COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Kozak: În Moldova s-a creat o situație favorabilă dezvoltării economice

Kozak: În Moldova s-a creat o situație favorabilă dezvoltării economice

O situație unică pentru dezvoltarea economiei și atragerea investițiilor s-a creat în Moldova după schimbarea guvernării, care a avut loc în iunie.

Declaraţia a fost făcută, vineri, de către viceprim-ministrul FR, reprezentantul special al președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova, Dmitri Kozak, în timpul discursului său la cel de-al doilea Forum Economic Moldo-Rus, organizat la Chișinău.

„În Moldova, s-a creat o situație unică, datorată evenimentelor care au avut loc la începutul verii, cînd s-a produs curăţirea guvernării de un regim corupt și criminal. Coaliția de guvernămînt, care a apărut atunci, este creată din forțe politice care aderă la poziții de politică externă contrare. Totuşi, ele au fost de acord să se concentreze pe rezolvarea problemelor interne”, a spus Kozak. Printre astfel de probleme, el a numit formarea unui climat de investiții, a unei atmosfere transparente, previzibile în stat, lupta împotriva corupției, care va permite oamenilor de afaceri să coopereze liber.


„Această perioadă – de existenţă a unei astfel de alianțe – ar trebui să fie folosită foarte eficient”, a adăugat el, menționînd că guvernul rus este gata să ofere conducerii Moldovei cel mai larg sprijin.

În iunie, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, formaţiune care-l sprijină pe președintele Moldovei, Igor Dodon, a convenit cu blocul pro-european „ACUM” să formeze un front comun împotriva formaţiunii care controla puterea în ţară, Partidul Democrat, condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc, formînd un nou Guvern. Democrații au refuzat să plece în opoziție, au declarat noul Parlament și noul Cabinet de Miniştri ilegale, au organizat proteste la Chișinău. Dar, după ce Rusia, UE și Statele Unite s-au pronunţat în sprijinul noului Guvern, Plahotniuc a fugit în străinătate, și-a dat demisia din funcția de lider de partid și și-a dat demisia din funcția de deputat.

FEMR este un eveniment de afaceri internațional, dedicat discutării problemelor stringente ce vizează dezvoltarea cooperării comerciale și economice între cele două țări. În septembrie anul trecut, peste 500 de reprezentanți ai cercurilor de afaceri din Rusia, Moldova și statele membre ale UEA au luat parte la lucrările sale. Anul acesta, potrivit comitetului de organizare, la lucrările forumului intenţionează să participe peste 1 mie de delegați din 13 țări ale lumii. Forumul s-a deschis pe 19 septembrie, totuşi cele mai importante evenimentele sînt programate pentru vineri. Se anunţă că participanţii la forum vor lucra în cadrul a 12 grupuri de discuții.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load