COVID-19 în MOLDOVA

Ce se va întîmpla cu Notre Dame

Ce se va întîmpla cu Notre Dame

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pus capăt speculaţiilor potrivit cărora catedrala Notre Dame din Paris va fi reconstruită într-o manieră modernă.

Macron a asigurat că Notre Dame va fi refăcută pe cît posibil conform structurii avute înainte de incendiul din 2019.

Catedrala a ars parţial în aprilie 2019. Incendiul a distrus acoperişul şi spira emblematică proiectată de Eugène Viollet-le-Duc.

Obiectivul: ”Să nu întîrziem lucrările”


Palatul Elysée a transmis joi seară că Notre Dame va fi reconstruită „pe cît posibil conform ultimului stadiu” cu obiectivul de „a nu întîrzia lucrările şi nici de a complica lucrurile” printr-o restaurare în stil modern, relatează BBC, citată de news.ro.

Macron îşi doreşte ca restaurarea să fie finalizată pînă în 2024, cînd Parisul va găzdui Olimpiada.

A mai fost adăugat că un concurs internaţional de design pentru realizarea spirei ar cauza întîrzieri inutile.

„Preşedintele are încredere în experţi şi a aprobat principalele schiţe ale proiectului prezentat de arhitectul şef care prevede reconstruirea spirei identic”, a mai transmis palatul Elysée.

Donații de 900 de milioane de dolari, în doar două zile

După incendiu, în decurs de două zile au fost strînse donaţii de aproximativ 900 de milioane de dolari pentru sprijinirea restaurării catedralei.

Prima spiră a catedralei a fost construită în secolul al 13-lea, însă din cauza deteriorării a fost înlăturată în secolul al 18-lea. A fost înlocuită de cea proiectată de arhitectul Eugène Viollet-le-Duc, construită la jumătatea secolului al 19-lea.

Iniţial, preşedintele Macron a lăsat să se înţeleagă că ar fi în favoarea unei abordări moderne. Ideea ca spira să fie acum reconstruită în manieră alternativă a stîrnit un val de critici, dar şi de propuneri venite de la arhitecţi din întreaga lume. Unii au propus chiar construirea unei piscine pe acoperiş sau a unui parc.

Arhitectul şef al cateralei, Philippe Villeneuve, a susţinut ferm o restaurarea fidelă celei din secolul 19.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load