X 
Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1342

"Igor Vieru – 100 de ani de la naștere". Chișinăuienii, invitați la o expoziție inedită

1 dec. 2023,, 10:19   Afiș
2177 0

La Centrul Expozițional ”Constantin Brînciși” din capitală a fost vernisată expoziția de artă contemporană cu genericul ”Igor Vieru – 100 de ani de la naștere”.

Expoziția cuprinde peste 150 de lucrări de grafică din colecțiile Muzeului Național de Artă al Moldovei, Muzeului de Istorie a Moldovei, Muzeului Național al Literaturii Române, Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, din colecția familiei etc., transmite Noi.md cu referire la moldpres.md.

În cadrul evenimentului, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a menționat că Igor Vieru este pilonul artelor plastice naționale și trebuie să ne îngrijim de acest pilon pe care se sprijină cultura noastră și să-l promovăm. ”Această expoziție este o călătorie în copilărie, în abecedarul copilăriei mele. Eu am învățat din acest abecedar, din aceste desene, pe care le-am admirat și le-am studiat în copilărie ore întregi. Cred că mai mult am învățat din aceste desene decît din abecedarul propriu-zis”, a subliniat ministrul Culturii.

În același timp, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbîrnea, a afirmat că aceasta este o expoziție extraordinară, fiindcă înglobează lucrări din diverse colecții. ”Este o expoziție care îl reprezintă pe Igor Vieru-graficianul și aici el excelează prin ilustrația de carte. Aceste desene și aceste portrete extraordinare, precum sînt cele ale lui Ion Creangă, Grigore Vieru, Alexei Mateevici, Iacob Cutcovețchi vor rămîne ca o școală pentru cultura și cartea moldovenească”, a remarcat Tudor Zbîrnea.

În context, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Florina Breazu a spus că scopul organizatorilor a fost de a-l aduce în fața publicului pe Igor Vieru-graficianul în toată plinătatea și complexitatea sa.


Igor Vieru s-a născut la 23 decembrie 1923. A fost pictor și ilustrator de cărți. Împreună cu Grigore Vieru și Spiridon Vangheli propun copiilor din clasa I cel mai frumos și prietenos „Abecedar" din fosta URSS. Tot alături de Grigore Vieru a semnat și volumele „Duminica cuvintelor" și „Mama". Pictorul a ilustrat numeroase cărți pentru copii: „Poveste lui Harap Alb" și „Capra cu trei iezi" de Ion Creangă; „Poezii" de Mihai Eminescu; „Guguță, căpitan de corabie" și „Băiețelul din Coliba Albastră" de Spiridon Vangheli ș.a. S-a stins din viață la 24 mai 1988 și a fost înmormîntat în satul său natal, Cernoleuca, Dondușeni.

Expoziția va fi deschisă pînă la 31 decembrie. Mai multe informații despre personalitatea lui Igor Vieru găsiți pe platforma moldovenii.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?