COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cum s-au schimbat vibraţiile Pămîntului în timpul pandemiei de COVID-19

Cum s-au schimbat vibraţiile Pămîntului în timpul pandemiei de COVID-19

Un nou studiu, publicat în jurnalul Science, sugerează că zgomotul seismic a scăzut în perioada restricțiilor asociate pandemiei de COVID-19.

Planeta Pămînt nu a vibrat la fel de mult ca de obicei între lunile martie şi mai ale acestui an, potrivit oamenilor de ştiinţă, transmite Digi24.ro.

Pămîntul vibrează în mod natural ca urmare a unei varietăţi de procese geologice, însă activităţile umane, printre care se numără călătoriile şi activităţile industriale, produc, de asemenea, vibraţii care străbat scoarţa Pămîntului.


Cercetătorii care au studiat scăderea zgomotului seismic asociat activităţilor umane au constatat reduceri semnificative în special în apropierea centrelor urbane, cu precădere New York şi Singapore. Dar chiar şi senzorii seismici îngropaţi adînc în subteran au înregistrat reduceri ale zgomotului seismic asociat activităţilor umane.

Cercetătorii au analizat reducerea zgomotului în 268 de staţii seismice din 117 ţări. Efectul de amortizare asociat pandemiei s-a manifestat mai întîi în China, urmată de Europa şi America de Nord.

Reducerea vibraţiilor este cea mai recentă caracteristică a ceea ce unii oameni de ştiinţă numesc ''antropauză'' - reducerea poluării şi a zgomotului în urma pandemiei.

"Acesta este primul studiu la nivel mondial asupra impactului antropauzei asociate coronavirusului asupra pămîntului de sub picioarele noastre", a declarat Stephen Hicks, seismolog la Imperial College London şi coautor al cercetării, citat într-un comunicat.

În ultimele decenii, pe măsură ce oraşele şi populaţiile umane s-au extins, nivelurile zgomotului seismic asociat activităţii umane au crescut. Zgomotul seismic produs de oameni poate îngreuna detectarea activităţii seismice naturale a Pămîntului de către senzori.

Cercetătorii sugerează că aşa-numita antropauză i-ar putea ajuta pe oamenii de ştiinţă să dezvolte noi tehnici de filtrare a zgomotului seismic provocat de oameni şi să îşi perfecţioneze evaluarea tipurilor de semnale seismice ce ar putea precede un dezastru natural, precum un cutremur, o alunecare de teren sau o erupţie vulcanică.

''Odată cu extinderea urbanizării şi creşterea populaţiei globale, tot mai multe persoane vor trăi în zone periculoase din punct de vedere geologic'', a declarat autorul principal al studiului, Thomas Lecocq, cercetător la Observatorului Regal Belgian.

"Prin urmare, va deveni mai important ca niciodată să putem face diferenţa între zgomotul natural şi cel provocat de oameni, astfel încît să putem 'asculta' şi monitoriza mai bine mişcările solului de sub picioarele noastre", a explicat Lecocq. ''Acest studiu ar putea ajuta la lansarea acestui nou domeniu de studiu'', a adăugat specialistul.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load