupta șapte candidați. Cel mai cunoscut, la nivel național, este Ana Guțu, vicepreședinta Partidului Unității Naționale (partidul Băsescu-Șalaru). Ea a fost deja în parlament – în anii 2009-2014 din partea Partidului Liberal. După care i-a părăsit pe liberali pentru liberalii reformatori, dar și ei au dezamăgit-o. În anul 2013, deputata Ana Guțu se revolta că salariile aleșilor poporului erau mici și cerea majorarea lor – cel puțin 1200 euro/lună, deoarece comparativ cu salariile colegilor din străinătate salariul unui deputat moldovean, din spusele ei, “este o rușine”. Acum Ana Guțu din nou se vrea în legislativ – de data aceasta pentru a “deveni vocea unirii în parlamentul moldovenesc”.

La nivel local, cel mai cunoscut pretendent la mandatul de deputat în circumscripția nr.17 este candidatul PDM, președintele raionului Nisporeni Ghenadie Verdeș. Președinte de raion el a devenit la mijlocul anlui 2017, după demiterea predecesorului său Ion Artene. Anterior, ocupase funcția de vicepreședinte. În alegerile locale din 2011 a candidat la funcția de primar de Nisporeni din partea Partidului Liberal, ulterior a aderat la PDM.

Partidul Comuniștilor l-a înaintat în această circumscripție pe secretarul comitetului raional Nisporeni Ion Țugulea (ex-vicepreședinte al Consiliului raional Nisporeni). Tot în această circumscripție candidează doi independenți – Emilia Rustic, fosta șefă a serviciului investiții capitale a Ministerului Culturii, în prezent – consultant principal la Ministerul Finanțelor, și chirurgul Ion Angheluță (în alegerile parlamentare din 1998 a candidat pe listele Partidului Forțelor Democratice a lui Valeriu Matei ).

Experții cred că în circumscripția electorală nr.17 lupta decisivă se va da între Ion Terguță (blocul ACUM) și Ghenadie Verdeș (PD). Șansele ambilor candidați constituie 50/50.

Circumscripția electorală nr.33 mun. Chișinău - Băcioi, Codru, Durlești, Sînjera, Trușeni

Aici mandatul de deputat a devenit vacant după ce Andrei Năstase, copreședintele blocului ACUM, care a învins cu 46,32%, a mers la guvern, a fost numit viceprim-ministru, ministru de Interne, și la 8 iulie și-a depus mandatul de deputat.

La acest loc pretind șase candidați, inclusiv fratele lui Andrei Năstase, Vasile – jurnalist, moderatorul unei emisiuni la postului Jurnal TV, redactor-șef al ziarului “Glasul națiunii” , care încearcă să intre în parlament pe valul popularității fratelui său mai mic. Nu degeaba în documentele electorale el este înregistrat ca “Vasile –Andrei Năstase” (pe de o parte, Andrei este patronimicul său, pe de alta – prenumele fratelui care are un rating mai mare).

Năstase-seniorul, la fel ca fratele său acum jumătate de an, candidează în circumscripția nr.33 din partea blocului ACUM. Cei din Platforma DA spun că Andrei Năstase, cică, ar fi fost contra înaintării fratelui său pe post de candidat în alegerile parlamentare din 20 octombrie. Însă la ședința consiliului blocului decizia de a-l înainta pe Vasile Năstase a fost luată cu majoritatea voturilor: Andrei Năstase a fost unicul care a votat “împotrivă”.

Vasile Năstase a fost deja deputat în parlament. În primul parlament – Sovietul Suprem al RSSM. Pe atunci era unul dintre cei mai tineri parlamentari, a învins în circumscripția electorală nr. 331 (r-nul Telenești) și a fost unul dintre semnatarii Declarației de independență. A fost membru al Comitetului executiv al Frontului popular, apoi – unul dintre liderii mișcării protestatare din anii 2015-2016 și unul din fondatorii Platformei civice “Demnitate și Adevăr”, devenită ulterior Partidul “Platforma DA”.

Deputat în Sovietul Suprem al RSSM (primul parlament al Republicii Moldova) a fost și Nicolae Alexei, care candidează independent în circumscripția uninominală nr. 33.

Pe timpuri, numele generalului Alexei – directorul Departamentului pentru combaterea criminalității organizate și corupției – era unul răsunător. Se spunea că în alegerile parlamentare din 2001 președintele de atunci al țării, Petru Lucinschi, l-a delegat expres în PPCD pentru a spori șansele electorale ale acestuia. Creștin-democrații au obținut atunci 11 mandate, iar Nicolae Alexei (nr.2 pe lista electorală a partidului) era numit “locomotiva electorală” a PPCD.

Între anii 2001-2005 a fost deputat în parlament. În anul 2005 a fost ales președinte al Partidului Echității Social-Economice (ulterior redenumit Partidul Lege și Dreptate), a candidat pe lista acestei formațiuni în alegerile parlamentare din 2005, apoi - șef al Inspecției ecologice de stat. În aprilie 2009, a candidat din partea Uniunii centriste din Moldova. Așadar, pentru Nicolae Alexei este a cincea tentativă de a obține mandatul de deputat.

Tot în această circumscripție uninominală candidează și alți foști parlamentari: președintele PLDM - Tudor Deliu (a fost deputat în perioada martie 2010 – februarie 2019), candidatul PSRM, consilierul municipal - Svetlana Popa (a fost deputat PCRM în anii 2009-2010), candidatul PDM, administratorul Zonei Economice Libere Expo-Business-Chisinau - Veaceslav Nedelea (a acces în parlament în mai 2018 în locul lui Nicolai Dudoglo, care și-a depus mandatul).

Unicul “ne-deputat” în acest grup de pretendenți la mandatul vacant este Lidia Grozav, candidat independent.

În opinia experților, în această circumscripție mandatul de deputat îi va reveni, probabil, “ca moștenire” lui Vasile Năstase. Deși unii comentatori politici nu exclud că Svetlana Popa, care în februarie a candidat din partea PSRM în circumscripția uninominală nr.32 (Bubuieci, Budești, Ciorăscu, Colonița, Condrița, Cricova) îi va face concurență.

Circumscripția electorală nr.48 - Tiraspol, Slobozia, Bender

La 17 iulie, independentul Viorel Melnic, care a învins în această circumscripție cu rezultatul 62,74%, fost viceministru al Economiei și fost șef al Serviciului vamal, și-a depus mandatul de deputat. El a declarat că în parlamentul ales prin sistemul electoral mixt rolul deputaților independenți este redus la zero și el este limitat în posibilitățile de a îndeplini obligațiunile asumate în fața alegătorilor.

Chiar dacă în alegerile din 24 februarie Viorel Melnic a candidat independent, unii politologi îl numeau ”candidatul lui Șor”( Melnic a fost consilierul lui Ilan Șor și partenerul de afaceri al acestuia în sfera duty-free, președinte al consiliului administrativ al Unibank, falimentat ulterior, în raportul Kroll-2 numele lui este pomenit alături de alte persoane apropiate lui Șor). Conform altei versiuni, în circumscripțiile ”de pe malul stîng” în alegerile parlamentare din februarie au învins candidații ”independenți” ai lui Plahotniuc.

Așa sau altfel, anume în circumscripțiile ”transnistrene” nr. 47 și nr.48, unde au biruit candidați independenți, în alegerile din februarie au avut loc cele mai multe falsificări: aducerea masivă organizată a alegătorilor de pe malul opus și achitarea anumitor sume (20-25 dolari) pentru votul în favoarea candidaților ”necesari”. Astfel, în ziua alegerilor pe internet a apărut o înregistrare în care alegătorii dintr-un microbuz erau îndemnați să-l voteze pe Viorel Melnic, care a și învins atunci în circumscripția nr.48.

În opinia experților, puțin probabil ca de această dată în această circumscripție electorală să existe agiotajul din februarie, de aceea nu face să ne așteptăm la cifrele-record ale locuitorilor de pe malul stîng al Nistrului, dornici să participe la vot.

Acum la mandatul pentru circumscripția nr. 48 (Tiraspol, Slobozia, Bender) pretind cinci candidați – trei reprezentanți ai partidelor politice și doi independenți. Trei dintre ei deja au candidat aici la 24 februarie. Este vorba despre candidatul PSRM, Vitalii Evtodiev (inginer-constructor, expert tehnic la “Savim-Com”, companie specializată în expertiza construcțiilor), candidatul blocului ACUM, Ivan Iovcev (pedagog, directorul liceului teoretic ”Lucian Blaga” din Tiraspol) și candidatul independent Petru Ursu (jurist, proprietarul biroului de avocați ”Petru Ursu”).

Tot în această circumscripție mai candidează avocatul Alexei Frunze de la PLDM (în alegerile din 24 februarie a candidat independent în circumscripția vecină nr. 47 - Camenca, Rîbnița, Dubăsari, Grigoriopol) și independentul Teodor Turta (director și fondator al unul șir de companii în domeniul tehnologiilor informaționale și financiare, proprietarul internet-magazinului eshop.md).

Experții cred că în această circumscripție, cel mai probabil, va învinge candidatul PSRM, Vitalii Evtodiev.

Circumscripția electorală nr.50 - Europa occidentală

Circumscripția cu cel mai mare număr de candidați în actualele alegeri. La mandatul de deputat aici pretind 11 candidați.

În circumscripția nr.50, mandatul de deputat a devenit vacant la 8 iulie – după ce prim-ministra Maia Sandu, care a candidat din partea blocului ACUM și a învins cu rezultatul de 80,69% din voturi, a depus mandatul de ales al poporului.

Blocul ACUM a înaintat pentru acest mandat candidatura jurnalistei Galina Sajin. Ea locuiește în Italia, comuna San Giorgio di Piano (provincia Bologna) din 2006. O vreme a activat ca ”asistent familial”. Pe pagina sa socială Galina a scris, că de 13 ani este reprezentantă a diasporei moldovenești, de aceea ”poate reprezenta cel mai bine vocea diasporei în legislativul RM”.

Abia intrată în cursa electorală, Galina Sajin a și încălcat legea – în spotul său electoral, s-a filmat în fața clădirii parlamentului cu prim-ministra Maia Sandu. Dar Codul electoral interzice ca în publicitatea electorală să fie folosite imaginile instituțiilor publice locale și străine sau ale administrației publice. Partidul unității naționale (PUN) a depus o plîngere împotriva candidatei blocului ACUM pe circumscripția nr.50, instanța a decis că Galina Sajin a încălcat legislația în vigoare și i-a interzis să folosească spotul video. Dar Sajin, se revoltau concurenții electorali, a continuat să plaseze spotul pe pagina sa de Facebook, după ce a retușat imaginea clădirii parlamentului.

În actualele alegeri, în circumscripția electorală nr.50, ca și la 24 februarie, socialiștii nu au un candidat: cei din PSRM au decis așa, deoarece pentru ei această ”regiune electorală” este una fără perspective. Pe circumscripția electorală nr.50 unicul candidat de pe stînga în alegerile din 20 octombrie este Alexandr Roșco, vicepreședintele partidului ”Stînga europeană” (formațiunea ex-deputatului Grigore Petrenco, care a primit azil în Germania), fost membru al CC al PCRM și fost prim-secretar al organizației comsomoliste a sectorului Rîșcani.

Una dintre persoanele cunoscute în lista candidaților pe circumscripția uninominală nr.50 este Vitalia Pavlicenco, președinta Partidului Național-Liberal. Pavlicenco este participanta permanentă la toate campaniile electorale din Moldova. De două ori a devenit deputată – în 1998-2001 din partea Partidului Forțelor Democratice a lui Valeriu Matei și în 2005-2009 din partea Alianței “Moldova noastră” a lui Serafim Urechean. Acum își dorește un al treilea mandat de parlamentar, pentru ca împreună cu diaspora din occident ”să deschidă calea spre unire”.

În circumscripția nr.50 mai candidează independent și cunoscutul avocat Ion Dron. Încercarea precedentă a lui de a accede în parlament nu a fost una reușită. Era în 2010, Ion Dron candida din partea Partidului Republican al lui Andrei Stratan (nr.2 în lista electorală), dar PRM a luat atunci doar 0,1%. În anii 2004-2005, fiind viceministru al justiției, Dron a fost reprezentantul guvernului în parlament.

Pe post de candidați independenți în circumscripția nr. 50 mai candidează jurista Carolina Panico, angajată a preturii Botanica, Vasile Calmațui, stabilit în Franța (în alegerile din februarie a candidat din partea PL), angajatul ÎS “Posta Moldovei” Valentin Haraz și avocatul Ilie Rotaru, cunoscut pentru inițiativa sa de creare a unui tribunal al poporului pentru anchetarea infracțiunilor judiciare.

Partidul Unității Naționale și Partidul Popular Român (fostul partid liberal-reformator) și-au înaintat în această circumscripție vicepreședinții Dorin Dusceac și Anatol Ursu, iar PLDM – pe poetul, prozatorul Iurie Bojoncă, care din 2003 este stabilit cu familia în Italia.

În opinia experților, cele mai mari șanse de victorie în circumscripția uninominală nr.50 le are Galina Sajin. Ea, desigur, nu este foarte cunoscută publicului, dar cum spunea analistul politic Corneliu Ciurea, la votare va conta apartenența sa de partid. Experții mai prognozează că în această circumscripție prezența la urne va fi mai mică decît la 24 februarie .

Xenia Florea

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?