Standarde europene pentru piața de energie electrică

Standarde europene pentru piața de energie electrică

Piața de energie electrică din Moldova va introduce standarde europene cu sprijinul Uniunii Europene.


Acest lucru a fost menționat în cadrul primei ședințe de lucru cu privire la elaborarea proiectului Regulilor pieței energiei electrice, pe care a desfășurat-o Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și la care au participat conducerea ANRE, specialiști din cadrul Agenției, Katerina Karali, reprezentanta Secretariatului Comunității Energetice și Costas Kastrinakis, expert al companiei Kantor Management Consultants,  reprezentanți din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii și ai întreprinderilor electroenergetice, relatează Noi.md.


Potrivit unui comunicat al ANRE, în cadrul întîlnirii, principalele subiecte discutate au fost: tipurile de piețe ce urmează a fi lansate, termenele și condițiile de implementare, inclusiv crearea piețelor comune cu România și Ucraina pentru promovarea comerțului transfrontalier cu energie electrică cu țările vecine și ulterioara integrare a pieței regionale cu piața internă a UE.


De asemenea, un subiect discutat a fost cel legat de responsabilitatea echilibrării și prestării serviciilor de sistem indispensabile funcționării pieței energiei electrice și a sistemului electroenergetic și ce fel de proces reglementat ar putea fi implementat în scopul achizițiilor rezervei de capacitate, decontarea între participanții pieței energiei electrice etc.


Obiectivul general al proiectului de asistență tehnică este de a elabora Regulile pieței energiei electrice pentru Republica Moldova, pe baza principiilor celui de-al III-lea pachet energetic și a codurilor rețelei ENTSO-E, astfel, încît această piață să ajungă la standardele Uniunii Europene.


În același context, cei prezenți au discutat despre crearea unei piețe de energie electrică transparentă și competitivă, prin elaborarea unor reguli detaliate privind piețele angro de energie electrică pentru toate segmentele de piață.


ANRE, în cadrul programului EU4Energy, va beneficia de asistență tehnică pentru elaborarea proiectului actului de reglementare menționat.


 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load