Transportatorii moldoveni vor avea dreptul să se afle în Ucraina peste 90 de zile

Transportatorii moldoveni vor avea dreptul să se afle în Ucraina peste 90 de zile

Transportatorii moldoveni ar putea avea dreptul să stea pe teritoriul Ucrainei mai mult de 90 de zile pentru o perioadă de 180 de zile, iar acest lucru nu va fi considerat o încălcare a legii privind migrația.


Acest lucru este prevăzut în două proiecte, mai exact, este vorba de proiectul Protocolului la Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei cu privire la comunicația internațională auto și cel referitor la activitatea transportului feroviar, aprobate și semnate astăzi în cadrul întrevederii.


Ambele proiecte sus-numite au fost semnate pe data de 20 martie 1993, la Chișinău și prevăd aflarea timp de 90 de zile pe teritoriul altui stat pentru o perioadă de 180 de zile. Totodată, protocoalele la acordurile menționate vor fi prelungite pentru a facilita activitățile companiilor de transport și pentru a le permite șoferilor și personalului lor să se afle în altă țară mai mult de 90 de zile, în termen de 180 de zile.


Acest lucru va simplifica călătoriile transportatorilor internaționali, care ținînd cont de specificul muncii lor, traversează de multe ori frontierele ambelor state, depășind perioada specificată de 90 de zile de ședere pe teritoriul altui stat într-o perioadă de 180 de zile.


Este vorba despre șoferii, transportatori internaționali de marfă și pasageri, persoanele care conduc trenurile, însoțitorii de vagoane, care se află la serviciu la trecerea frontierei de stat.


Scopul protocoalelor constă în faptul de a nu le fi aplicate categoriilor de persoane menționate mai sus prevederile Acordurilor care interzic șederea cetățenilor unei țări pe teritoriul unei alte țări mai mult de 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile. Lucrătorii din domeniul transportului din Republica Moldova au insistat să fie făcute aceste modificări, căci ei se confruntă cu probleme și nu pot efectua normal transportarea internațională a mărfurilor și călătorilor ținînd cont de restricțiile existente.


Totodată, încheierea acestor protocoale va facilita călătoriile reciproce pentru categoriile de persoane care, conform specificului activităților lor, traversează frecvent hotarele ambelor state, depăşind adesea termenul de 90 zile permise de aflare pe teritoriul altui stat într-o perioadă de 180 zile.


Potrivit spuselor ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, aceste două protocoale reconfirmă voința statelor de a contribui la dezvoltarea relațiilor economice, intensificarea relațiilor de prietenie și consolidarea legăturilor comerciale. Ministerul Economiei și Infrastructurii va asigura desfășurarea procesului de negociere a protocoalelor în cauză.


 


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load