COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Astronomii din Chile au descoperit cea mai apropiată de Terra gaură neagră (VIDEO)

Astronomii din Chile au descoperit cea mai apropiată de Terra gaură neagră (VIDEO)

Astronomii de la Observatorul European Austral din Chile au descoperit o nouă gaură neagră, cea mai apropiată de Terra detectată vreodată, potrivit unui studiu publicat în revista Astronomy & Astrophysics.

Este vorba despre o gaură neagră de masă stelară, de patru ori mai mare decît Soarele nostru. Contrar găurilor negre supermasive, aceasta este „silenţioasă", pentru că nu reacţionează violent cu mediul său, respectiv nu absoarbe materie. Gaura neagră este situată în sistemul stelar HR 6819, au precizat astronomii, informează dcnews.ro.

HR 6819 este un sistem de stele binar, iar astronomii au remarcat că unul dintre cele două astre se mişca mai repede decît celălalt şi orbita, într-un mod cu totul neobişnuit, o dată la 40 de zile, un obiect invizibil. Studiind traiectoria acestei stele, astronomii au detectat prezenţa găurii negre şi au putut să îi calculeze şi masa.


„Acest sistem stelar conţine cea mai apropiată gaură neagră de Terra pe care o cunoaştem", au spus autorii studiului.

Astronomii spun că se cunosc puţine găuri negre stelare în Calea Lactee, dar cred că sînt multe, pentru că sînt produse naturale ale evoluţiei stelelor masive.

Obiectul nou descoperit se află la 1.000 de ani-lumină (mai multe zeci de milioane de miliarde de kilometri), respectiv aproape de 200 de ori mai departe decît cea mai apropiată stea de noi, Alpha Centauri, ceea ce, la scară stelară, nu înseamnă foarte mult, notează Mediafax.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load