Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Vlah: Încheierea contractului cu "Frontera Resources" este "o istorie întunecată"

21 mar. 2017,, 09:00   Economie
3314 8

Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, susţine că încheierea contractului de concesionare cu "Frontera Resources International" (SUA) este "o istorie întunecată".

Despre aceasta ea a declarat luni, înainte de şedinţa operativă a Comitetului Executiv al autonomiei.

Potrivit agenţiei INFOTAG, Irina Vlah a criticat dur Guvernul, care a încheiat contractul cu compania americană fără a aduce acest lucru la cunoştinţa autorităţilor publice locale, precum şi fără a studia serios activitatea anterioară a corporaţiei private.

Başcanul a declarat că conducerea Găgăuziei este îngrijorată şi nemulţumită de "misterul" care înconjoară contractul de concesiune. Irina Vlah susţine că, potrivit legislaţiei, la început, a fost nevoie de desfăşurarea unui studiu de fezabilitate, de organizarea audierilor publice cu implicarea experţilor şi a societăţii. Apoi trebuia să fie organizată licitaţie deschisă.

"Se pare că această firmă este un offshore, prin intermediul căreia se realizează diferite scheme dubioase. Altfel, cum se explică faptul că, în conformitate cu rapoartele, anul trecut "Frontera Resources" a suportat pierderi de $20,5 mil., iar cifra de afaceri în aceeaşi perioadă abia a depăşit $3,7 mil.? Aceeaşi companie s-a recomandat nu din cea mai bună parte în Georgia şi a rămas datoare statului georgian cu $30 mil.", a declarat başcanul.

Irina Vlah şi-a exprimat îngrijorarea de faptul că extracţia de gaze de şist se realizează prin metode barbare şi aduce prejudicii enorme mediului.

"Argumente pentru profunda noastră îngrijorare sînt mai mult decît suficiente. Iar Ministerul Mediului ne duce de nas şi ne cere să credem pe cuvînt că totul este în ordine, nicio ameninţare la adresa intereselor naţionale ale Republicii Moldova acest contract de concesiune nu aduce. Ne mîhneşte şi poziţia pasivă a speakerului şi prim-ministrului. Deşi anume primele persoane, în opinia mea, trebuiau de la început să facă lumină în această istorie întunecată", susţine ea.

Başcanul a dispus crearea unui grup de lucru cu implicarea reprezentanţilor Ministerului Mediului, a experţilor de mediu, economiştilor, reprezentanţilor companii "Frontera Resources".

"Împreună cu deputaţii noştri, primarii şi consilierii locali vom lua decizia dacă acest contract de concesiune este valabil pe teritoriul autonomiei", a spus başcanul Irina Vlah.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?