De unde vine răul de mașină și cum poate fi prevenit

De unde vine răul de mașină și cum poate fi prevenit

Mai mulți oameni au rău de mașină – unii mai puțin, alții atît de mult încît le strică vacanțele. Acest rău de mașină este cauzat de o disfuncție în zonele din creier care se ocupă de echilibru.


Percepția mișcării de orice fel poate să aducă simptome de rău, printre care amețeală, greață, vomă, salivă excesivă, respirație rapidă și transpirații reci. Din fericire, există mai multe strategii și medicamente pe care le poți folosi pentru a preveni răul de mașină.


Atunci cînd ne mișcăm, mai mulți senzori din urechea noastră mijlocie, din membre și din ochi trimit informații spre centrul de echilibru din creier, pentru a ne putea orienta mai bine. Cînd aceste surse de informație intră într-un aparent conflict, putem experimenta rău de mișcare.


Astfel, o călătorie cu mașina pe un drum alambicat sau cu barca pe ape învolburate, capul și trupul se mișcă în moduri neașteptate, în două sau mai multe axe în același timp, pe măsură ce accelerația și rotația își fac de cap. Laolaltă, toți stimulii pot aduce un episod de rău de mișcare.


Susceptibilitatea la răul de mișcare crește odată cu vîrstă, iar femeile par să fie mai predispuse decît bărbații la această problemă. Există, desigur, și o influență genetică, și de multe ori apare cînd persoana afectată are un istoric de migrene.


Dacă suferi de rău de mișcare, atunci e bine să stai pe locul din față în vehicule, să citești cînd te afli pe drum, să stai cu fața spre direcția de mers și să stai la etajele superioare în vapoare. Există medicamente anti-emetice care ajută cu simptomele răului de mișcare, dar au ca efect secundar starea de somnolență. Ea devine periculoasă doar în cazurile în care sînt luate și anti-depresive în același timp (cum ar fi morfina, oxicodona și codeina), alcool sau pastile de somn.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load