Teatrul ”Satiricus I.L. Caragiale” își va omagia dramaturgii

Un eveniment cultural-artistic special va avea loc pe 29 ianuarie, la ora 18.00, la Teatrul Național ”Satiricus I.L. Caragiale”, în cadrul căruia vor fi omagiați, de ziua lor de naștere, doi dramaturgi care au marcat dezvoltarea teatrului național și internațional – Anton. P. Cehov și Matei Vișniec.

Solicitat de agenție, directorul instituției, Alexandru Grecu, a menționat că, în prezent, pe scena de la ”Satiricus” se joacă două spectacole după piesele lui Anton P. Cehov – „Cerere în căsătorie” și „Nunta” –, cel de al treilea, „Pescărușul”, fiind în proces de elaborare, informează moldpres.md.

”Matei Vișniec a devenit de ceva timp pentru Teatrul ”Satiricus” un dramaturg emblematic. Și ne referim nu doar la piesele sale montate aici – „Angajare de clovn”, „Migraaaanți sau prea sîntem mulți pe nenorocita asta de barcă”, „Regele, bufonul și domnii șobolani”, dar și la evenimentele teatrale organizate cu participarea sa nemijlocită. Astfel, în perioada 24-28 martie 2016, cu ocazia jubileului său de 60 de ani, Teatrul ”Satiricus” a desfășurat, cu susținerea Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, Zilele Matei Vișniec la Chișinău, cu genericul: „De la Cehov la Vișniec”. Publicul molovean a avut prilejul să cunoască artiștii sosiți din toate colțurile lumii, care au pus în scenă creațiile lui Matei Vișniec, însă, în primul rînd, l-au cunoscut pe viu pe autorul acestor creații artistice impresionante”, a subliniat directorul teatrului.

Potrivit sursei citate, Matei Vișniec a fost prezent și la premiera piesei sale „Migraaaanți sau prea sîntem mulți pe nenorocita asta de barcă”, angajîndu-se să participe nemijlocit și în cadrul Festivalului Teatrului Satiricus FESTIS, în toamna lui 2020. Din nefericire, pandemia a zădărnicit planul inițial, marele dramaturg fiind prezent doar prin piesa sa „Regele, bufonul și domnii șobolani”.

”Totuși, sărbătoarea rămîne sărbătoare: la ora 18.00, pe „Aleea Celebrităților ”Satiricus” va fi inaugurată Steaua Matei Vișniec. Cu această lansare, dăm startul unui șir de evenimente culturale, care urmează a fi organizate cu ocazia celor 65 de ani de la nașterea marelui dramaturg romîn. În continuare, în foaierul teatrului va fi lansat volumul aniversar „Satiricus - un teatru de rezistență”, carte care, din cauza restricțiilor pandemice, nu a putut fi lansată la 19 decembrie 2020, în ziua aniversării de 30-a a Teatrului ”Satiricus”, a mai spus Alexandru Grecu.


Sărbătoarea teatrală urmează să fie finalizată în sala de spectacole, unde va fi prezentat spectacolul „Nunta” de Anton P. Cehov.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load