Regizorul de film și artistul plastic Roland Vieru a decedat

Regizorul de film și artistul plastic Roland Vieru a decedat

Regizorul de film și artistul plastic Roland Vieru s-a stins din viață, duminică, 30 iunie, la vîrsta de 71 de ani, informează MOLDPRES.


Anunțul a fost postat pe rețelele de socializare de către cineastul Mircea Chistruga.


Roland Vieru s-a născut la 10 august 1947, în satul Horodişte, raionul Donduşeni. A studiat doi ani limbile străine la Universitatea de Stat din Chişinău, după care merge la Institutul Unional de Cinematografie din Federaţia Rusă. În 1961, debutează în calitate de caricaturist şi ilustrator de carte. Opt ani mai tîrziu, Roland Vieru este cunoscut ca regizor de film, prin documentarul „Explozia”. În anul 1962 aduce în lumina reflectoarelor un alt lungmetraj - „Întîmplare la Festival”, realizat la Studioul „Moldova-Film”.


În anul 1975, Roland Vieru debutează în calitate de artist plastic monumentalist şi în scurt timp devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din R. Moldova, iar în 1997, pentru munca depusă în cinematografie, este titularizat ca membru al Uniunii Cineaștilor. Dintre ecranizările lui Roland Vieru au rămas cunoscute documentarul „Explozia”, filmele de ficţiune „Vica, eu şi telefonul”, „Căruța”, produs la Studioul „Mosfilm”, lungmetrajul „Întîmplare la Festival”, documentarul „Crescuţi, porniți și aşteptați”ș.a.


Roland Vieru va fi înmormîntat la Cimitirul din Cernoleuca, Dondușeni, alături de tatăl său, regretatul artist plastic Igor Vieru.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load