X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

„Suflete moarte” la controversatul tender

14 mar. 2017,, 10:38   Economie
21848 10

Precum se știe, Corporația Americană Frontera Resources (în persoana filialei Frontera Resources International) și Guvernul Moldovei (în persoana Ministerului Mediului) au semnat un contract de concesiune a lucrărilor de prospectare, dobîndire și explorare a resurselor de hidrocarburi (petrol și gaze) din sudul țării, pe un termen de 50 de ani.

Acest eveniment a stîrnit o reacție furtunoasă în societatea noastră, deoarece această tranzacție nu a fost transparentă, iar desfășurarea propriu-zisă a tenderului de selectare a concesionarului trezește întrebări.

Companie înviată din morți

Colegii noștri de la publicația economică „Logos-press” au studiat componența participanților la concurs și au găsit printre aceștia „suflete moarte”. Cum nu au „observat” acest lucru organizatorii concursului? – e o întrebare aparte. Precum scria „LP” în articolul său „Concesiune în stil moldovenesc: tender fără variante”, în ediția din 30 decembrie 2016, concursul a fost desfășurat de Agenţia pentru Geologie şi Resurse Minerale (AGRM) de pe lîngă Ministerul Mediului. Rezultatele au fost anunțate pe 27 septembrie 2016. Participanților la tender le-au fost înaintate un șir de cerințe specifice. Printre acestea: experiență de cel puțin 15 ani în prospectarea și explorarea zăcămintelor de hidrocarburi, efectuarea investițiilor de cel puțin milioane în domeniul petrolier în orice țară a lumii, deținerea tehnologiilor, echipamentelor și metodelor specializate moderne, resurse umane, suficiente pentru dezvoltarea și implementarea proiectelor de prospectare și extragere a hidrocarburilor.

În comunicatele oficiale privind rezultatele tenderului este indicat faptul că la acesta a participat și Compania Britanică Overseas Minerals Corporation (UK) Limited. „În opinia membrilor comisiei de concurs, aceasta nu corespundea tuturor criteriilor necesare”. Și aici au început minunile. Potrivit Registrului companiilor britanice off shore, la momentul participării la tenderul din Moldova, Overseas Minerals Corporation era dizolvată deja de peste un an („dissolved”).

În Registru este menționat că Overseas Minerals Corporation a fost înregistrată cu numărul 08734412 pe 16 octombrie 2013, la adresa 1 Finsbury Circus, London, United Kingdom, EC2M 7SH de către psihologul Salome Vahkania, cu un capital statutar ce consta dintr-o singură acțiune la prețul de o liră sterlină.

Din 2 iunie 2015, compania avea statutul „dissolved”, ceea ce nu necesită explicații suplimentare. Companiei off shore i se atribuie statutul „good standing”. După neachitarea taxei anuale, ea obține în Registru statutul de „not in good standing. Dacă compania intenționează să fie lichidată, este depusă o cerere la Registrul Companiilor sau nu achită taxa, pur și simplu. În acest caz, ea trece în starea de „strike-off”, în care se poate afla de la trei pînă la șase luni, apoi este deja lichidată „dissolved”.

În această stare, potrivit organizatorilor tenderului din Moldova,Overseas Minerals Corporation a participat activ la concurs.

Cîștigătorul concursului – cu pierderi

Cîștigătorul tenderului – compania Frontera Resources Corporation, anunță că este prezentă pe lista AIM a Bursei de Valori de la Londra sub codul FRC. Precum explică bursa, pe Piața Investițiilor Alternative (Alternative Investment Market) sînt admise companii mici în creștere. Includerea în lista AIM contribuie la obținerea capitalului necesar pentru extindere. Finanțiștii englezi explică interesul sporit faţă de piața AIM prin faptul că el este similar cu investițiile ventures. Din 10 proiecte poate „lua foc” unul, dar profitul obținut va acoperi cu vîrf și îndesat cheltuielile pentru toate 10.

Din istoria bursieră a FRC putem afla că această companie este înregistrată pe adresa 3040 Post Oak Boulevard, Suite 1100, Houston, 77056 6540, United States și a fost inclusă în listă pe 2 august 2011.

Veniturile companiei în această perioadă au constituit £4,65 milioane la finele lunii 2011; 4,75 milioane – în 2012; 3,89 milioane – în 2013; 3,91 milioane - 2014; 2,43 milioane de lire sterline în 2015. La balanța întreprinderii, în primele șase luni ale anului 2016 este indicat că veniturile din vînzarea petrolului și gazelor au constituit $ 2,028,953. În perioada similară a anului precedent, acestea erau mai mari $ 3,150,321.

În general, deocamdată, compania generează pierderi. În 2011, ele au constituit £74,83 milioane; în 2012 – 5,6 milioane; în 2013 – 7,19 milioane; în 2014 – 7,49 milioane; în 2015 – 13,43 milioane de lire sterline. Respectiv, pe parcursul întregii perioade, dividendele nu au fost achitate. Capitalizarea FRC la finele anului 2016 constituia £7,5 milioane.

Unde s-a remarcat Frontera Resources Corporation?

Frontera Resources Corporation a fost fondată în anul 1996. Strategia companiei constă în căutarea perspectivelor de extragere a hidrocarburilor în țările Europei de Est din bazinul Mării Negre.

În anul 2000, BERD a semnat un credit convertibil în mărime de $ 10 milioane cu perspectiva împrumutului de $ 50 de milioane pentru susținerea prospectării comerciale a zăcămintelor Kursangi-Garabagli din Azerbaidjan și în blocul 12 din estul Georgiei. Cu aceste mijloace, Frontera Resources Corporation Azerbaidjan restabilea și dezvolta zăcămîntul împreună cu Compania Petrolieră de Stat a Azerbaidjanului (SOCAR) și filiala Delta / Hess. În Georgia, Frontera Resources Corporation Georgia, împreună cu Compania Națională Petrolieră „Saknaftobi” a efectuat prospectarea rezervelor de petrol.

Pentru prima dată FRC a ajuns în vizor, apărînd la știrile internaționale acum 15 ani, cînd reprezentanții Frontera l-au adus pe președintele Georgiei Eduard Șevarnadze la zăcămîntul Taribani (raionul Dedoplis-Tskaro, Kakhetia) și i-au dat să „bea” din petrolul găsit acolo. Această poză a făcut înconjurul lumii.

În 2014 FRC a anunțat că în Georgia a fost construită infrastructura necesară pentru explorarea, procesarea și transportarea gazelor naturale, extracția cărora a început deja. Au șocat datele privind zăcămintele depistate, care potrivit comunicatului de presă constituiau 12,9 trilioane de picioare (365 miliarde de metri cubi).

În iulie 2015, Compania de Stat „Naftogaz Ucrainî” a semnat cu reprezentanții Frontera Resources Corporation un memorandum de înțelegere. Premierul Arseni Iațeniuk a comunicat în Rada Supremă că FRC intenționează să înceapă în Ucraina construcția terminalului de import a gazului lichefiat din Georgia. Volumele planificate ale livrărilor de 300 miliarde de metri cubi vor acoperi necesitățile Ucrainei timp de 15 ani, reieșind din actualul volum de import, fără a ține cont de reducerea planificată a acestuia.

În Moldova, FRC este prezentă strict nominal. În 2012, a fost înregistrată Compania Frontera Resources SRL (fondator Frontera Resources Overseas Corporation). În 2015 - Frontera Resources Energy SRL (fondator - Frontera Resources International LLC), ambele firme fiind înregistrate la aceeași adresă, avînd același administrator – Gabriela Rebeja, reprezentantul Biroului de avocați ACI Partners.

Conform condițiilor tenderului, desfășurat de către Ministerul Mediului, termenul concesionării e de 5 ani, cu exploatarea ulterioară pe un termen de 40 de ani și posibilitatea extinderii termenului cu încă 5 ani, la solicitarea concesionarului, în total, însă perioada concesionării nu poate depăși 50 de ani. Potrivit condițiilor contractului, concesionarul va achita statului cel puțin 1% din veniturile sale din comercializarea hidrocarburilor. Compania trebuie să înceapă lucrările nu mai tîrziu de doi ani de la semnarea contractului.

„Redeco” și „Valiexchimp”

Căutările petrolului și gazelor pe teritoriul Moldovei au loc din anii '50 ai secolului trecut. Încă pe timpurile sovietice a fost efectuat un volum mare de lucrări, fiind elaborată o hartă detaliată a acestor zăcăminte. Apoi, a venit cu aportul său Compania Americană Redeco, care s-a ocupat cu această chestiune în condițiile concesionării din 1995 pînă în 2005. Totodată, ea a efectuat filmări din cosmos în valoare de $ 220 de mii pentru identificarea zăcămintelor de petrol și gaze. Este știut că prospectarea cosmică este cea mai avansată tehnologie de depistare a zăcămintelor, dacă ele există.

Drept rezultat, în prezent, petrolul din zăcămîntul Văleni este extras de Compania „Valiexchimp”, care este procesat la Rafinăria sa de la Comrat. Anual, sînt extrase circa 10-15 mii de tone de petrol (3-4% din volumul total de consum în Moldova). După calitate, petrolul moldovenesc este considerat „greu”, el aproape nu conține sulf, ceea ce este important din punct de vedere ecologic. Aceeași companie extrage și gaze naturale (10-15 mii de metri cubi pe an) în raionul Cantemir, ce aprovizionează cinci sate din apropiere.

Interesele teritoriale ale „Valiexchimp” și ale potențialului concesionar nu se intersectează, iar avantajul unei asemenea concesionări ar putea fi unul destul de serios. Chiar dacă rezervele depistate vor fi mici, ele pot fi conservate drept strategice, în cazul unor situații de forță majoră la scară internațională. Nu trebuie să excludem nici prezența unor zăcăminte semnificative de petrol și gaze pe teritoriul Moldovei, la prospectarea la adîncimi mari. Tehnologiile moderne ușurează prospectarea și extragerea zăcămintelor.

În prezent, de-a lungul movilelor de la Dobrușa, ce se întind pe teritoriile României, Ucrainei și Moldovei, primele două țări deja extrag activ petrolul de la adîncimea de 2,5 km. Moldova, deocamdată, stă deoparte, dar FRC intenționează să exploreze anume acest zăcămînt. Statul nu are bani pentru a efectua singur prospectarea, de aceea decizia privind concesiunea pare a fi una legitimă. Dar la fel de legitime sînt și întrebările începînd cu acelea despre componența participanților la tender pînă la cele referitor la cota statului și potențialele venituri (1%). Am expediat Companiei Frontera Resources Corporation un șir de întrebări pentru concretizare, însă deocamdată nu am obținut răspuns, se arată în articolul „Logos-Press”.

Moldova are nevoie, în general, de prospectarea și extragerea petrolului?

Potrivit sputnik.md, ecologiștii consideră că chiar și o extragere infimă a petrolului în țară deja a avut un impact catastrofal asupra ecosistemului lacului Beleu, care are 6 mii de ani. Or, aceasta este o zonă naturală unică. Aici vin păsările din Africa pentru a-și scoate puii: stîrci, pelicani, lișițe, în total 192 de specii de păsări. Totodată, „Prutul de Jos” este cea mai săracă rezervație naturală din cele patru din Moldova, iar din extragerea „aurului negru” nu primește nimic.

Cînd companiile americane au început în România explorarea gazului de șist în locurile seismice din apropierea munților Vrancea (nu e chiar departe de frontierele Moldovei, unde ne scutură!), populația locală a ieșit în stradă, protestînd față de acel barbarism și a pus capăt „ruperii straturilor tectonice”.

În țara noastră, la sud, lîngă frontiera cu România sînt extrase, de asemenea, gazele și petrolul. Este destul de aproape de tradiționalele epicentre ale cutremurelor.

Înainte de a semna un asemenea contract, Guvernul trebuia să afle totuși opinia ecologiștilor, a populației și a autorităților UTA Găgăuzia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?