Biologii au povestit cum ne putem proteja alimentele de pescăruși

Biologii au povestit cum ne putem proteja alimentele de pescăruși

După cum au descoperit oamenii de știință britanici, există o modalitate prin care te poți proteja de atacurile pescărușilor asupra alimentelor tale.


Cercetătorii consideră că conflictul dintre oameni și viața sălbatică este motivul principal al declinului diversității speciilor. O echipă de oameni de știință conduși de Universitatea din Exeter a decis să afle dacă comportamentul pescărușilor poate fi legat în mod evolutiv de comportamentul oamenilor de la care păsările încearcă să fure mîncare. Oamenii de știință au observat pescăruși de argint în orașele de coastă ale Marii Britanii, ademenind păsări cu cartofi-pai. Alimentele au fost plasate în pungi transparente sigilate, astfel încît pescărușii să poată vedea mîncarea, dar nu au puteau lua înainte de timp.


Pungile cu cartofi au fost așezați pe pămînt lîngă unul dintre cercetători. Cînd bărbatul privea într-o parte şi nu urmărea pachetele, toţi cei 19 pescăruși atingeau cu succes pachetul. Totuşi, cînd cercetătorul privea direct la pescăruși, aceştia din urmă fie au avut nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la mîncare, fie nu au încercat deloc să se apropie. Acest lucru demonstrează că pescărușii folosesc semnale comportamentale ale oamenilor atunci cînd decid să caute hrană într-un cadru urban. Privirea directă a omului este un semnal de oprire pentru pescăruși, deoarece în mintea lor, se pare, este legată de acei oameni care au alungat anterior pescărușii de la mîncare. Pescărușii ar fi putut învăța să asocieze contactul ocular uman cu pericol potențial. Oamenii de știință cred că conflictul dintre oameni și pescăruși poate fi evitat prin păstrarea păsărilor sub o supraveghere atentă. Această abordare poate fi utilă și pentru pescăruși, deoarece alimentele grase și prăjite le afectează în mod negativ sănătatea.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load