COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cîți puieţi de nuci plantaţi în livezile din Ucraina sînt din Moldova

Cîți puieţi de nuci plantaţi în livezile din Ucraina sînt din Moldova

Aproape jumătate din puieţii de nuci plantaţi în livezile din Ucraina sînt din Moldova. Potrivit agricultorilor din ţara vecină, soiurile de la noi sînt mai rezistente şi mai productive.

Cei mai mulţi puieţi exportaţi sînt din satul Rediul de Sus, raionul Fălești. Pepiniera lui Nicolae Chictenco este una dintre cele mai performante din spaţiul post-sovietic. Pomicultorul are 78 de ani şi creşte nuci de trei decenii.

"Noi sîntem o ţară care putem să ne bucurăm că putem practic să creştem pretudinteni nuci. În Moldova nu există diamante, cărbuni, fier, zăcăminte naturale. Noi numim nuca ca izvorul de aur al Moldovei", a declarat Nicolae Chictenco, agricultor.

Agricultorul, care este şi savant, a implementat o tehnologie specială. Acesta a reuşit să obţină material săditor rezistent la dăunători şi temperaturi extreme. Mai mult, produc roadă chiar în al doilea an de la plantare.

"Ucraina ştie cine este Nicolae Chictenco. Îl cunosc nu doar pentru faptul că are pepinieră de nuci, dar şi pentru faptul că este savant, un cercetător practic şi inovator", a zis Ghenadii Iudin, vicepreşedintele unei asociaţii de pomicultori, Ucraina.

Pomicultorul oferă şi servicii de consultanţă pentru agricultorii străini care doresc să planteze Livezi de nuci.

"Livezile noastre care sînt în realitate sînt în Crimeea, 96 de hectare s-au prins foarte bine. În Rusia, Rostov pe Don, 50 de hectare, acestea sînt livezi care deja cresc", a declarat Nicolae Chictenco, pomicultor.

În septembrie, Nicolae Chictenco va planta alte două livezi de cîte 150 de hectare în Armenia şi Osetia de Nord.

"În zona ceeea unde am fost noi temperatura scade pînă la minus 30 de grade Celsius. Şi ei s-au convins că trebuie să lucreze cu soiuri moldoveneşti. Pentru soiurile noastre, la 30-32 de grade cu minus nu există nici un pericol", a zis Nicolae Chictenco, pomicultor.

Alţi 40 de mii de puieţi, vor ajunge pînă la sfîrşitul acestei luni în Kazahstan. Un puiet din pepiniera lui Nicolae Chictenco este vînd în străinătate cu 10 euro.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load