Valoarea mărfurilor pe care le pot importa fără taxe cetățenii Moldovei

Valoarea mărfurilor pe care le pot importa fără taxe cetățenii Moldovei

În Republica Moldova, începînd cu anul 2018, au fost introduse noi cerințe referitoare la importul, fără taxe vamale, de către persoane fizice, a mărfurilor care nu sînt destinate scopurilor comerciale, relatează NOI.md.


Astfel, potrivit bugetului și politicii fiscale și vamale pentru anul 2018, aprobate de către Parlament, pentru pasagerii transportului terestru valoarea maximă a mărfurilor importate fără plata taxelor va continua să fie de 300 de euro, dar se introduce o dispoziție prin care pentru pasagerii transportului aerian și celui maritim acest prag financiar va fi egal cu 430 de euro. Bunurile cu valoare mai mare vor fi impozitate.


Decizia a fost luată de autoritățile moldovene ținînd cont de obligațiile din cadrul Acordului de asociere cu UE privind armonizarea legislației naționale cu cerințele Regulamentului nr. 1186/2009/CE din 16 noiembrie 2009 privind instituirea unui sistem comun comunitar de scutire de taxe vamale, precum și conformitate cu dispozițiile articolului 7 din Directiva Consiliului numărul 74/2007/CE din 20 decembrie 2007 privind scutirea de taxa pe valoarea adăugată și de accize pentru bunurile importate de către persoane care provin din țări terțe.


În conformitate cu prevederile legislației UE, pragul financiar stabilit pentru importul fără taxe vamale a mărfurilor pentru uz personal este de 300 de euro pentru călătorii care folosesc transportul terestru, iar pentru persoanele care importă mărfuri utilizînd transportul maritim și aerian acesta este egal cu 430 de euro.


Trebuie remarcat că Guvernul a susținut mai devreme ideea de a le permite moldovenilor să importe mărfuri fără plata taxelor, accizelor și TVA-ului în valoare de pînă la 800 de euro. Creșterea pragului financiar de la 300 la 800 de euro pentru scutirea de taxe, accize și TVA a mărfurilor importate de către persoane fizice pentru uz sau consum personal a fost prevăzută de modificările respective la Codul fiscal, Legea cu privire la tariful vamal și Legea cu privire la modul de introducere şi scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice, aprobate de Guvern, dar care așa și nu au fost adoptate de Parlament.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load