COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Japonia. Ce cadouri au primit membrii Comitetului Olimpic

Japonia. Ce cadouri au primit membrii Comitetului Olimpic

Un om de afaceri din Japonia a recunoscut că a dat cadouri unor membri ai CIO, pentru ca țara sa să devină gazda următoarei ediții a Jocurilor Olimpice.

Haruyuki Takahashi a făcut lobby pe lângă membrii Comitetului Olimpic Internațional și a avut la dispoziție un buget de peste 8 milioane de dolari. El spune că a oferit ceasuri de lux și camere video digitale.

Printre cei vizați se află și fostul președinte al Federerației Internaționale de Atletism, Lamine Diack, care va fi judecat pentru corupție la Paris, scrie The Guardian. Autoritățile franceze îl suspectează exact de ajutorul oferit Japoniei.

”Nu te duci cu mîna goală. E o chestie de bun-simț”, a declarat Takahashi, potrivit Reuters. El spune că a fost nevoit să le ofere cadouri lui Diack, unul dintre membrii influenți ai CIO, și fiului său pentru că ”sunt zgîrciți”.


Omul de afaceri japonez spune că gesturile sale nu pot fi considerate mită. ”Nu am dat nimănui bani”, a declarat Takahashi.

Cu toate acestea, procurorii francezi cred că Diack ar fi primit și 2,3 milioane de dolari prin intermediul unui consultant din Singapore, mai scrie Reuters. Inclusiv guvernul Japoniei a oferit documente despre tranzacțiile bancare.

”Aveam nevoie de cineva care înțelege lumea afacerilor. Iar Takahashi avea multe relații”, au explicat reprezentanții Comitetului japonez care s-a ocupat de susținerea candidaturii.

CIO spune că nu a știut nimic despre cadourile oferite sau plățile făcute de Takahashi.

Candidatura Japoniei a devenit cîștigătoare în 2013 și ar fi trebuit să organizeze Jocurile Olimpice în această vară. Competiția a fost amînată cu un an din cauza pandemiei de coronavirus.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load