COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Miercuri la Chișinău începe festivalul de film polonez CinePOLSKA

Miercuri la Chișinău începe festivalul de film polonez CinePOLSKA

Festivalul de film polonez CinePOLSKA, începe miercuri, 13 noiembrie, la Chișinău.

Timp de cinci zile, la cinematograful Odeon, începînd cu ora 19.00, vor fi proiectate cinci cele mai noi filme poloneze, premiate la importante festivaluri din străinătate. Intrarea la toate proiecțiile este liberă, transmite ipn.md.

Festivalul este deschis cu proiecția filmului „ Dolce fine giornata” (Słodki koniec dnia), în regia lui Jacek Borcuc. Filmul este premiat în 2019 la festivalul american Sundance. A doua zi, spectatorii vor putea urmări pelicula „Joaca cu viața”, în regia lui Kinga Dębska. Filmul reflectă soarta a trei femei de vîrste diferite, ale căror vieți sînt distruse de consumul abuziv de alcool.

Cu probleme diferite se confruntă eroul principal al comediei „Juliusz”, un profesor de arte plastice extrem de simpatic. Filmul va fi proiectat vineri, 15 noiembrie. Singuratic, nemulțumit de munca sa, acesta locuiește cu tatăl său, un pictor excentric. Totul va căpăta o altă turnură atunci cînd va cunoaște un medic veterinar. Sîmbătă seara, pe 16 noiembrie, pentru prima dată în Republica Moldova va fi prezentat filmul „Clerul”, regizat de Wojciech Smarzowski, care a înregistrat un record istoric la numărul de bilete vîndute în Polonia. Prezentînd destinele a trei preoți, filmul a provocat multe controverse.

Festivalul CinePOLSKA se va încheia duminică, 17 noiembrie, cu proiecția filmului „Fuga”, în regia Agnieszkăi Smoczyńska.

Solicitată de IPN, Mirela Lazăr, coordonator de proiecte la Institutul Polonez de la București, organizator al Festivalului, a declarat că anul acesta nu există o temă care să unească toate filmele din program. Au fost alese cele mai interesante cinci filme poloneze, premiate la festivaluri din Polonia și din străinătate. Potrivit Mirelei Lazăr, ediția din acest an aduce în prim plan subiecte cu caracter universal. Organizatorii se așteaptă ca proiecțiile cinematografice să placă publicului și speră ca Festivalul să continue și anul viitor.

Organizatorii Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA, care se desfășoară în Romînia și în Republica Moldova, sînt Institutul Polonez din București și Asociația Cineaștilor din Polonia. Parteneri în Moldova sînt Studioul Moldova Film, cinematograful Odeon și Ambasada Republicii Polone în Republica Moldova.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load