Un fost premier a fost condamnat la șase ani de închisoare

Un fost premier a fost condamnat la șase ani de închisoare

Fostul prim-ministru al Croației Ivo Sanader a fost arestat joi şi încarcerat după ce Curtea Supremă a agravat pedeapsa sa de 4 ani şi jumătate la 6 ani de închisoare într-un dosar de corupţie.


În vîrstă de 65 de ani, Ivo Sanader, şeful guvernului din 2003 pînă în 2009. În primă instanţă, Ivo Sanader a fost condamnat în acest caz în 2017 la patru ani şi jumătate de închisoare. El a fost găsit vinovat că a primit mită de peste două milioane de euro cînd Ministerul Dezvoltării Rurale a cumpărat o clădire la un preţ “de două ori mai mare” decît valoarea sa de piaţă.


” Prejudiciul provocat statului de această achiziţie a fost estimat la 3,5 milioane de euro, din care 2,3 milioane de euro au fost apoi plătite însuşi fostului prim-ministru, potrivit actului de acuzare. Ivo Sanader a fost de asemenea obligat să ramburseze această sumă statului.


“Aceasta este o persecuţie politică, care, din păcate, durează de nouă ani”, a declarat Ivo Sanader presei în faţa casei sale din Zagreb, cu puţin timp înainte să sosească poliţia şi să-l ducă la închisoare.


Mai multe alte cazuri de corupţie apasă asupra lui Ivo Sanader. El a fost condamnat în octombrie 2018 la doi ani şi jumătate de închisoare pentru o mită plătită de banca austriacă Hypo Group Alpe Adria.


Curtea Constituţională a anulat în 2015 verdictul unui alt proces în care el fusese condamnat în 2012 la opt ani şi jumătate de închisoare.


El fusese declarat vinovat că a primit mită de mai multe milioane de euro de la preşedintele grupului energetic ungar MOL în schimbul preluării controlului asupra companiei petroliere şi de gaze croate INA de către gigantul din Ungaria. Un nou proces în acest caz s-a deschis în octombrie 2018.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load