X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

A început construcția orașului SF Neom. Cea mai mare investiție din istoria lumii?

28 ian. 2023,, 10:30   Analitică
8653 0

Deși pare un proiect SF, care, conform specialiștilor, ar avea nevoie de peste 300 de ani pentru a fi pus în practică, saudiții au început construcția mega-orașului Neom, o investiție cu o valoare estimată la 500 miliarde dolari. Neom este o combinaţie a termenului grecesc neos, sau “nou“, şi mustaqbal, din arabă - pentru “viitor“. Potrivit specialiștilor, dacă va fi finalizat, proiectul ar urma să reprezinte cea mai mare investiție de acest tip, făcută vreodată în istoria lumii.

Televiziunile din întreaga lume au prezentat, în ultimele zile, primele imagini cu șantierul orașului NEOM, pe care Arabia Saudită îl construiește în deșert. În imagini se văd o mulțime de camioane și excavatoare, iar imaginile din satelit arată că deja linia orașului taie deșertul și creează astfel conturul viitorului mega-oraș.

Iar aseară, la finala Supercupei Spaniei, desfășurată în Arabia Saudită, sponsorul principal al evenimentului a fost, bineînțeles, Neom.


Va putea Arabia Saudită să construiască acest oraș? Este o întrebare care nu își are încă un răspuns, dincolo de imaginile care arată fundația viitorului oraș sub formă de zid.

Potrivit experților, Burj Al Arab a avut nevoie de 8 ani de construcție, iar viitorul oraș NEOM ar reprezenta cam 3000 de clădiri de acest tip, puse cap la cap. Un calcul simplu arată, că ar fi nevoie de 24.000 de ani pentru a construi orașul viitorului.

Chiar și dacă l-ar construi pe secțiuni, în funcție de cerere, ar fi nevoie de peste 100 de ani pentru primul modul al orașului-zid care va traversa deșertul.

Asta dincolo de provocările tehnologice, NEOM dorindu-și a fi primul oraș alimentat cu energie 100% regenerabilă. Oraşul se va baza pe ferme eoliene, energie solară şi tehnologie de ultimă oră, care transformă apa în oxigen şi hidrogen, pentru combustibil.

Neom, orașul din deșert

Conform proiectului, Neom va fi construit în regiunea Tabuk, în partea nord-vestică a regatului, aproape de granița cu Iordania și Egipt, pînă la Marea Roșie. Investiția este estimată la 500 miliarde de dolari.

Neom va fi amenajat pe o suprafață de 26.500 kmp, de 203 ori mai mare ca orașul Chișinău.

Orașul va avea o deschidere la mare de circa 470 km, cu plaje și acumulări de corali și, în același timp, cu munți de 2.500 metri.

Orașul ar urma să fie declarat „zonă liberă”, conform presei internaționale, urmînd a fi stabilite legi diferite față de restul țării.

Orașul va fi construit în baza principiilor de „smart city”. Neom este o combinaţie a termenului grecesc neos, sau “nou“, şi mustaqbal, din arabă - pentru “viitor“.

Planurile includ taxiuri cu drone zburătoare, un parc de distracţii în stil Jurassic Park cu dinozauri robotici şi cea mai mare densitate de restaurante cu stele Michelin din lume, potrivit The Wall Street Journal.

Prima etapă a proiectului, în cazul căreia au început lucrările, vizează crearea zonei liniare din oraș, intitulată „The Line” – un oraș întins pe 170 km și care ar urma să adăpostească peste un milion de oameni, ce nu vor putea utiliza mașini pentru a circula.

Şcolile, restaurantele, magazinele şi alte destinaţii ar fi toate la o plimbare de cinci minute şi „nici o călătorie nu va fi mai lungă de 20 de minute”

Acum se lucrează la realizarea celor trei straturi liniare ale oraşului: o regiune de suprafaţă pentru pietoni, plus două straturi subterane pentru transport şi infrastructură.

Arabia Saudită va investi între 100 şi 200 de miliarde de dolari în The Line, care se estimează că va genera 380.000 de noi locuri de muncă şi va creşte PIB-ul Arabiei Saudite cu aproximativ 48 de miliarde de dolari până în 2030.

7
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?