Declarația Bisericii Ortodoxe Române privind conflictul religios dintre Rusia cu Ucraina

Declarația Bisericii Ortodoxe Române privind conflictul religios dintre Rusia cu Ucraina

Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), întrunit joi, a reiterat îndemnul la dialog pentru a găsi o ieșire din situație la diferendul bisericesc din Ucraina.


Privind situaţia bisericească tensionată din Ucraina, Sfîntul Sinod reiterează punctul de vedere exprimat anterior, cînd s-a recomandat ca Patriarhia Ecumenică şi Patriarhia Moscovei să găsească, prin dialog, o iesire din situație a diferendului bisericesc, ″prin păstrarea unităţii de credinţă, respectarea libertăţii administrativ-pastorale a clerului şi credincioşilor din această ţară (inclusiv dreptul la autocefalie) şi restabilirea comuniunii euharistice″⁣.


În caz de nereuşită a dialogului bilateral, este necesară convocarea unei sinaxe a tuturor întîistătătorilor Bisericilor Ortodoxe pentru rezolvarea problemei existente, se menţionează în hotărîrea Sfîntului Sinod al BOR, întrunit joi, sub preşedinţia patriarhului Daniel.


De asemenea, Patriarhia Română va cere Patriarhiei Ecumenice o lămurire privind soluţionarea problemei ierarhilor şi preoţilor necanonici din Occident, care au aparţinut fostului “Patriarhat al Kievului”.


În urma consultărilor, Sfîntul Sinod va exprima poziţia sa oficială privind situaţia Ortodoxiei din Ucraina, se mai arată în hotărîrea acestui for.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load