X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Frontera Resources, reacționează la acuzațiile privind acapararea a 40% din RM

24 mar. 2017,, 14:00   Economie
4266 14

Președintele companiei Frontiera Resources International, Zaza Mamulaishivili, a dezmințit astăzi, într-o conferință de presă, mai multe zvonuri care circulă în jurul acordului de concesiune privind explorarea şi dezvoltarea hidrocarburilor semnat cu Guvernul Republicii Moldova.

Astfel, presa a scris că firma americană a concesionat 40 la sută din teritoriul Moldovei și că va explora gaze de șist. ”Nouă nu ne aparține pămîntul. Nu vom deține nici un teren în Republica Moldova. În cazul în care vom ajunge la o înțelegere cu fermierii privind forarea de sonde pe terenul lor, ei vor fi răsplătiți foarte bine”, a menționat președintele companiei din SUA.

El a adăugat că nu va explora rezerve de gaze de șist. ”Există un potențial de gaze de șist în Georgia, unde ne desfășurăm activitatea, dar nu-l explorăm. Nu ne interesează explorarea gazului de șist”, a mai spus Zaza Mamulaishivili. Potrivit acestuia, zăcămintele de gaze descoperite în Georgia le va ajunge pe o perioadă de 150 de ani. ”Aș fi foarte fericit să fac același anunț despre Moldova după cîțiva ani”, a subliniat președintele companiei americane.

Oficialul afirmă că Frontera Resources International a început deja lucrările, prin analiza informației geofizice, geologice și altele. Zaza Mamulaishivili spune că niciodată nu s-ar fi gîndit să vină în Republica Moldova, însă după ce a muncit 15-20 de ani în zona Mării Negre, a identificat un bazin interesant ce cuprinde sudul Moldovei, sud-vestul României și sudul Ucrainei. ”Noi credem că există o rezervă sporită de petrol și gaze”, a afirmat președintele companiei concesionare.

Potrivit acestuia, ar exista rezerve de 100 milioane barili de petrol. ”Ne permite să riscăm cu capitalul nostru în Republica Moldova. Dacă reușim o să vă aducem vești bune peste 5 ani”, a concluzionat președintele companiei americane.

Guvernul și compania Frontera Resources International au semnat la 3 martie curent un acord de concesiune privind explorarea şi dezvoltarea hidrocarburilor. "Explorările noastre din ultimii 10 ani au scopul să ajute Moldova să devină independentă din punct de vedere energetic. Cheltuielile sînt estimate la aproximativ şase milioane de dolari în următorii cinci ani. Dacă vom avea succes, sîntem dispuși să cheltuim între 50 și 100 milioane de dolari", a menționat reprezentantul companiei americane.

Ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, James Pettit, prezent la eveniment, a spus că "acest proiect va dura mult timp și are un anumit risc, dar este sută la sută al companiei. Sînt mîndru că o companie americană realizează aceasta și sper că este un început a creșterii de investiție străină".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?