Ce îi împiedică pe investitorii chinezi să vină în Moldova – răspunsul ambasadorului

Ce îi împiedică pe investitorii chinezi să vină în Moldova – răspunsul ambasadorului

Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Zhang Yinghong, a explicat într-un interviu pentru Noi.md de ce la ora actuală avem puține investiții chinezești în Moldova.


În opinia diplomatului, există două cauze ce limitează activitatea investitorilor chinezi: pe de o parte, ei nu cunosc Moldova suficient de bine, inclusiv politica ei de atragere a investițiilor străine, legile, piața, iar pe de alta – mai trebuie îmbunătățite condițiile de infrastructură a întreprinderilor complexe respective.


„Sfatul meu este, în primul rînd, ca antreprenorii chinezi să fie mai bine informați despre ramurile prioritare, potențialul pieței, condițiile preferențiale, pentru ca mai mulți businessmeni chinezi să cunoască Moldova. Trebuie să atrageți mai multe întreprinderi chinezești să investească în țara voastră. Anul trecut, Guvernul Moldovei a simplificat cerințele de eliberare a vizelor pentru cetățenii chinezi, oferindu-le businessmenilor condiții mai bune de a vizita Moldova și a-i studia piața”, a explicat intervievatul.


Trebuie urgentată și construirea infrastructurii inclusiv a celei portuare, și îmbunătățită logistica Aeroportului, pentru a asigura condiții benefice pentru activitatea investițională, a remarcat ambasadorul. „Am certitudinea că, pe măsură ce businessmenii chinezi vor cunoaște Moldova, iar complexul de servicii va fi mai bun, vom avea o perspectivă frumoasă de colaborare investițională”, a menționat Zhang Yinghong.


Ambasadorul a mai remarcat că cele mai populare produse moldovenești de pe piața Chinei sînt vinurile, care au început a fi exportate din anul 2006. Cu toate acestea, el a notat că există un potențial mare de export și a altor produse.


„Vinurile moldovenești pot fi des văzute în magazinele din China, calitatea și prețul lor sînt competitive. Moldova are și un potențial mare de export al unor asemenea produse agricole ca nucile, semințele de floarea soarelui, mierea, etc. Din cîte știu, Moldova exportă în China nu doar produse agricole, ci și scaune din piele și cabluri electrice pentru automobilele ÎM Volkswagen din Shanghai. Treptat, întreprinderile din China vor cunoaște mai bine produsele moldovenești și acestea se vor fi căutate”, a adăugat oficialul.


 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load